2015-09-08 09:20

2015-09-09 08:59

Ströms Slott ny ägare av Dagsholm

FÄRGELANDA: Asylboende planeras

Dagsholms konferens och hotell har fått en ny ägare. Det blir Magnus Olsson och företaget Ströms Slott AB som tar över, och nu planeras ett asylboende med 80 platser.

– Vi kommer att vara med i en upphandling som ska vara inne senast på fredag. Allting är uppdaterat enligt Migrationsverkets krav, så vi bedömer att vi ska kunna starta här senare i höst, säger Magnus Olsson, som driver Ströms Slott.

Företaget, som sedan tidigare äger gamla hotellet Carl XII i Dals-Ed, fick betala 7 miljoner kronor för att ta över Dagsholm. Priset drivs enligt Magnus Olsson upp på grund av behovet av asylboenden i Sverige.

Vill driva det vidare

Trots det vill företaget köpa sina fastigheter, i stället för att hyra in sig.

– Vi är inte något asylföretag, utan detta är en liten del av vår verksamhet. På lång sikt tänker vi oss att man ska kunna använda anläggningen vidare, säger Magnus Olsson.

Hoppas på Carl XII

Även Carl XII användes som asylboende, men fick stänga i juni i år efter att anläggningen inte uppfyllt de krav Migrationsverket ställer på brandskydd. Detta ska nu vara åtgärdat, och man hoppas kunna öppna asylboendet igen.

– Vi är fortfarande aktiva i den upphandlingen. Lämnar Migrationsverket besked så är vi beredda att öppna vilken dag som helst, säger Magnus Olsson. Egentligen är inte asylboenden något annat än hotell, det är bara att vi har rummen fulla hela tiden. De blir som våra gäster på hotellet.

I Dals-Ed höll ni möten med lokalbefolkningen, kan det bli aktuellt även i Färgelanda?

– Ja, det tror jag absolut. Färgelanda är en liknande kommun som Dals-Ed och där fanns det mycket oro inför öppnandet, men den oron lade sig snabbt. Jag tror Färgelandaborna ska se det som en resurs. Det kommer folk med hög kompetens som kan bidra i arbetslivet. Det är min erfarenhet från Dals-Ed.

– Vi kommer att vara med i en upphandling som ska vara inne senast på fredag. Allting är uppdaterat enligt Migrationsverkets krav, så vi bedömer att vi ska kunna starta här senare i höst, säger Magnus Olsson, som driver Ströms Slott.

Företaget, som sedan tidigare äger gamla hotellet Carl XII i Dals-Ed, fick betala 7 miljoner kronor för att ta över Dagsholm. Priset drivs enligt Magnus Olsson upp på grund av behovet av asylboenden i Sverige.

Vill driva det vidare

Trots det vill företaget köpa sina fastigheter, i stället för att hyra in sig.

– Vi är inte något asylföretag, utan detta är en liten del av vår verksamhet. På lång sikt tänker vi oss att man ska kunna använda anläggningen vidare, säger Magnus Olsson.

Hoppas på Carl XII

Även Carl XII användes som asylboende, men fick stänga i juni i år efter att anläggningen inte uppfyllt de krav Migrationsverket ställer på brandskydd. Detta ska nu vara åtgärdat, och man hoppas kunna öppna asylboendet igen.

– Vi är fortfarande aktiva i den upphandlingen. Lämnar Migrationsverket besked så är vi beredda att öppna vilken dag som helst, säger Magnus Olsson. Egentligen är inte asylboenden något annat än hotell, det är bara att vi har rummen fulla hela tiden. De blir som våra gäster på hotellet.

I Dals-Ed höll ni möten med lokalbefolkningen, kan det bli aktuellt även i Färgelanda?

– Ja, det tror jag absolut. Färgelanda är en liknande kommun som Dals-Ed och där fanns det mycket oro inför öppnandet, men den oron lade sig snabbt. Jag tror Färgelandaborna ska se det som en resurs. Det kommer folk med hög kompetens som kan bidra i arbetslivet. Det är min erfarenhet från Dals-Ed.