2015-07-18 14:39

2015-07-18 14:45

Foto: Anna Nyberg

Tusentals personer ville vara med och fira

BENGTSFORS: Stor folkfest vid 90- och 100-årsjubileum

Sällan har det varit så knökat med folk på Storgatan i Bengtsfors som när Dalslänningen och Erik Berger firade sitt 90-årsjubileum, samt butiken Bergers Bosättning fyllde 100 år, på lördagen.

100 meter tårta, trolleri, jubileumsutställning och musikunderhållning var något av det som bjöds, och uppskattningsvis flera tusen personer ville vara med och fira jubilarerna. Inte minst var det Erik Berger som stod i fokus för uppmärksamheten. Han lät heller ingen missa hans ankomst; tillsammans med den ikoniske racingföraren, tillika Bergers teamchef, Picko Troberg, anlände Erik Berger i ett minst sagt uppseendeväckande fordon.

Det handlade om en mycket högljudd Delage av 1924 års modell som kom körande in i folkmassorna på Storgatan, med Erik Berger glatt vinkande till alla som ville uppvakta honom. En entré som heter duga.

Minst 120 år

Först ut att gratulera Erik Berger var Bengtsfors kommunalråd, Per Eriksson (S), som med jubilarens ålder i åtanke ansåg att det nog är dags att skriva om texten i Ja må du leva.

– Det får ju bli ”ja må du leva i minst 120 år”, i alla fall, sa Eriksson.

– Du är inte bara världens äldsta racingförare – du är också världens bästa Erik, fortsatte kommunalrådet.

Han uppmärksammade även Dalslänningens 90-årsjubileum, och en relation han beskrev som ”hatkärlek” kommunen och tidningen emellan. Något redaktör Thomas Wallin höll med om. Wallin å sin sida uppmärksammade också det faktum att Dalslänningen och Erik Berger föddes på exakt samma dag; den 18 juli 1925, och att Erik inledde sin yrkesmässiga karriär med att sälja Dalslänningen.

Troberg vill ha fler medaljer

Näst upp på scenen för att gratulera var Picko Troberg, som på ett underhållande sätt beskrev sin och Erik Bergers relation genom åren.

– Erik har alltid skrutit om att han har tio SM- medaljer, medan jag bara har nio. Men det rätta är faktiskt att han har 9,5, för en av hans vinster är en delad förstaplats. Jag har i alla fall nu börjat i schackskola för att lära mig spela schack, och den enda anledningen till det är att jag ska slå Erik Berger i antal mästerskapsmedaljer, sa Troberg och lockade publiken till skratt.

100 meter tårta

Erik Berger själv tackade ödmjukast för all uppvaktning och påminde om att han i stället för presenter önskade att folk skänkte en slant till Barncancerfonden. Till detta ändamål auktionerade han ut en lådbil under dagen. Den såldes för 14 000 kronor till Magnus Olsson från Småland; pengar som oavkortat går till Barncancerfonden.

Efter scenaktiviteterna bjöd Bergers Bosättning och Erik Berger på 100 meter tårta, och i Dalslänningens tält lite längre upp på Storgatan underhöll trollkarlen Simon Söderqvist, vilket roade både stora och små.

Även Anders Ljungqvist underhöll med sång och spex. Hans svar på frågan var han kom ifrån blev till exempel:

– Jag brukar säga att jag är från vettet.

Han bor däremot i Dals Rostock.

Gemensam utställning

Tusentals människor hade alltså tagit sig till Bengtsfors denna dag för att delta i firandet, och många tog också chansen att se Dalslänningens, Erik Bergers och Bergers Bosättnings gemensamma jubileumsutställning i gamla Martinssons Hörna.

100 meter tårta, trolleri, jubileumsutställning och musikunderhållning var något av det som bjöds, och uppskattningsvis flera tusen personer ville vara med och fira jubilarerna. Inte minst var det Erik Berger som stod i fokus för uppmärksamheten. Han lät heller ingen missa hans ankomst; tillsammans med den ikoniske racingföraren, tillika Bergers teamchef, Picko Troberg, anlände Erik Berger i ett minst sagt uppseendeväckande fordon.

Det handlade om en mycket högljudd Delage av 1924 års modell som kom körande in i folkmassorna på Storgatan, med Erik Berger glatt vinkande till alla som ville uppvakta honom. En entré som heter duga.

Minst 120 år

Först ut att gratulera Erik Berger var Bengtsfors kommunalråd, Per Eriksson (S), som med jubilarens ålder i åtanke ansåg att det nog är dags att skriva om texten i Ja må du leva.

– Det får ju bli ”ja må du leva i minst 120 år”, i alla fall, sa Eriksson.

– Du är inte bara världens äldsta racingförare – du är också världens bästa Erik, fortsatte kommunalrådet.

Han uppmärksammade även Dalslänningens 90-årsjubileum, och en relation han beskrev som ”hatkärlek” kommunen och tidningen emellan. Något redaktör Thomas Wallin höll med om. Wallin å sin sida uppmärksammade också det faktum att Dalslänningen och Erik Berger föddes på exakt samma dag; den 18 juli 1925, och att Erik inledde sin yrkesmässiga karriär med att sälja Dalslänningen.

Troberg vill ha fler medaljer

Näst upp på scenen för att gratulera var Picko Troberg, som på ett underhållande sätt beskrev sin och Erik Bergers relation genom åren.

– Erik har alltid skrutit om att han har tio SM- medaljer, medan jag bara har nio. Men det rätta är faktiskt att han har 9,5, för en av hans vinster är en delad förstaplats. Jag har i alla fall nu börjat i schackskola för att lära mig spela schack, och den enda anledningen till det är att jag ska slå Erik Berger i antal mästerskapsmedaljer, sa Troberg och lockade publiken till skratt.

100 meter tårta

Erik Berger själv tackade ödmjukast för all uppvaktning och påminde om att han i stället för presenter önskade att folk skänkte en slant till Barncancerfonden. Till detta ändamål auktionerade han ut en lådbil under dagen. Den såldes för 14 000 kronor till Magnus Olsson från Småland; pengar som oavkortat går till Barncancerfonden.

Efter scenaktiviteterna bjöd Bergers Bosättning och Erik Berger på 100 meter tårta, och i Dalslänningens tält lite längre upp på Storgatan underhöll trollkarlen Simon Söderqvist, vilket roade både stora och små.

Även Anders Ljungqvist underhöll med sång och spex. Hans svar på frågan var han kom ifrån blev till exempel:

– Jag brukar säga att jag är från vettet.

Han bor däremot i Dals Rostock.

Gemensam utställning

Tusentals människor hade alltså tagit sig till Bengtsfors denna dag för att delta i firandet, och många tog också chansen att se Dalslänningens, Erik Bergers och Bergers Bosättnings gemensamma jubileumsutställning i gamla Martinssons Hörna.