2015-09-08 06:00

2015-09-08 06:00

Brist på förskoleplatser

HÖGSÄTER: Stefan och Johanna efterlyste lösning på kommunfullmäktige

Månvägens förskola i Högsäter är fullt. Barnen som står i kö erbjuds i stället platser i andra kommundelar, en lösning som vänder vardagen upp och ner för flera familjer.
– Det måste till en snabb lösning, säger Stefan Dahl, pappa till ettåriga Filippa.

När kommunfullmäktige sammanträdde i onsdags förra veckan fanns Stefan Dahl på plats tillsammans med Johanna Isaksson. De är båda föräldrar boende i Högsäter som har barn som står i kö till förskolan på orten.

Inga platser

På allmänhetens frågestund tog de chansen att fråga politikerna om situationen i Högsäter.

– Varför finns det inte förskoleplatser i Högsäter, undrade Stefan Dahl.

För drygt ett år sedan kom lilla Filippa till världen och nu är det dags för henne att ta steget att börja förskolan.

Planen var att inskolningen skulle påbörjas i september. Men så blev det inte. I stället fick föräldrarna Sandra Morsing och Stefan Dahl informationen om att det var fullt på Månvägens förskola där de hade sökt plats. Nu står det som trea i kön och har i stället erbjudits förskoleplats i Färgelanda – en lösning som försvårar vardagspusslet.

Fem i kö

Och de är inte ensamma. Totalt fem barn står i till förskolan i Högsäter.

– Vi jobbar i Högsäter båda två, men det finns de föräldrar som jobbar i Mellerud som måste åka till Färgelanda för att lämna först. Det känns väldigt ovisst, vi vill veta som händer, säger Stefan Dahl.

Det finns planer på att bygga ut i Högsäter.

– Vi tittar på att bygga ut en eller två avdelningar i Högsäter. Nästa vecka ska en arbetsgrupp sätta i gång för att titta på en lösning. Vi hoppas att en byggnation kan påbörjas 2016, säger Helena K Kronberg, barn- och utbildningschef i Färgelanda kommun.

I årets budget finns 250 000 kronor avsatta till projektering.

Inget nytt

Det angenäma problemet att många barn vill ha förskoleplats är dock inget nytt i Färgelanda kommun. I nuläget är det även fullt i Ödeborg och i januari blev den tidigare tillfälliga förskoleavdelningen Hemulen på Höjden permanent för att rymma fler barn.

Stefan Dahl tycker att det är dags att agera och hoppas på en snabb lösning.

– Det är tråkigt. Vi bor ändå i en tätort och ska inte behöva åka långt till för att komma till en förskola. Jag hade sett fram emot att sätta Filippa på cykeln och dra iväg, men nu blir det inte så. Politiker pratar på att kommunen vill ha hit mer folk, men så går det inte ens att tillgodose förskola.

När kommunfullmäktige sammanträdde i onsdags förra veckan fanns Stefan Dahl på plats tillsammans med Johanna Isaksson. De är båda föräldrar boende i Högsäter som har barn som står i kö till förskolan på orten.

Inga platser

På allmänhetens frågestund tog de chansen att fråga politikerna om situationen i Högsäter.

– Varför finns det inte förskoleplatser i Högsäter, undrade Stefan Dahl.

För drygt ett år sedan kom lilla Filippa till världen och nu är det dags för henne att ta steget att börja förskolan.

Planen var att inskolningen skulle påbörjas i september. Men så blev det inte. I stället fick föräldrarna Sandra Morsing och Stefan Dahl informationen om att det var fullt på Månvägens förskola där de hade sökt plats. Nu står det som trea i kön och har i stället erbjudits förskoleplats i Färgelanda – en lösning som försvårar vardagspusslet.

Fem i kö

Och de är inte ensamma. Totalt fem barn står i till förskolan i Högsäter.

– Vi jobbar i Högsäter båda två, men det finns de föräldrar som jobbar i Mellerud som måste åka till Färgelanda för att lämna först. Det känns väldigt ovisst, vi vill veta som händer, säger Stefan Dahl.

Det finns planer på att bygga ut i Högsäter.

– Vi tittar på att bygga ut en eller två avdelningar i Högsäter. Nästa vecka ska en arbetsgrupp sätta i gång för att titta på en lösning. Vi hoppas att en byggnation kan påbörjas 2016, säger Helena K Kronberg, barn- och utbildningschef i Färgelanda kommun.

I årets budget finns 250 000 kronor avsatta till projektering.

Inget nytt

Det angenäma problemet att många barn vill ha förskoleplats är dock inget nytt i Färgelanda kommun. I nuläget är det även fullt i Ödeborg och i januari blev den tidigare tillfälliga förskoleavdelningen Hemulen på Höjden permanent för att rymma fler barn.

Stefan Dahl tycker att det är dags att agera och hoppas på en snabb lösning.

– Det är tråkigt. Vi bor ändå i en tätort och ska inte behöva åka långt till för att komma till en förskola. Jag hade sett fram emot att sätta Filippa på cykeln och dra iväg, men nu blir det inte så. Politiker pratar på att kommunen vill ha hit mer folk, men så går det inte ens att tillgodose förskola.