2015-10-15 13:00

2015-10-15 13:00

Vill utreda om Bertilsson kan avsättas

BENGTSFORS: Motion från Bernt Petzäll

Bernt Petzäll (MP) motionerar om att Stig Bertilsson (M) bör avsättas från sin plats i fullmäktige och bli av med sina förtroendeuppdrag på grund av att han tidigare dömts för grovt bedrägeri. Men det viktiga är enligt Petzäll inte att få igenom motionen, utan att frågan utreds.

– Motionen bottnar i att utreda lagläget, inte i första hand att han ska bli av med uppdraget som sådant, utan att det ska utredas vad som händer i och med hans agerande, säger Bernt Petzäll.

Med agerandet så menar han dels bråket med Therese Karlsson, som väntar på besked om hon ska uteslutas ur Moderaterna eller inte, och även Stig Bertilssons relation till Dalslänningen, som han tidigare ägt.

– Folk har kommenterat detta. Det finns ett missnöje mot Stig Bertilsson, säger han.

Detta är anledningen till att han lämnat in motionen, där han yrkar på att Bertilsson fråntas sin plats som ledamot i fullmäktige samt sina förtroendeuppdrag som han valts till av fullmäktige. Kommunallagen ger fullmäktige möjlighet att frånta en person sina förtroendeuppdrag om personen dömts för brott som ”det är föreskrivet fängelse i två år eller däröver”, dock gäller detta inte ledamotsplatsen i fullmäktige dit man väljs av väljarna.

– Att jag ställdes till ansvar för ett misstag begånget för 24 år sedan har både jag och andra lagt bakom sig vid det här laget. Dessutom är det helt överspelat, skriver Stig Bertilsson i ett sms till Dalslänningen från sin semester.

Dessutom vill Petzäll att det ska utredas om Bertilsson verkligen bor i Bengtsfors, eftersom det på Bandyförbundets, som Bertilsson är ordförande för, hemsida står att hans adress finns i Vänersborg.

– Adressuppgiften hos Svenska Bandyförbundet hänger kvar sedan min tid som ordförande i IFK Vänersborg, och har helt enkelt inte blivit ändrad där, säger Stig Bertilsson. Att jag bor på Sundet här i Bengtsfors vet de som känner mig. Den som vill se hur jag utvecklar fastigheten är välkommen att göra så.

Han reagerar starkt på den inskickade motionen och bakgrunden till den.

– Detta har Bernt Petzäll helt tydligt inte skrivit själv, säger han. Någon vill kasta riktigt mycket skit! Vem det är lär visa sig, men Petzäll är nog inget annat än ett redskap i sammanhanget.

Bernt Petzäll själv medger att fler personer hjälpt till med motionen.

– Formuleringen har jag fått hjälp med, men det ligger i andan av det jag har sagt, säger han. Det är flera som har hjälpt mig.

Tror du att du kan få stöd i fullmäktige för det här?

– Det har jag inte tänkt på. Det här är ett sätt att ställa det på sin spets, mig gör det inget om det blir avslag, bara det blir utrett. Det är huvudsaken.

 

– Motionen bottnar i att utreda lagläget, inte i första hand att han ska bli av med uppdraget som sådant, utan att det ska utredas vad som händer i och med hans agerande, säger Bernt Petzäll.

Med agerandet så menar han dels bråket med Therese Karlsson, som väntar på besked om hon ska uteslutas ur Moderaterna eller inte, och även Stig Bertilssons relation till Dalslänningen, som han tidigare ägt.

– Folk har kommenterat detta. Det finns ett missnöje mot Stig Bertilsson, säger han.

Detta är anledningen till att han lämnat in motionen, där han yrkar på att Bertilsson fråntas sin plats som ledamot i fullmäktige samt sina förtroendeuppdrag som han valts till av fullmäktige. Kommunallagen ger fullmäktige möjlighet att frånta en person sina förtroendeuppdrag om personen dömts för brott som ”det är föreskrivet fängelse i två år eller däröver”, dock gäller detta inte ledamotsplatsen i fullmäktige dit man väljs av väljarna.

– Att jag ställdes till ansvar för ett misstag begånget för 24 år sedan har både jag och andra lagt bakom sig vid det här laget. Dessutom är det helt överspelat, skriver Stig Bertilsson i ett sms till Dalslänningen från sin semester.

Dessutom vill Petzäll att det ska utredas om Bertilsson verkligen bor i Bengtsfors, eftersom det på Bandyförbundets, som Bertilsson är ordförande för, hemsida står att hans adress finns i Vänersborg.

– Adressuppgiften hos Svenska Bandyförbundet hänger kvar sedan min tid som ordförande i IFK Vänersborg, och har helt enkelt inte blivit ändrad där, säger Stig Bertilsson. Att jag bor på Sundet här i Bengtsfors vet de som känner mig. Den som vill se hur jag utvecklar fastigheten är välkommen att göra så.

Han reagerar starkt på den inskickade motionen och bakgrunden till den.

– Detta har Bernt Petzäll helt tydligt inte skrivit själv, säger han. Någon vill kasta riktigt mycket skit! Vem det är lär visa sig, men Petzäll är nog inget annat än ett redskap i sammanhanget.

Bernt Petzäll själv medger att fler personer hjälpt till med motionen.

– Formuleringen har jag fått hjälp med, men det ligger i andan av det jag har sagt, säger han. Det är flera som har hjälpt mig.

Tror du att du kan få stöd i fullmäktige för det här?

– Det har jag inte tänkt på. Det här är ett sätt att ställa det på sin spets, mig gör det inget om det blir avslag, bara det blir utrett. Det är huvudsaken.