2015-09-29 12:00

2015-09-29 12:00

Jenny lever som hon lär

BENGTSFORS: Ekologisk livsstil

Ekologiskt är inte bara tomaterna eller mjölken du köper i affären. Det kan också vara en livsstil. Jenny Wallman försöker leva så energieffektivt och ekologiskt som möjligt.

– Jag har haft ett miljöintresse ända sedan jag var liten, säger hon.

Det intresset har tagit sig mer handfasta former än för de flesta andra. När Jenny Wallman och maken Tore skulle bygga nytt hus blev det ett timrat hus – materialet skulle vara naturligt – och utan anslutning till det vanliga elnätet. De bestämde sig för att leva ”off grid” ett tag.

– Dels var det ett intressant projekt, men när vi byggde ute i skogen var det faktiskt inte heller lätt att få ström, säger Jenny Wallman. Visionen är att vara energieffektiva, och ofta går det hand i hand med det ekonomiska.

Solpaneler på taket

Sedan den dagen har inte en enda vanlig elräkning hittat fram till Wallmans brevlåda. Solpanelerna på taket och i slänten intill huset ger ett elöverskott under vår, sommar och höst. På vintern, när soltimmarna är färre, behöver de köra ett reservaggregat ungefär en gång per dag för att fylla på batteriparken där de lagrar ström.

– Det funkar jättesmidigt. Investeringarna har vi tjänat in, jämfört med att betala till ett elbolag, säger Jenny Wallman.

Startade eget

Det personliga intresset har satt sina spår även i yrkeslivet. Fram till 2008 arbetade Jenny Wallman som handläggare på Miljökontoret i Bengtsfors kommun, men hon började känna att hon behövde en nytändning.

Lösningen blev den kombinerade tyg- och hälsokostaffär hon driver i Bengtsfors i dag. Hälsokosten domineras av ekologiska produkter, och även tygerna har valts ut för att det ska finnas ekologiska alternativ.

– Det går inte att bara ha ekotyger, men jag vill ha ett utbud som gör att man kan välja det om man vill, säger Jenny Wallman. Gemene man tänker kanske inte på att köpa ekologiskt, därför kan jag inte ha bara ekologiska tyger.

Det rör på sig

Trots det tycker hon ändå att utvecklingen går åt det ekologiska hållet. Matindustrin ligger längst fram, och det påverkar även andra områden.

– Jag ser att fler och fler väljer ekologiskt, säger Jenny Wallman. Sakat men säkert påverkas tillverkarna av att vi vill ha genomtänkta produkter. Medvetenheten ökar hela tiden, och det är jättebra.

– Jag har haft ett miljöintresse ända sedan jag var liten, säger hon.

Det intresset har tagit sig mer handfasta former än för de flesta andra. När Jenny Wallman och maken Tore skulle bygga nytt hus blev det ett timrat hus – materialet skulle vara naturligt – och utan anslutning till det vanliga elnätet. De bestämde sig för att leva ”off grid” ett tag.

– Dels var det ett intressant projekt, men när vi byggde ute i skogen var det faktiskt inte heller lätt att få ström, säger Jenny Wallman. Visionen är att vara energieffektiva, och ofta går det hand i hand med det ekonomiska.

Solpaneler på taket

Sedan den dagen har inte en enda vanlig elräkning hittat fram till Wallmans brevlåda. Solpanelerna på taket och i slänten intill huset ger ett elöverskott under vår, sommar och höst. På vintern, när soltimmarna är färre, behöver de köra ett reservaggregat ungefär en gång per dag för att fylla på batteriparken där de lagrar ström.

– Det funkar jättesmidigt. Investeringarna har vi tjänat in, jämfört med att betala till ett elbolag, säger Jenny Wallman.

Startade eget

Det personliga intresset har satt sina spår även i yrkeslivet. Fram till 2008 arbetade Jenny Wallman som handläggare på Miljökontoret i Bengtsfors kommun, men hon började känna att hon behövde en nytändning.

Lösningen blev den kombinerade tyg- och hälsokostaffär hon driver i Bengtsfors i dag. Hälsokosten domineras av ekologiska produkter, och även tygerna har valts ut för att det ska finnas ekologiska alternativ.

– Det går inte att bara ha ekotyger, men jag vill ha ett utbud som gör att man kan välja det om man vill, säger Jenny Wallman. Gemene man tänker kanske inte på att köpa ekologiskt, därför kan jag inte ha bara ekologiska tyger.

Det rör på sig

Trots det tycker hon ändå att utvecklingen går åt det ekologiska hållet. Matindustrin ligger längst fram, och det påverkar även andra områden.

– Jag ser att fler och fler väljer ekologiskt, säger Jenny Wallman. Sakat men säkert påverkas tillverkarna av att vi vill ha genomtänkta produkter. Medvetenheten ökar hela tiden, och det är jättebra.