2015-02-22 12:05

2015-02-22 12:05

Dömdes till en månads fängelse för grovt rattfylleri

BENGTSFORS: Tog mammas medicin i kombination med alkohol

En dos av mammas medicin i kombination med alkohol. Det var ingen lyckad kombination för en 65-årig man i södra delen av Bengtsfors kommun. Nu har han dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri. En dom han har överklagat.

Den aktuella dagen i slutet av september förra året vaknade mannen och kände sig ”inte pigg”. Han drack därför av sin mammas medicin och satte sig i bilen för en färd på två mil.

Vid hemkomsten väntade polisen och han fick göra ett utandningsprov. Det visade på en alkoholhalt i blodet som motsvarade 1,58 promille.

Under rättegången vid Vänersborgs tingsrätt hävdade mannen att han inte visste att mammans medicin innehöll alkohol. Det stod visserligen etyl på etiketten med innehållsföreteckningen. Men att detta är en benämning för alkohol förstod han inte.

Förskönade intaget

I de första förhören uppgav han att ha druckit en mindre mängd av medicinen motsvarande knappt en 33 centiliters starkölsflaska med en alkoholhalt på fem procent. Senare förklarade han att det hade varit en förskönande uppgift. I själva verket hade han druckit en mängd motsvarande minst två liter starköl innan han satte sig bakom ratten för att köra sin bil.

Det trodde inte tingsrätten på utan tog fasta på den första uppgiften med en 33-centiliters starkölsflaska. Men det är en mängd som saknar betydelse för den totala alkoholhalten mannen hade, skriver tingsrätten.

I personutredningen föreslogs villkorlig dom med samhällstjänst. Men rätten konstaterar att bilfärden var lång och promillehalten så hög att den inneburit en sådan trafikfara att villkorlig dom inte räcker. Därför blev domslutet en månads fängelse.

Den aktuella dagen i slutet av september förra året vaknade mannen och kände sig ”inte pigg”. Han drack därför av sin mammas medicin och satte sig i bilen för en färd på två mil.

Vid hemkomsten väntade polisen och han fick göra ett utandningsprov. Det visade på en alkoholhalt i blodet som motsvarade 1,58 promille.

Under rättegången vid Vänersborgs tingsrätt hävdade mannen att han inte visste att mammans medicin innehöll alkohol. Det stod visserligen etyl på etiketten med innehållsföreteckningen. Men att detta är en benämning för alkohol förstod han inte.

Förskönade intaget

I de första förhören uppgav han att ha druckit en mindre mängd av medicinen motsvarande knappt en 33 centiliters starkölsflaska med en alkoholhalt på fem procent. Senare förklarade han att det hade varit en förskönande uppgift. I själva verket hade han druckit en mängd motsvarande minst två liter starköl innan han satte sig bakom ratten för att köra sin bil.

Det trodde inte tingsrätten på utan tog fasta på den första uppgiften med en 33-centiliters starkölsflaska. Men det är en mängd som saknar betydelse för den totala alkoholhalten mannen hade, skriver tingsrätten.

I personutredningen föreslogs villkorlig dom med samhällstjänst. Men rätten konstaterar att bilfärden var lång och promillehalten så hög att den inneburit en sådan trafikfara att villkorlig dom inte räcker. Därför blev domslutet en månads fängelse.