2015-09-16 09:23

2015-09-16 09:23

Industriområdet har vatten igen

BÄCKEFORS: Vattenläckan reparerad

Vid halv fyra-tiden på tisdagen var vattenläckan i Bäckefors lagad och industriområdet hade åter tillgång till vatten i kranarna.

– Det var ett rör som spruckit, det ska inte vara några problem nu längre, säger Ove Hasselberg, driftchef för vatten och avlopp på Bengtsfors kommun.

Stora delar av vattensystemet i Bengtsfors kommun är byggt på 1950- och 1960-talet, och gjutjärnet som användes då har nötts ner av tidens tand. De material som används när man lägger ner rör i dag har en betydligt längre livslängd, uppemot 100 år, och Bengtsfors kommun byter ut gamla och dåliga delar av rörsystemet varje år. Men det tar sin tid.

– Det kostar väldigt stora pengar att gräva upp och byta ut, och det är stora insatser. Vi kan inte göra allt samtidigt, då skulle vi kanske behöva uppåt en miljard kronor, säger Ove Hasselberg. I kommunen har vi en utbytestakt på 120 år på våra ledningar, men i Sverige i är utbytestakten över 300 år. Så det finns de ställen som har det betydligt värre.

– Det var ett rör som spruckit, det ska inte vara några problem nu längre, säger Ove Hasselberg, driftchef för vatten och avlopp på Bengtsfors kommun.

Stora delar av vattensystemet i Bengtsfors kommun är byggt på 1950- och 1960-talet, och gjutjärnet som användes då har nötts ner av tidens tand. De material som används när man lägger ner rör i dag har en betydligt längre livslängd, uppemot 100 år, och Bengtsfors kommun byter ut gamla och dåliga delar av rörsystemet varje år. Men det tar sin tid.

– Det kostar väldigt stora pengar att gräva upp och byta ut, och det är stora insatser. Vi kan inte göra allt samtidigt, då skulle vi kanske behöva uppåt en miljard kronor, säger Ove Hasselberg. I kommunen har vi en utbytestakt på 120 år på våra ledningar, men i Sverige i är utbytestakten över 300 år. Så det finns de ställen som har det betydligt värre.