2015-11-06 06:00

2015-11-06 06:00

Man greps i Jönköping

BENGTSFORS: Bengtsforspolisen ledde stor bedrägeriutredning

En man som misstänks för att ha lurat ett Bengtsforsföretag på vitvaror greps efter en biljakt i Jönköping. Nu sitter han häktad, misstänkt för ytterligare sex bedrägerier runt om i landet. I dag kan åtal väckas.

– Vi tyckte det var viktigt att få stopp på honom. Han hade bedrägerier lite överallt, säger Per-Erik Vister, kriminalkommissarie vid Dalslandspolisen.

Mannens tillvägagångssätt är alltid detsamma. Han utger sig för att representera ett företag och handlar sedan varor på faktura i företagets namn. Vid varje tillfälle har han använt ett nytt företagsnamn, samtliga är företag som existerar i verkligheten men som mannen inte har någon anknytning till.

Flera olika brott

– Det är ganska omfattande bedrägerier, säger Christer Rosenbaum, som håller i utredningen på Bengtsforspolisen. Sedan är det lite andra rubriceringar också, som han är misstänkt för. Det gäller olika saker, olovliga körningar, rattfylleri med mera.

På bedrägeriturnén som spänt över Västsverige och orter som Lidköping, Tidaholm och Sollebrunn har han sammanlagt lurat till sig saker värda cirka 150 000 kronor. Godset har dock inte hittats.

– Det är baksidan av det hela, säger Per-Erik Vister.

Samband hittades

Mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Västsverige. Bengtsforspolisen kunde efter fallet med vitvarorna i Bengtsfors hitta samband mellan mannens tillvägagångssätt och andra anmälningar som gjorts. Hans identitet har kunnat fastställas genom fotokonfrontationer där vittnen pekat ut honom. Efter att ha anhållits i sin frånvaro hittades han till slut i Jönköping och kunde gripas efter en biljakt. Nu sitter han häktad i väntan på det åtal som ska komma i dag.

Att utredningen växt sig så stor är ett resultat av att Bengtsforspolisen tog vitvarubedrägeriet vidare.

– Det blev aktualiserat här, då blev det att vi tog och nystade i det. Då kom det andra fram, säger Christer Rosenbaum.

– Det tenderar att smälla om man börjar snoka och vill mer, säger Per-Erik Vister. Börjar man rota lite så brukar man hitta lite mer.

– Vi tyckte det var viktigt att få stopp på honom. Han hade bedrägerier lite överallt, säger Per-Erik Vister, kriminalkommissarie vid Dalslandspolisen.

Mannens tillvägagångssätt är alltid detsamma. Han utger sig för att representera ett företag och handlar sedan varor på faktura i företagets namn. Vid varje tillfälle har han använt ett nytt företagsnamn, samtliga är företag som existerar i verkligheten men som mannen inte har någon anknytning till.

Flera olika brott

– Det är ganska omfattande bedrägerier, säger Christer Rosenbaum, som håller i utredningen på Bengtsforspolisen. Sedan är det lite andra rubriceringar också, som han är misstänkt för. Det gäller olika saker, olovliga körningar, rattfylleri med mera.

På bedrägeriturnén som spänt över Västsverige och orter som Lidköping, Tidaholm och Sollebrunn har han sammanlagt lurat till sig saker värda cirka 150 000 kronor. Godset har dock inte hittats.

– Det är baksidan av det hela, säger Per-Erik Vister.

Samband hittades

Mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Västsverige. Bengtsforspolisen kunde efter fallet med vitvarorna i Bengtsfors hitta samband mellan mannens tillvägagångssätt och andra anmälningar som gjorts. Hans identitet har kunnat fastställas genom fotokonfrontationer där vittnen pekat ut honom. Efter att ha anhållits i sin frånvaro hittades han till slut i Jönköping och kunde gripas efter en biljakt. Nu sitter han häktad i väntan på det åtal som ska komma i dag.

Att utredningen växt sig så stor är ett resultat av att Bengtsforspolisen tog vitvarubedrägeriet vidare.

– Det blev aktualiserat här, då blev det att vi tog och nystade i det. Då kom det andra fram, säger Christer Rosenbaum.

– Det tenderar att smälla om man börjar snoka och vill mer, säger Per-Erik Vister. Börjar man rota lite så brukar man hitta lite mer.