2015-10-16 15:15

2015-10-16 16:12

Foto: Conny Hultgren / Thomas Wallin

Såg udden i nytt ljus när Kinarondellen invigdes

BENGTSFORS: Hundratals vandrade bland 715 marschaller

Kinarondellen. Det blev namnet på den nya rondellen på Kinadalsvägen i Bengtsfors. Rondellen namngavs av Maria Bjaaland och dopet ägde rum under årets ljusfest.

– Vad heter rondell på kinesiska? undrade Dalslänningens chefredaktör, Thomas Wallin.

– Rondell på kinesiska heter huan dao, berättade David He, lärare i kinesiska på Strömkullegymnasiet.

För Dalslänningen berättar han efteråt också att hela namnet Kinarondell blir Zhong guo huan dao.

– Syftet med Bengtsfors samarbete med Kina är ju att locka kineser till Bengtsfors och bland annat marknadsföra Strömkullegymnasiet. Namnet Kinarondellen tror jag att de kineser som kommer hit uppskattar. Särskilt om man sätter upp en skylt med kinesiska bokstäver.

Maria Bjaaland, som först föreslog juryn det vinnande namnet, hade Kinadalsvägen i åtanke och berättar att man i hennes vänkrets kom att kalla det stora hyreshuset mittemot Dalslänningen för Kinesiska muren.

Maria Bjaaland vann en middag för två på en valfri restaurang i Bengtsfors. Några fler som framlagt samma namn får Nya Wermlands-Tidningens chefredaktör Staffan Anders senaste bok Godmorgon 2016 i pris.

Men en ljusfest är ju så mycket mer än rondeller.

– Vi hade 715 marschaller. Jodå, vi har räknat, säger ljusfestgeneralen Roland Jernberg.

Under den första av årets två dagars ljusfest var fokus lagt på just marschallerna.

I skenet av dessa inleddes programmet med stämningsfull musik av Kulturskolans lärare.

De kompade också när Bengtsfors Bois kanotister effektfullt flöt förbi med sin mångfärgade led-belysning.

I ett buskage fanns målade burkar från Skåpafors förskola med brinnande värmeljus och strax intill hängde 120 vimplar med texter. Bakom texterna stod ett 50-tal elever på Svenska för invandrare som hade skrivit vad de tyckte om Bengtsfors. Texter som ”Bengtsfors invånare är mycket bra” och ”Bengtsfors är snäll” fanns bland annat läsa.

Här fanns också en världskarta med alla de platser markerade och (förstås denna kväll) upplysta för att symbolisera hur många olika delar av världen som är representerade i Bengtsfors.

– Det var många av deltagarna och deras familjer som besökte ljusfesten. Många av dem kommer från stora städer och tycker inte att det händer så mycket i Bengtsfors. Därför uppskattar de mycket att få vara delaktiga i arrangemang som detta, säger Emma Sannebro, lärare i Svenska för invandrare.

– Det var uppskattningsvis 400 besökare under den här kvällen så vi är jättenöjda. Allt fungerade väldigt bra. Vi var först lite oroliga över att vi hade ljusfesten för nära vägen och att trafiken skulle störa, men så blev det inte, säger Roland Jernberg.

– Vad heter rondell på kinesiska? undrade Dalslänningens chefredaktör, Thomas Wallin.

– Rondell på kinesiska heter huan dao, berättade David He, lärare i kinesiska på Strömkullegymnasiet.

För Dalslänningen berättar han efteråt också att hela namnet Kinarondell blir Zhong guo huan dao.

– Syftet med Bengtsfors samarbete med Kina är ju att locka kineser till Bengtsfors och bland annat marknadsföra Strömkullegymnasiet. Namnet Kinarondellen tror jag att de kineser som kommer hit uppskattar. Särskilt om man sätter upp en skylt med kinesiska bokstäver.

Maria Bjaaland, som först föreslog juryn det vinnande namnet, hade Kinadalsvägen i åtanke och berättar att man i hennes vänkrets kom att kalla det stora hyreshuset mittemot Dalslänningen för Kinesiska muren.

Maria Bjaaland vann en middag för två på en valfri restaurang i Bengtsfors. Några fler som framlagt samma namn får Nya Wermlands-Tidningens chefredaktör Staffan Anders senaste bok Godmorgon 2016 i pris.

Men en ljusfest är ju så mycket mer än rondeller.

– Vi hade 715 marschaller. Jodå, vi har räknat, säger ljusfestgeneralen Roland Jernberg.

Under den första av årets två dagars ljusfest var fokus lagt på just marschallerna.

I skenet av dessa inleddes programmet med stämningsfull musik av Kulturskolans lärare.

De kompade också när Bengtsfors Bois kanotister effektfullt flöt förbi med sin mångfärgade led-belysning.

I ett buskage fanns målade burkar från Skåpafors förskola med brinnande värmeljus och strax intill hängde 120 vimplar med texter. Bakom texterna stod ett 50-tal elever på Svenska för invandrare som hade skrivit vad de tyckte om Bengtsfors. Texter som ”Bengtsfors invånare är mycket bra” och ”Bengtsfors är snäll” fanns bland annat läsa.

Här fanns också en världskarta med alla de platser markerade och (förstås denna kväll) upplysta för att symbolisera hur många olika delar av världen som är representerade i Bengtsfors.

– Det var många av deltagarna och deras familjer som besökte ljusfesten. Många av dem kommer från stora städer och tycker inte att det händer så mycket i Bengtsfors. Därför uppskattar de mycket att få vara delaktiga i arrangemang som detta, säger Emma Sannebro, lärare i Svenska för invandrare.

– Det var uppskattningsvis 400 besökare under den här kvällen så vi är jättenöjda. Allt fungerade väldigt bra. Vi var först lite oroliga över att vi hade ljusfesten för nära vägen och att trafiken skulle störa, men så blev det inte, säger Roland Jernberg.