2015-03-24 16:05

2015-03-24 16:05

"Vi garanterar hyran"

DALS-ED: Frivilliga söker hem åt tiggarna med ljus och lykta

Från och med på tisdag har de fyra romska familjer som sedan i höstas har befunnit sig i Ed inte längre tak över huvudet. Den ideella arbetsgrupp som hela tiden engagerat sig för tiggarna letar nu med ljus och lykta efter en akutlösning.
– Ett enkelt hus på landet eller vad som helst duger. Vi står som garanter för hyran, säger Ingvar Johannesson till Dalslänningen.

I höstas tog missionsförsamlingen i Dals-Ed initiativ till ett möte för att försöka skaffa tak över huvudet för de åtta romska tiggare som befann sig på orten. Vid tillfället bodde de då i tält bakom busstationen – vilket samtliga som slöt upp vid mötet var helt överens om var ovärdiga människoförhållanden under den kalla årstiden.

Mötet ledde fram till att romerna erbjöds ett tillfälligt boende i pingstkyrkans lokaler i Ed, och det arrangerades också en lokal stödgala till förmån för de fyra paren. Galan i november lockade en fullsatt pingstkyrka och drog in 25 000 kronor, vilket gav de åtta tiggarna 3 000 kronor var i kontanter att ta med hem till sina familjer.

Kom tillbaka i februari

Före jul åkte de hem till Rumänien, men sedan en månad tillbaka är de åter i Ed.

– De har under den här tiden fått bo i de gamla Esso-lokalerna. Det är lokaler som verkligen inte är någon bostad och det är inte människovärdigt att bo där, men de har åtminstone haft tak över huvudet. Nu ska dock de lokalerna renoveras inför uthyrning till ett företag, och fastighetsägaren har därför aviserat att våra vänner måste flytta senast den 31 mars, säger Ingvar Johannesson, en av de cirka 40-talet frivilliga som engagerat sig i romernas öde.

Kommunen avvaktar

I veckan fick Dals-Eds kommun ett brev från fastighetsägaren där denne upplyser om hur situationen ser ut – men kommunen gör inget i dagsläget.

– Jag visste faktiskt först häromdagen att romerna bor i den lokalen. Det här är ingen lätt fråga, och man jobbar med den på nationell nivå. De här människorna lever verkligen inget drägligt liv, men samtidigt handlar det om vuxna människor som kommit hit på eget initiativ, då har man ett visst egetansvar. Självklart kommer vi att titta närmre på frågan, men vi måste också avvakta vad som kommer uppifrån, säger socialnämndens ordförande, Kenneth Gustavsson (C).

Kan vara något enkelt

Den ideella arbetsgruppen gör nu sitt yttersta för att lösa den akuta situationen för romerna.

– De kan bara inte få flytta ut i bilar eller tält igen, det är fortfarande kallt ute. Vi efterlyser därför ett boende av något slag i Edstrakten. Det kan vara något väldigt enkelt, ett litet hus på landet eller vad som helst. Vi i arbetsgruppen kommer personligen att garantera en eventuell hyra, säger Johannesson.

Menar du att ni betalar ur egen ficka?

– Så får det bli om det krävs.

De lokaler tillhörande pingstkyrkan som romerna bodde i i höstas är inte längre tillgängliga.

– De används av kyrkan, bland annat till konfirmander, så det är dessvärre inget alternativ för tillfället, säger Johannesson, och tillägger.

– Det är människor det handlar om, fina människor. De är inga missbrukare eller kriminella, de är bara väldigt fattiga. Vi måste hjälpa dem.

I höstas tog missionsförsamlingen i Dals-Ed initiativ till ett möte för att försöka skaffa tak över huvudet för de åtta romska tiggare som befann sig på orten. Vid tillfället bodde de då i tält bakom busstationen – vilket samtliga som slöt upp vid mötet var helt överens om var ovärdiga människoförhållanden under den kalla årstiden.

Mötet ledde fram till att romerna erbjöds ett tillfälligt boende i pingstkyrkans lokaler i Ed, och det arrangerades också en lokal stödgala till förmån för de fyra paren. Galan i november lockade en fullsatt pingstkyrka och drog in 25 000 kronor, vilket gav de åtta tiggarna 3 000 kronor var i kontanter att ta med hem till sina familjer.

Kom tillbaka i februari

Före jul åkte de hem till Rumänien, men sedan en månad tillbaka är de åter i Ed.

– De har under den här tiden fått bo i de gamla Esso-lokalerna. Det är lokaler som verkligen inte är någon bostad och det är inte människovärdigt att bo där, men de har åtminstone haft tak över huvudet. Nu ska dock de lokalerna renoveras inför uthyrning till ett företag, och fastighetsägaren har därför aviserat att våra vänner måste flytta senast den 31 mars, säger Ingvar Johannesson, en av de cirka 40-talet frivilliga som engagerat sig i romernas öde.

Kommunen avvaktar

I veckan fick Dals-Eds kommun ett brev från fastighetsägaren där denne upplyser om hur situationen ser ut – men kommunen gör inget i dagsläget.

– Jag visste faktiskt först häromdagen att romerna bor i den lokalen. Det här är ingen lätt fråga, och man jobbar med den på nationell nivå. De här människorna lever verkligen inget drägligt liv, men samtidigt handlar det om vuxna människor som kommit hit på eget initiativ, då har man ett visst egetansvar. Självklart kommer vi att titta närmre på frågan, men vi måste också avvakta vad som kommer uppifrån, säger socialnämndens ordförande, Kenneth Gustavsson (C).

Kan vara något enkelt

Den ideella arbetsgruppen gör nu sitt yttersta för att lösa den akuta situationen för romerna.

– De kan bara inte få flytta ut i bilar eller tält igen, det är fortfarande kallt ute. Vi efterlyser därför ett boende av något slag i Edstrakten. Det kan vara något väldigt enkelt, ett litet hus på landet eller vad som helst. Vi i arbetsgruppen kommer personligen att garantera en eventuell hyra, säger Johannesson.

Menar du att ni betalar ur egen ficka?

– Så får det bli om det krävs.

De lokaler tillhörande pingstkyrkan som romerna bodde i i höstas är inte längre tillgängliga.

– De används av kyrkan, bland annat till konfirmander, så det är dessvärre inget alternativ för tillfället, säger Johannesson, och tillägger.

– Det är människor det handlar om, fina människor. De är inga missbrukare eller kriminella, de är bara väldigt fattiga. Vi måste hjälpa dem.