2015-10-09 06:00

2015-10-09 06:00

Sladdspår polisanmälda

BENGTSFORS: Kommunen hoppas på polishjälp

Förstörelse. Den vårdslösa körningen i Bengtsfors har tilltagit och ortens gator, övergångsställen och parkeringar är täckta av svarta däckspår. Nu har kommunen fått nog, och anmält det till polisen.

– Till slut är det någon som kör åt helvete, eller så blir någon påkörd och kanske dödad rent av, säger Sten-Åke Jansson (S), ordförande i myndighetsnämnden.

Man kan se dem över stora delar av centrum, och även på Sidan Södra: Svarta däckspår efter bilförare som under sena kvällar och nätter roat sig med att sladda runt på parkeringsplatser och gator. Resultatet är, förutom att närboende störts av bullret, förstörda vägmarkeringar som nu måste målas om. Något som kostar mellan 5 000 och 6 000 kronor

När man kan måla om beror till stor del på vädret. På kommunen hoppas man att man ska kunna göra det innan den riktiga höstkylan slår till och förhindrar målning.

– Det som händer nu är en polisiär fråga först och främst. Vi har diskuterat om det finns någon plats där ungdomar kan köra mer fritt, men vi har inget sådant område planerat tyvärr. Det är synd att vi inte har möjligheten, säger Sten-Åke Jansson.

Någon snabb lösning på problemet har kommunen inte, men frågan kommer att diskuteras i Myndighetsnämnden framöver. Däremot arbetas det med åtgärder som till exempel hastighetssänkningar på enskilda gator.

Problem på många ställen

I onsdags lämnade kommunen in en polisanmälan, och nu hoppas man att polisen ska kunna få bukt med problemet. Men samma problem finns på så många orter i Dalsland att polisen har svårt att ingripa överallt.

– Det vi kan göra faller inom den allmänna bevakningen, säger Peter Torstensson, polischef i Dalsland. Men givetvis ska vi försöka titta till särskilt utsatta platser lite extra.

Det som polisen kan göra handlar alltså om vanlig patrullering och bevakning. Däremot önskar Peter Torstensson att allmänheten lämnar in tips.

Tipsa om nummer

– Ser man den här sortens beteende så får man gärna höra av sig. Man kan tipsa oss anonymt om till exempel registreringsnummer på bilarna, säger han. Men för att kunna lagföra någon, vilket är vad som behövs för att få ordning på det här, så behöver vi också folk som kan stå för vad de sett och vittna.

För så kallad störande körning kan böter bli aktuellt. I värsta fall kan det, om det har gått fort, handla om vårdslöshet i trafik.

– Sedan är det så att om man som körkortsinnehavare ständigt återkommer med sådana här förseelser så kan man ju fundera på om man borde ha körkort över huvud taget, säger Peter Torstensson. Det är ju något som Länsstyrelsen beslutar om i så fall.

– Till slut är det någon som kör åt helvete, eller så blir någon påkörd och kanske dödad rent av, säger Sten-Åke Jansson (S), ordförande i myndighetsnämnden.

Man kan se dem över stora delar av centrum, och även på Sidan Södra: Svarta däckspår efter bilförare som under sena kvällar och nätter roat sig med att sladda runt på parkeringsplatser och gator. Resultatet är, förutom att närboende störts av bullret, förstörda vägmarkeringar som nu måste målas om. Något som kostar mellan 5 000 och 6 000 kronor

När man kan måla om beror till stor del på vädret. På kommunen hoppas man att man ska kunna göra det innan den riktiga höstkylan slår till och förhindrar målning.

– Det som händer nu är en polisiär fråga först och främst. Vi har diskuterat om det finns någon plats där ungdomar kan köra mer fritt, men vi har inget sådant område planerat tyvärr. Det är synd att vi inte har möjligheten, säger Sten-Åke Jansson.

Någon snabb lösning på problemet har kommunen inte, men frågan kommer att diskuteras i Myndighetsnämnden framöver. Däremot arbetas det med åtgärder som till exempel hastighetssänkningar på enskilda gator.

Problem på många ställen

I onsdags lämnade kommunen in en polisanmälan, och nu hoppas man att polisen ska kunna få bukt med problemet. Men samma problem finns på så många orter i Dalsland att polisen har svårt att ingripa överallt.

– Det vi kan göra faller inom den allmänna bevakningen, säger Peter Torstensson, polischef i Dalsland. Men givetvis ska vi försöka titta till särskilt utsatta platser lite extra.

Det som polisen kan göra handlar alltså om vanlig patrullering och bevakning. Däremot önskar Peter Torstensson att allmänheten lämnar in tips.

Tipsa om nummer

– Ser man den här sortens beteende så får man gärna höra av sig. Man kan tipsa oss anonymt om till exempel registreringsnummer på bilarna, säger han. Men för att kunna lagföra någon, vilket är vad som behövs för att få ordning på det här, så behöver vi också folk som kan stå för vad de sett och vittna.

För så kallad störande körning kan böter bli aktuellt. I värsta fall kan det, om det har gått fort, handla om vårdslöshet i trafik.

– Sedan är det så att om man som körkortsinnehavare ständigt återkommer med sådana här förseelser så kan man ju fundera på om man borde ha körkort över huvud taget, säger Peter Torstensson. Det är ju något som Länsstyrelsen beslutar om i så fall.