2015-06-04 06:00

2015-06-05 08:14

Minst sju dalsländska poliser i pension i år

DALSLAND: Slutar på grund av nya organisationen?

Polisbrist. Polisen i Dalsland har svårt att få ihop bemanningen i sommar, bland annat på grund av större pensionsavgångar än normalt.

Källor inom polisen berättar för Dalslänningen att det rör sig om sju poliser bara i Dalsland, flera av dem går i förtid. En orsak är missnöje med den nya organisationen.

Den 1 januari i år trädde en helt ny polisorganisation i kraft och omstruktureringen har mötts av kritik. Den nya Polismyndigheten är indelad i sju polisregioner, där Dalsland tillhör polisregion Väst, samt lokalpolisområde östra Fyrbodal.

Fler i pension

Initierade källor inom polisen uppger nu för Dalslänningen att fler dalsländska poliser än normalt väljer att gå i förtida pension i år; samma år som den nya polisorganisationen träder i kraft.

– Det ser ut att bli några fler än vanligt som väljer att ta förtida pension i år, ja. Jag har dock bara haft den här tjänsten i två veckor, och har därför svårt att jämföra bakåt. Bemanningsproblem under högsommaren är dock ett bekymmer som uppstår varje år, säger Rickard Fremark, ny chef för östra Fyrbodal.

Tror du att pensionsavgångarna beror på missnöje med den nya organisationen?

– Inte ett direkt missnöje, men kanske däremot en oro inför förändringar. Många kan få en ny placering exempelvis, vilket man kanske inte känner för med bara något år kvar i tjänst. Men jag tror att det finns många parametrar, säger Rickard Fremark.

Enligt de poliskällor Dalslänningen har pratat med ska det dock finnas både oro och missnöje bland poliserna i Dalsland kring den nya organisationen.

Många går för tidigt

– Jag vet tio poliser i Östra Fyrbodal, varav sju bara i Dalsland, som väljer att gå i pension i år, flera av dem för tidigt. Många svarar att det beror på den nya organisationen, som ingen tror på, säger en insatt polis, som vill vara anonym.

Rickard Fremark ser trots allt inga stora problem med pensionsavgångarna.

– Att polisen växlar ut gamla och in nya poliser sker ju fortlöpande. Vi håller på med en rekrytering och förhoppningsvis kommer vi att nyanställa fem till sju poliser i Dalsland de närmsta månaderna.

Handlar det om aspiranter, eller erfarna poliser?

– Både och.

Husbuss bemannar

För att klara sommarens bemanning och för att frigöra så mycket personal som möjligt till yttre tjänst, får det mobila teamet, som normalt sett bemannar bland annat Dals-Ed och Färgelanda en dag i veckan, rycka in i Bengtsfors i juli.

– Under fem veckors tid med start den 1 juli, kommer vi att vara i Bengtsfors på onsdagsförmiddagar. Det betyder att vi under den perioden byter dagen då vi är på plats i Ed till fredagar, säger Lars-Åke Ringström som arbetar i polisens mobila enhet.

De mobila polisernas uppgift blir att bemanna receptionen, vilket kommer att ske från teamets husbuss, som parkeras utanför polisstationen i Bengtsfors.

– Vi har ett uppdrag att hålla receptionen öppen, men för att behålla resurserna ute gör vi den här omfördelningen under den mest ansträngda semestermånaden, säger Rickard Fremark.

Den 1 januari i år trädde en helt ny polisorganisation i kraft och omstruktureringen har mötts av kritik. Den nya Polismyndigheten är indelad i sju polisregioner, där Dalsland tillhör polisregion Väst, samt lokalpolisområde östra Fyrbodal.

Fler i pension

Initierade källor inom polisen uppger nu för Dalslänningen att fler dalsländska poliser än normalt väljer att gå i förtida pension i år; samma år som den nya polisorganisationen träder i kraft.

– Det ser ut att bli några fler än vanligt som väljer att ta förtida pension i år, ja. Jag har dock bara haft den här tjänsten i två veckor, och har därför svårt att jämföra bakåt. Bemanningsproblem under högsommaren är dock ett bekymmer som uppstår varje år, säger Rickard Fremark, ny chef för östra Fyrbodal.

Tror du att pensionsavgångarna beror på missnöje med den nya organisationen?

– Inte ett direkt missnöje, men kanske däremot en oro inför förändringar. Många kan få en ny placering exempelvis, vilket man kanske inte känner för med bara något år kvar i tjänst. Men jag tror att det finns många parametrar, säger Rickard Fremark.

Enligt de poliskällor Dalslänningen har pratat med ska det dock finnas både oro och missnöje bland poliserna i Dalsland kring den nya organisationen.

Många går för tidigt

– Jag vet tio poliser i Östra Fyrbodal, varav sju bara i Dalsland, som väljer att gå i pension i år, flera av dem för tidigt. Många svarar att det beror på den nya organisationen, som ingen tror på, säger en insatt polis, som vill vara anonym.

Rickard Fremark ser trots allt inga stora problem med pensionsavgångarna.

– Att polisen växlar ut gamla och in nya poliser sker ju fortlöpande. Vi håller på med en rekrytering och förhoppningsvis kommer vi att nyanställa fem till sju poliser i Dalsland de närmsta månaderna.

Handlar det om aspiranter, eller erfarna poliser?

– Både och.

Husbuss bemannar

För att klara sommarens bemanning och för att frigöra så mycket personal som möjligt till yttre tjänst, får det mobila teamet, som normalt sett bemannar bland annat Dals-Ed och Färgelanda en dag i veckan, rycka in i Bengtsfors i juli.

– Under fem veckors tid med start den 1 juli, kommer vi att vara i Bengtsfors på onsdagsförmiddagar. Det betyder att vi under den perioden byter dagen då vi är på plats i Ed till fredagar, säger Lars-Åke Ringström som arbetar i polisens mobila enhet.

De mobila polisernas uppgift blir att bemanna receptionen, vilket kommer att ske från teamets husbuss, som parkeras utanför polisstationen i Bengtsfors.

– Vi har ett uppdrag att hålla receptionen öppen, men för att behålla resurserna ute gör vi den här omfördelningen under den mest ansträngda semestermånaden, säger Rickard Fremark.