2015-09-06 16:38

2015-09-06 16:38

Man dödförklaras 18 år senare

FÄRGELANDA: Försvann från Finlandsfärja

1997 försvann en då 52-årig man i samband med en resa med Finlandsfärjan från Stockholm. Nu har dödförklarats. Detta efter en begäran av en kvinna som är bosatt i Färgelanda kommun.

Mannen försvann natten mellan den 3 och 4 september 1997. Han var då passagerare på färjan Silja Symphony på väg till Finland.

På eftermiddagen den 3 september ringde mannens sambo upp honom. Mannen var då tystlåten och sa att han inte mådde så bra. Han skulle inte komma hem till middagen. Det var den sista kontakten de hade.

Köpte enkelbiljett

I stället parkerade han sin bil vid Siljaterminalen i Värtahamnen. Därefter löste han en enkelbiljett till den färja som avgick klockan 18.00.

Han reste ensam men fick dela hytt med två män. En av dem uppgav senare att mannen cirka 23.30 på natten tagit sin väska och lämnat hytten utan att säga vart han skulle ta vägen. Han ska då ha varit lätt berusad. Fartyget befann sig vid den tidpunkten strax söder om Bogskärs fyr.

På morgonen klockan 6.30 hittade en besättningsman en väska på däck 7. Den stod på en så kallad fönstertvättkälke som hängde utanför relingen. I väskan fanns mannens id-handlingar. På tvättkälken och på relingen syntes fotavtryck.

Omfattande sökinsats

Händelsen rapporterades till andra fartyg och Åbo sjöräddningscentral skickade iväg en helikopter. Vid ankomsten till hamnens letades fartyget igenom och personal bevakade alla utgångar, men utan resultat.

Den finska polisen kom till fartyget och sjöräddningstjänsten sökte i vattnet i hamnområdet och i inloppet till Helsingfors. Dessutom sökte kustbevakningen i aktuella vatten.

I mannens sommarstuga hittades senare två avskedsbrev som han skrivit till sina barn. Där upphör alla spår.

Nu har nämnden för dödförklaring på Skatteverket fattat beslut om att dödförklara mannen. Det har inte kommit fram något som tyder på att han lever och håller sig undan frivilligt, konstaterar Skatteverket.

Mannen försvann natten mellan den 3 och 4 september 1997. Han var då passagerare på färjan Silja Symphony på väg till Finland.

På eftermiddagen den 3 september ringde mannens sambo upp honom. Mannen var då tystlåten och sa att han inte mådde så bra. Han skulle inte komma hem till middagen. Det var den sista kontakten de hade.

Köpte enkelbiljett

I stället parkerade han sin bil vid Siljaterminalen i Värtahamnen. Därefter löste han en enkelbiljett till den färja som avgick klockan 18.00.

Han reste ensam men fick dela hytt med två män. En av dem uppgav senare att mannen cirka 23.30 på natten tagit sin väska och lämnat hytten utan att säga vart han skulle ta vägen. Han ska då ha varit lätt berusad. Fartyget befann sig vid den tidpunkten strax söder om Bogskärs fyr.

På morgonen klockan 6.30 hittade en besättningsman en väska på däck 7. Den stod på en så kallad fönstertvättkälke som hängde utanför relingen. I väskan fanns mannens id-handlingar. På tvättkälken och på relingen syntes fotavtryck.

Omfattande sökinsats

Händelsen rapporterades till andra fartyg och Åbo sjöräddningscentral skickade iväg en helikopter. Vid ankomsten till hamnens letades fartyget igenom och personal bevakade alla utgångar, men utan resultat.

Den finska polisen kom till fartyget och sjöräddningstjänsten sökte i vattnet i hamnområdet och i inloppet till Helsingfors. Dessutom sökte kustbevakningen i aktuella vatten.

I mannens sommarstuga hittades senare två avskedsbrev som han skrivit till sina barn. Där upphör alla spår.

Nu har nämnden för dödförklaring på Skatteverket fattat beslut om att dödförklara mannen. Det har inte kommit fram något som tyder på att han lever och håller sig undan frivilligt, konstaterar Skatteverket.