2015-02-27 10:49

2015-02-27 10:49

Om livets längsta relation

MELLERUD: Humor och allvar då bröderna Luuk dissekerar syskonskapet

En gång var det nära att bröderna Martin och Kristian Luuk bröt med varandra, men de lyckades vända sin relation. Nu har de gjort business av krisen genom showen Får man göra slut med sitt syskon? I torsdags spelades föreställningen om livets längsta relation på Kulturbruket.

”De första bröderna som gjorde slut var – enligt Bibelns skapelseberättelse – Kain och Abel. Kain tog ut Abel på ett fält och hade ihjäl honom. Han tyckte att Gud hade föredragit Abels offergåvor”.

Textraden är skriven av teologiprofessorn Johan Hellman-Hallberg och går att läsa i programbladet för Får man göra slut med sitt syskon? En show där bröderna Luuk blandar humor och allvar – och är oerhört transparenta med sina egna erfarenheter och känslor – kring syskonskapets glädjeämnen och vedermödor.

Framgång gav problem

I relationen Martin–Kristian Luuk höll Kristians framgång på att knäcka dem som bröder.

Martin upplevde att Kristian fick all uppmärksamhet och kände sig värdelös, medan Kristian kände sig ständigt nedtryckt och kritiserad av sin lillebror. Till slut var han redo att bryta med honom.

Publiken får under showen ta del av en autentisk mejlväxling bröderna emellan, där de beskriver sina känslor inför relationen och varandra. Det är starkt.

Men eftersom den båda härstammar från humorns värld finns det också väldigt mycket skratt och glädje i showen. Bland annat ger de varsitt exempel på hur roliga de är (Kristian väljer att spela upp den episka busringningen från radioprogrammet Hassan där han vill byta ett schampo för fett hår mot ett mot fett hår...) och så får publiken rösta. Överhuvudtaget engagerar de publiken på ett skickligt sätt flera gånger.

Olika förutsättningar

Bröderna presenterar också fakta kring hur vi formas på olika sätt beroende på vilket syskon i ordningen vi föds som; bland storasyskon är det vanligt att man ser karaktärsdrag som bra ledaregenskaper, omtänksamhet, omhändertagande och höga krav på sig själva, medan småsyskon ofta beskrivs som sociala, bortskämda, rebelliska och äventyrslystna. Egenskaper som Martin och Kristian Luuk kan skriva under på för egen del.

– Syskon växer upp i samma familj – men med helt olika förutsättningar, sa Kristian och menade att storasyskon från helt olika delar av världen och från vitt skilda klasser, kan ha mer gemensamt med varandra än storasyskon och småsyskon i samma familj.

Det är en tänkvärd show som alla kan relatera till; storasyskon, småsyskon, mellanbarn och ensambarn. Den ger möjlighet till reflektioner över de egna syskonrelationerna och hur man själv beter sig mot och med sina syskon.

Eller som Martin uttrycker det:

– Jag, din bror, är den enda i världen som kan säga till dig precis hur du är.

”De första bröderna som gjorde slut var – enligt Bibelns skapelseberättelse – Kain och Abel. Kain tog ut Abel på ett fält och hade ihjäl honom. Han tyckte att Gud hade föredragit Abels offergåvor”.

Textraden är skriven av teologiprofessorn Johan Hellman-Hallberg och går att läsa i programbladet för Får man göra slut med sitt syskon? En show där bröderna Luuk blandar humor och allvar – och är oerhört transparenta med sina egna erfarenheter och känslor – kring syskonskapets glädjeämnen och vedermödor.

Framgång gav problem

I relationen Martin–Kristian Luuk höll Kristians framgång på att knäcka dem som bröder.

Martin upplevde att Kristian fick all uppmärksamhet och kände sig värdelös, medan Kristian kände sig ständigt nedtryckt och kritiserad av sin lillebror. Till slut var han redo att bryta med honom.

Publiken får under showen ta del av en autentisk mejlväxling bröderna emellan, där de beskriver sina känslor inför relationen och varandra. Det är starkt.

Men eftersom den båda härstammar från humorns värld finns det också väldigt mycket skratt och glädje i showen. Bland annat ger de varsitt exempel på hur roliga de är (Kristian väljer att spela upp den episka busringningen från radioprogrammet Hassan där han vill byta ett schampo för fett hår mot ett mot fett hår...) och så får publiken rösta. Överhuvudtaget engagerar de publiken på ett skickligt sätt flera gånger.

Olika förutsättningar

Bröderna presenterar också fakta kring hur vi formas på olika sätt beroende på vilket syskon i ordningen vi föds som; bland storasyskon är det vanligt att man ser karaktärsdrag som bra ledaregenskaper, omtänksamhet, omhändertagande och höga krav på sig själva, medan småsyskon ofta beskrivs som sociala, bortskämda, rebelliska och äventyrslystna. Egenskaper som Martin och Kristian Luuk kan skriva under på för egen del.

– Syskon växer upp i samma familj – men med helt olika förutsättningar, sa Kristian och menade att storasyskon från helt olika delar av världen och från vitt skilda klasser, kan ha mer gemensamt med varandra än storasyskon och småsyskon i samma familj.

Det är en tänkvärd show som alla kan relatera till; storasyskon, småsyskon, mellanbarn och ensambarn. Den ger möjlighet till reflektioner över de egna syskonrelationerna och hur man själv beter sig mot och med sina syskon.

Eller som Martin uttrycker det:

– Jag, din bror, är den enda i världen som kan säga till dig precis hur du är.