2015-10-21 11:30

2015-10-21 11:30

Valbohem renoverar lägenheter åt flyktingar

FÄRGELANDA: Länsstyrelsen stöttar med en miljon

Valbohem får en miljon kronor från Länsstyrelsen för att renovera lägenheter för asylsökande i Högsäter, Stigen och Ödeborg. Flera bostäder som stått tomma i åratal ska nu få nytt liv.

– Den lägenhet som stått tom längst har stått sedan 2008, säger Valbohems vd Leif Eriksson. Ingen sökande har velat bo där, så då har vi renoverat det övriga beståndet där folk har bott i stället.

Läget på den svenska bostadsmarknaden är pressat. Behovet av nya lägenheter är stort på grund av den ökade flyktinginvandringen och landshövdingen för Västra Götaland, Lars Bäckström, har skrivit brev till kommunerna där han vädjat att de ska vara beredda med lägenheter för att möta behovet.

I Färgelanda kommun har det funnits lägenheter i gott skick att hyra ut, men också flera som inte kunnat hyras ut. Pengarna från Länsstyrelsen gör att man nu kan renovera sju lägenheter i Högsäter, två i Stigen och en i Ödeborg.

Startar direkt

– Vi börjar omedelbums, säger Leif Eriksson. Vi kontaktade entreprenörer i början på veckan. Blir lägenheterna iordningställda tror jag de blir uthyrda med en gång. Det finns massor av folk som har fått uppehållstillstånd som fortfarande sitter kvar på asylboenden fast de ska ha en egen lägenhet.

Det är omfattande renoveringar som ska göras. Lägenheternas kök och badrum ska bytas ut, golven ska bilas upp och det ska göras nya golvbrunnar. Miljonen från Länsstyrelsen hjälper en bit på vägen, sedan får kommunen själva skjuta till pengar.

– Vi gör underhåll för tio miljoner kronor om året, men det här gör att vi kan tidigarelägga renoveringen, säger Leif Eriksson.

– Den lägenhet som stått tom längst har stått sedan 2008, säger Valbohems vd Leif Eriksson. Ingen sökande har velat bo där, så då har vi renoverat det övriga beståndet där folk har bott i stället.

Läget på den svenska bostadsmarknaden är pressat. Behovet av nya lägenheter är stort på grund av den ökade flyktinginvandringen och landshövdingen för Västra Götaland, Lars Bäckström, har skrivit brev till kommunerna där han vädjat att de ska vara beredda med lägenheter för att möta behovet.

I Färgelanda kommun har det funnits lägenheter i gott skick att hyra ut, men också flera som inte kunnat hyras ut. Pengarna från Länsstyrelsen gör att man nu kan renovera sju lägenheter i Högsäter, två i Stigen och en i Ödeborg.

Startar direkt

– Vi börjar omedelbums, säger Leif Eriksson. Vi kontaktade entreprenörer i början på veckan. Blir lägenheterna iordningställda tror jag de blir uthyrda med en gång. Det finns massor av folk som har fått uppehållstillstånd som fortfarande sitter kvar på asylboenden fast de ska ha en egen lägenhet.

Det är omfattande renoveringar som ska göras. Lägenheternas kök och badrum ska bytas ut, golven ska bilas upp och det ska göras nya golvbrunnar. Miljonen från Länsstyrelsen hjälper en bit på vägen, sedan får kommunen själva skjuta till pengar.

– Vi gör underhåll för tio miljoner kronor om året, men det här gör att vi kan tidigarelägga renoveringen, säger Leif Eriksson.