2015-11-03 14:40

2015-11-05 13:47

Treor testade halmslöjd

BENGTSFORS: Halmens Hus vill nå ut med kunskap

Halmens Hus vill att halmtraditionen i Bengtsfors kommun ska leva vidare. Därför satsar de nu på att lära tredjeklassarna på Franserudsskolan om halmslöjden. Målet är en utställning innan sommarlovet.

– Vi har försökt med det här länge, att komma in i skolans värld, säger Halmens Hus ordförande Lotta Eurén. Det är viktigt att man får med sig de här traditionerna, och kanske inte bara genom att göra halmhattar. I dag jobbar vi med något lättare.

De 50 eleverna ur årskurs tre lämnade de klassiska Ärtemarkshattarna åt sidan för att i stället försöka göra halmgirlander. Dessa ska senare sättas ihop till något som Lotta Eurén kallar "tillsammanskronor", vilka ska visas på en utställning under försommaren.

Under våren blir det fler tillfällen för treorna att slöjda, och även det som görs då kommer att vara med på utställningen.

Nyhetens behag

Ljudnivån i syslöjdssalen var stundtals hög när treorna satte i gång med slöjdandet. Halmstrån klipptes av, trådar träddes på nålar och tygstycken formades till lämplig storlek. Lådan med färdiga girlander fylldes på i rask takt. Halmslöjd var helt nytt för de flesta, och en av de som prövade på att jobba med halmen var Flora Sköld. Tillsammans med sina klasskamrater trädde hon tråd genom halmstråna och dekorerade med pärlor och tyg.

– Det är roligt, säger hon. Jag gillar slöjd, men det är stor skillnad på det här och att sy vanligt.

Kunde du något om halm innan?

– Nej, jag trodde det var som hö, typ, säger hon.

Den okunskapen råddes det snabbt bot på. Dagen inleddes nämligen med lite halmkunskap som eleverna sög åt sig.

– De är fortfarande så unga att de vågar vara nyfikna, det är jättehärligt, säger Lotta Eurén.

– Vi har försökt med det här länge, att komma in i skolans värld, säger Halmens Hus ordförande Lotta Eurén. Det är viktigt att man får med sig de här traditionerna, och kanske inte bara genom att göra halmhattar. I dag jobbar vi med något lättare.

De 50 eleverna ur årskurs tre lämnade de klassiska Ärtemarkshattarna åt sidan för att i stället försöka göra halmgirlander. Dessa ska senare sättas ihop till något som Lotta Eurén kallar "tillsammanskronor", vilka ska visas på en utställning under försommaren.

Under våren blir det fler tillfällen för treorna att slöjda, och även det som görs då kommer att vara med på utställningen.

Nyhetens behag

Ljudnivån i syslöjdssalen var stundtals hög när treorna satte i gång med slöjdandet. Halmstrån klipptes av, trådar träddes på nålar och tygstycken formades till lämplig storlek. Lådan med färdiga girlander fylldes på i rask takt. Halmslöjd var helt nytt för de flesta, och en av de som prövade på att jobba med halmen var Flora Sköld. Tillsammans med sina klasskamrater trädde hon tråd genom halmstråna och dekorerade med pärlor och tyg.

– Det är roligt, säger hon. Jag gillar slöjd, men det är stor skillnad på det här och att sy vanligt.

Kunde du något om halm innan?

– Nej, jag trodde det var som hö, typ, säger hon.

Den okunskapen råddes det snabbt bot på. Dagen inleddes nämligen med lite halmkunskap som eleverna sög åt sig.

– De är fortfarande så unga att de vågar vara nyfikna, det är jättehärligt, säger Lotta Eurén.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.