2015-03-12 14:09

2015-03-12 14:09

Polis fick inte skadestånd

MELLERUD: Blev spottad i ansiktet

En polisman vid Dalslandspolisen blev spottad i ansiktet när han grep en berusad man i Mellerud. Polismannen tilldömdes skadestånd, men fick inget av Brottsoffermyndigheten.

Det var i september 2010 som händelsen inträffade. Vid gripandet ska den berusade mannen ha hotat poliserna på platsen genom att säga att han skulle döda dem, och sedan spottat polismannen med blodblandat saliv i ansiktet.

Tingsrätten dömde mannen för hot mot tjänsteman, och till att betala skadestånd på 5 000 kronor för kränkningen av polismannen. Men Brottsoffermyndigheten ville inte betala ut pengarna. De tycker att loskan i ansiktet inte är ”allvarligare än vad han haft anledning att räkna med”, enligt ett dokument som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Det är svårare för en polis att få ersättning än för en privatperson. Anledningen är att polismän vid tillfällen där de måste bruka våld för att göra ett gripande också enligt lag måste räkna med att det medför vissa risker. Därför krävs det en allvarligare kränkning än i vanliga fall för att skadestånd ska bli aktuellt.

Det var i september 2010 som händelsen inträffade. Vid gripandet ska den berusade mannen ha hotat poliserna på platsen genom att säga att han skulle döda dem, och sedan spottat polismannen med blodblandat saliv i ansiktet.

Tingsrätten dömde mannen för hot mot tjänsteman, och till att betala skadestånd på 5 000 kronor för kränkningen av polismannen. Men Brottsoffermyndigheten ville inte betala ut pengarna. De tycker att loskan i ansiktet inte är ”allvarligare än vad han haft anledning att räkna med”, enligt ett dokument som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Det är svårare för en polis att få ersättning än för en privatperson. Anledningen är att polismän vid tillfällen där de måste bruka våld för att göra ett gripande också enligt lag måste räkna med att det medför vissa risker. Därför krävs det en allvarligare kränkning än i vanliga fall för att skadestånd ska bli aktuellt.