2015-11-03 06:00

2015-11-03 06:00

Asylsökanden som vill lämna Sverige

BILLINGSFORS: Kan inte utvisas – fast i Billingsfors

I en lägenhet i Billingsfors sitter en man från Maldiverna och pratar med sin dotter i Indien på Skype. De har inte setts på tolv år. Nu vill han bort från Billingsfors, men han sitter fast. Hur blev det så här, och varför vill ingen ta emot Paul Varma?

– Det är väldigt jobbigt, säger han, efter att ha dukat fram småkakor och en kopp med snabbkaffe. Vissa dagar klarar jag inte av att äta, det är den sortens känslor det här ger mig.

Lägenheten är spartanskt inredd. En soffa, ett skrivbord och en tjock-tv. På Stenebyvägen utanför fönstret mullrar en långtradare förbi. Ljudet från vägen och lukten från pappersbruket gör att han ibland har svårt att sova.

Det har gått tolv år sedan han kom till Sverige, men det var inte första stoppet på resan. Han och hans familj lämnade Maldiverna av politiska och religiösa skäl 1987, när Paul Varma var 14 år gammal, efter att ha konverterat till kristendom. Religionsfriheten i Maldiverna är numera mycket inskränkt – medborgarna får inte ha någon annan trostillhörighet än islam och landet räknas som en av världens värsta platser att vara kristen på – och Paul Varma säger att de kvarvarande familjemedlemmarna dödats av extremistgrupper.

Dottern i Indien

Familjen kom till den indiska ön Agatti, men något indiskt medborgarskap har Paul Varma aldrig fått. 2003 åkte han till Sverige med hopp om att skapa sig ett nytt liv här. Dottern stannade i Indien, där hon går i klosterskola.

– Jag har inte träffat henne sedan dess, säger Paul Varma. Vi pratar med varandra över internet med webbkamera. Hon gråter varje gång hon ser mig.

2005 beslutade Migrationsverket att neka Paul Varma asyl, eftersom han saknade skyddsskäl. Med ett maldiviskt pass som gått ut beslutades att han skulle utvisas till Indien, varifrån han kommit. Tio år senare sitter han fortfarande fast i lägenheten i Billingsfors. Indien vägrar att ta emot honom eftersom han inte är indisk medborgare och saknar giltigt pass.

Moment 22

Gränspolisen, som har ansvaret för att verkställa utvisningar av de som får negativa besked från Migrationsverket, har vid tre tillfällen försökt flyga ner Paul Varma till Indien. Varje gång har Indien vägrat att ta emot honom.

– Det blir ett moment 22 över de här fallen. Det ligger kvar hos polisen tills det blir preskriberat. Sedan går det tillbaka till Migrationsverket, säger Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen i Göteborg.

Det är inte särskilt vanligt att människor hamnar mellan stolarna som Paul Varma har gjort, men det förekommer. Just nu finns det ett tiotal liknande fall där gränspolisen har svårt att verkställa utvisningen. Och det finns vissa länder som är svårare att utvisa till än andra.

– Ett exempel är Irak, där är det helt stopp på grund av det rådande läget i landet, säger Lars Skoglund. Indien har alltid varit ett problem att verkställa till. De är väldigt noga med att de som de tar emot ska ha godkända resehandlingar.

Paul Varma lever i dag på dagersättningen från Migrationsverket, men står helt utanför arbetsmarknaden och svenskundervisningen för invandrare. Den 27 december preskriberas hans fall, och han kan på nytt ansöka om att få stanna i Sverige. Det finns få andra sätt att kunna ta sig till något annat land.

– Det skulle vara om han skulle kunna uppvisa ett varaktigt tillstånd i ett annat land, i princip ett uppehållstillstånd. Men det får man ta tag i själv, då hjälper vi till att få dit dem, säger Lars Skoglund.

Paul Varma själv känner sig inte hoppfull inför framtiden.

– Om jag inte får stanna här så vill jag åka till ett annat land, men det går inte, säger han uppgivet.

– Det är väldigt jobbigt, säger han, efter att ha dukat fram småkakor och en kopp med snabbkaffe. Vissa dagar klarar jag inte av att äta, det är den sortens känslor det här ger mig.

Lägenheten är spartanskt inredd. En soffa, ett skrivbord och en tjock-tv. På Stenebyvägen utanför fönstret mullrar en långtradare förbi. Ljudet från vägen och lukten från pappersbruket gör att han ibland har svårt att sova.

Det har gått tolv år sedan han kom till Sverige, men det var inte första stoppet på resan. Han och hans familj lämnade Maldiverna av politiska och religiösa skäl 1987, när Paul Varma var 14 år gammal, efter att ha konverterat till kristendom. Religionsfriheten i Maldiverna är numera mycket inskränkt – medborgarna får inte ha någon annan trostillhörighet än islam och landet räknas som en av världens värsta platser att vara kristen på – och Paul Varma säger att de kvarvarande familjemedlemmarna dödats av extremistgrupper.

Dottern i Indien

Familjen kom till den indiska ön Agatti, men något indiskt medborgarskap har Paul Varma aldrig fått. 2003 åkte han till Sverige med hopp om att skapa sig ett nytt liv här. Dottern stannade i Indien, där hon går i klosterskola.

– Jag har inte träffat henne sedan dess, säger Paul Varma. Vi pratar med varandra över internet med webbkamera. Hon gråter varje gång hon ser mig.

2005 beslutade Migrationsverket att neka Paul Varma asyl, eftersom han saknade skyddsskäl. Med ett maldiviskt pass som gått ut beslutades att han skulle utvisas till Indien, varifrån han kommit. Tio år senare sitter han fortfarande fast i lägenheten i Billingsfors. Indien vägrar att ta emot honom eftersom han inte är indisk medborgare och saknar giltigt pass.

Moment 22

Gränspolisen, som har ansvaret för att verkställa utvisningar av de som får negativa besked från Migrationsverket, har vid tre tillfällen försökt flyga ner Paul Varma till Indien. Varje gång har Indien vägrat att ta emot honom.

– Det blir ett moment 22 över de här fallen. Det ligger kvar hos polisen tills det blir preskriberat. Sedan går det tillbaka till Migrationsverket, säger Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen i Göteborg.

Det är inte särskilt vanligt att människor hamnar mellan stolarna som Paul Varma har gjort, men det förekommer. Just nu finns det ett tiotal liknande fall där gränspolisen har svårt att verkställa utvisningen. Och det finns vissa länder som är svårare att utvisa till än andra.

– Ett exempel är Irak, där är det helt stopp på grund av det rådande läget i landet, säger Lars Skoglund. Indien har alltid varit ett problem att verkställa till. De är väldigt noga med att de som de tar emot ska ha godkända resehandlingar.

Paul Varma lever i dag på dagersättningen från Migrationsverket, men står helt utanför arbetsmarknaden och svenskundervisningen för invandrare. Den 27 december preskriberas hans fall, och han kan på nytt ansöka om att få stanna i Sverige. Det finns få andra sätt att kunna ta sig till något annat land.

– Det skulle vara om han skulle kunna uppvisa ett varaktigt tillstånd i ett annat land, i princip ett uppehållstillstånd. Men det får man ta tag i själv, då hjälper vi till att få dit dem, säger Lars Skoglund.

Paul Varma själv känner sig inte hoppfull inför framtiden.

– Om jag inte får stanna här så vill jag åka till ett annat land, men det går inte, säger han uppgivet.