2015-11-05 14:26

2015-11-05 14:26

Erbjuder ett asylboende

BENGTSFORS: Gammelgården

Bengtsforstraktens hembygdsförening kan tänka sig att hyra ut en del av vandrarhemmet till Migrationsverket. Huset skulle kunna användas som tillfälligt asylboende.

– Vi skulle kunna erbjuda ett 20-tal bäddar. Det är en självklarhet att hjälpa till när det ser ut som det gör med folk som flyr för sina liv. Om inte vi som medmänniskor ställer upp i ett sådant läge har vi inte längre ett existensberättande som ras, säger David Larsson, ordförande i hembygdsföreningen.

Problemet är att föreningen har svårt att svara upp mot de krav som Migrationsverket ställer på bemanning.

– Vi kan inte ställa upp med kort varsel med matlagning och städning, men om vi får lite tid på oss så kan vi även ordna det, säger Larsson.

Den dalsländska och svenska historien gör det självklart att ställa upp när möjlighet finns, menar han.

– För hundra år sedan var det två miljoner svenskar som flydde till Amerika. Den gången flydde man inte undan krig, utan för att man helt enkelt trodde att man kunde få det bättre där.

Vid 2015 års flyktingskatastrof finns det mycket som inte fungerar.

– Man har varit urusla på regeringsnivå den här gången och i stället låtit frivilliga ta hand om problemet, tycker David Larsson.

I dag finns omkring 3 000 kommunala evakueringsplatser runt om i Sverige. Migrationsverket bedömer att det behövs totalt 20 000 platser i till exempel gymnastik- och sporthallar för att klara den akuta situationen.

Dalslänningen kunde nyligen berätta att sporthallar som Bengtsfors kommun tidigare velat använda som tillfälliga platser inte längre är aktuella. Beslutet fattades av kommunen efter att Migrationsverket ställt högre krav på bemanning än vad man först trott.

– Vi skulle kunna erbjuda ett 20-tal bäddar. Det är en självklarhet att hjälpa till när det ser ut som det gör med folk som flyr för sina liv. Om inte vi som medmänniskor ställer upp i ett sådant läge har vi inte längre ett existensberättande som ras, säger David Larsson, ordförande i hembygdsföreningen.

Problemet är att föreningen har svårt att svara upp mot de krav som Migrationsverket ställer på bemanning.

– Vi kan inte ställa upp med kort varsel med matlagning och städning, men om vi får lite tid på oss så kan vi även ordna det, säger Larsson.

Den dalsländska och svenska historien gör det självklart att ställa upp när möjlighet finns, menar han.

– För hundra år sedan var det två miljoner svenskar som flydde till Amerika. Den gången flydde man inte undan krig, utan för att man helt enkelt trodde att man kunde få det bättre där.

Vid 2015 års flyktingskatastrof finns det mycket som inte fungerar.

– Man har varit urusla på regeringsnivå den här gången och i stället låtit frivilliga ta hand om problemet, tycker David Larsson.

I dag finns omkring 3 000 kommunala evakueringsplatser runt om i Sverige. Migrationsverket bedömer att det behövs totalt 20 000 platser i till exempel gymnastik- och sporthallar för att klara den akuta situationen.

Dalslänningen kunde nyligen berätta att sporthallar som Bengtsfors kommun tidigare velat använda som tillfälliga platser inte längre är aktuella. Beslutet fattades av kommunen efter att Migrationsverket ställt högre krav på bemanning än vad man först trott.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.