2015-06-05 11:00

2015-06-05 11:07

Singel respondern står still i sommar

DALSLAND: Ambulanserna ska rulla som vanligt

Ambulansens singel responder kommer i sommar att stå still i Dalsland. Anledning är brist på personal.

En singel responder är en personbil som är utrustad som en ambulans, men som inte har möjlighet att transportera patienter. Bilen bemannas av en rutinerad sjuksköterska. Syftet med singel respondern är att den ska vara först på plats innan ambulans anländer för att bedöma vårdbehovet och sätta in de första åtgärderna.

Men i sommar finns inte den möjligheten. På grund av bemanningsbrist kommer singel respondern tas ur bruk från den 8 juni till och med 30 augusti. Bilen kommer endast att rulla vid specifika tillfällen, som bluesfesten i Åmål.

– Den personal som jobbar på singel respondern behövs till ambulanserna. Vi kommer att ta in ny personal för att täcka upp semestrarna men det finns inte tillräckligt, säger biträdande verksamhetschef Björn Kallin.

Ambulanserna i drift

Ambulanserna ska dock enligt Björn Kallin rulla som vanligt i sommar.

– Inriktningen inom Nu-sjukvården är att ambulanserna ska vara i gång som vanligt i hela vårt område. I juli har vi som mest att göra och då vill vi inte dra ner på verksamheten, säger han.

I början av året skrev Dalslänningen om ambulansen i Dals-Ed som på grund av sjukskrivningar stod stilla under tre nätter.

– Det var en extrem situation och vi har sedan dess jobbat hårt på att inte ställa någon ambulans, vilket vi inte heller har gjort, säger Björn Kallin.

En singel responder är en personbil som är utrustad som en ambulans, men som inte har möjlighet att transportera patienter. Bilen bemannas av en rutinerad sjuksköterska. Syftet med singel respondern är att den ska vara först på plats innan ambulans anländer för att bedöma vårdbehovet och sätta in de första åtgärderna.

Men i sommar finns inte den möjligheten. På grund av bemanningsbrist kommer singel respondern tas ur bruk från den 8 juni till och med 30 augusti. Bilen kommer endast att rulla vid specifika tillfällen, som bluesfesten i Åmål.

– Den personal som jobbar på singel respondern behövs till ambulanserna. Vi kommer att ta in ny personal för att täcka upp semestrarna men det finns inte tillräckligt, säger biträdande verksamhetschef Björn Kallin.

Ambulanserna i drift

Ambulanserna ska dock enligt Björn Kallin rulla som vanligt i sommar.

– Inriktningen inom Nu-sjukvården är att ambulanserna ska vara i gång som vanligt i hela vårt område. I juli har vi som mest att göra och då vill vi inte dra ner på verksamheten, säger han.

I början av året skrev Dalslänningen om ambulansen i Dals-Ed som på grund av sjukskrivningar stod stilla under tre nätter.

– Det var en extrem situation och vi har sedan dess jobbat hårt på att inte ställa någon ambulans, vilket vi inte heller har gjort, säger Björn Kallin.