2015-09-11 06:00

2015-09-11 06:00

Visar fabriksliv och hygien

DALS LÅNGED: Långedsprojektets första utställning

Historik. Långedsprojektet håller på lördag vernissage för sin första utställning, Långed – historier om en bruksort, del 1. Utställningen är ett resultat av den dokumentation som hittills gjorts av Långed och livet i och kring fabriken på ön.

På ett litet bord med vid duk i Galleri Olikas lokal ligger ett läderbundet fotoalbum uppslaget. Det innehåller svartvita foton från förr. Vänner som poserar i gåbortkostym, familjer som med kaffekoppens öra i ett nätt grepp mellan tumme och pekfinger skålar mot kameran och kvinnor som tittar ut genom fönstren i de gamla arbetarhusen på ön i Långed.

– Det här handlar om att visa ortsborna vad vi håller på med och att de kan bidra, säger konstnären Lena Waldau om Långedsprojektets utställning.

Historiskt dokument

Projektet väcktes när beskedet kom att Rexcell skulle lägga ner verksamheten i Långedsfabriken. Flera av de som i dag bildar projektgruppen kände då att ”det här får inte ske i tysthet”. Det var då man bestämde sig för att göra en historisk dokumentation av fabriken och området, och strax efter jul förra året satte man i gång.

– Det vi visar nu är det vi lyckats klämma ur oss hittills, säger Lena Waldau och skrattar.

I den första utställningen ligger fokus på kvinnoarbete, tvätt och hygien i gamla tider – flera bilder från tvättplatser nere vid sjön pryder väggen – samt Rexcellfabriken. Det kommer att visas en dokumentationsfilm från fabriken, som kanske kan mynna ut i en mer konstnärlig dokumentär längre fram.

Tvätt- och hygien-temat började med en berättelse om hur en kvinna hade drunknat en gång för länge sedan, då hon tvättade kläder i viken. Det ledde till en nyfikenhet kring hur man faktiskt tvättade förr i tiden. I utställningssalen hänger det i dag texter som beskriver hur texter om hygien från förr ofta hängde samman med tankar om rashygien. Den positiva klangen i ordet hygien användes för att sprida tankar som i historiens sken betraktas som minst sagt tveksamma.

– Vi vill vara intressanta även i ett historiskt perspektiv, säger Lena Waldau.

Ljudinstallationer

Musikern Peter Halvordsson har skapat musik av fabriksljud som går att lyssna till under utställningen. Det låter som en stråkorkester, men är brus och buller från valsar och fläktar i en pappersmaskin, som bearbetats till musikstycken. Längre fram i slutet av oktober kommer musiken att spelas från Rexcellfabrikens tak.

Utställningen är bara det första steget i projektet. I november hålls ytterligare en utställning, flera ljudinstallationer kommer att göras och dessutom planerar man att producera böcker. Den första, en bilderbok med foton som samlats in, hoppas man färdigställa i höst.

Men projektet ämnar inte stanna där.

– Vi har bara börjat. Vi samlar fortfarande, och vi vill ha mer, säger Lena Waldau.

På ett litet bord med vid duk i Galleri Olikas lokal ligger ett läderbundet fotoalbum uppslaget. Det innehåller svartvita foton från förr. Vänner som poserar i gåbortkostym, familjer som med kaffekoppens öra i ett nätt grepp mellan tumme och pekfinger skålar mot kameran och kvinnor som tittar ut genom fönstren i de gamla arbetarhusen på ön i Långed.

– Det här handlar om att visa ortsborna vad vi håller på med och att de kan bidra, säger konstnären Lena Waldau om Långedsprojektets utställning.

Historiskt dokument

Projektet väcktes när beskedet kom att Rexcell skulle lägga ner verksamheten i Långedsfabriken. Flera av de som i dag bildar projektgruppen kände då att ”det här får inte ske i tysthet”. Det var då man bestämde sig för att göra en historisk dokumentation av fabriken och området, och strax efter jul förra året satte man i gång.

– Det vi visar nu är det vi lyckats klämma ur oss hittills, säger Lena Waldau och skrattar.

I den första utställningen ligger fokus på kvinnoarbete, tvätt och hygien i gamla tider – flera bilder från tvättplatser nere vid sjön pryder väggen – samt Rexcellfabriken. Det kommer att visas en dokumentationsfilm från fabriken, som kanske kan mynna ut i en mer konstnärlig dokumentär längre fram.

Tvätt- och hygien-temat började med en berättelse om hur en kvinna hade drunknat en gång för länge sedan, då hon tvättade kläder i viken. Det ledde till en nyfikenhet kring hur man faktiskt tvättade förr i tiden. I utställningssalen hänger det i dag texter som beskriver hur texter om hygien från förr ofta hängde samman med tankar om rashygien. Den positiva klangen i ordet hygien användes för att sprida tankar som i historiens sken betraktas som minst sagt tveksamma.

– Vi vill vara intressanta även i ett historiskt perspektiv, säger Lena Waldau.

Ljudinstallationer

Musikern Peter Halvordsson har skapat musik av fabriksljud som går att lyssna till under utställningen. Det låter som en stråkorkester, men är brus och buller från valsar och fläktar i en pappersmaskin, som bearbetats till musikstycken. Längre fram i slutet av oktober kommer musiken att spelas från Rexcellfabrikens tak.

Utställningen är bara det första steget i projektet. I november hålls ytterligare en utställning, flera ljudinstallationer kommer att göras och dessutom planerar man att producera böcker. Den första, en bilderbok med foton som samlats in, hoppas man färdigställa i höst.

Men projektet ämnar inte stanna där.

– Vi har bara börjat. Vi samlar fortfarande, och vi vill ha mer, säger Lena Waldau.