2018-02-14 19:46

2018-02-14 19:47

Abortrörelsen växer i El Salvador

Signerat: Direkt från Europaparlamentet

Många i El Salvador har fått nog av häxjakten på kvinnor och landet har en växande abortrörelse som sätter press på politikerna, skriver Bodil Valero.

I veckan befinner jag mig i El Salvador, där jag hoppas bevittna när en kvinna som de senaste tio åren suttit bakom galler för ett missfall äntligen går fri.

Teodora del Carmen Vasquez var bara 24 när hon 2008 dömdes till 30 års fängelse. Brottsrubriceringen var barnamord. Teodora har alltid hävdat att hon ville ha barnet. Men i nionde månaden kände hon svåra smärtor i buken och började blöda. Hon ringde efter ambulans, men istället för att få vård blev hon anklagad för brott. I El Salvador, som har en av världens strängaste abortlagar, är det upp till kvinnan att bevisa att hon inte själv provocerat fram missfallet. Domaren gick på åklagarens linje som utan att ha några bevis hävdade att Teodora dödade sitt barn.

I september förra året besökte jag Teodora och fem andra kvinnor i kvinnofängelset Ilopango, strax öster om San Salvador. Medan den gula bussen som tog oss dit skumpade runt på landsvägen berättade deras advokat att kvinnor från de övre samhällsskikten gör sina aborter utomlands eller på privata sjukhus. De som anklagas och döms för abort är så gott som alltid fattiga kvinnor, ofta obildade och från landsbygden, som hamnar på sjukhus på grund av komplikationer från osäkra aborter eller på grund av missfall och där får myndigheterna på sig. Offentliga sjukhus är skyldiga att rapportera alla sådana fall. Teodora låg fortfarande i en blodpöl när hon fängslades med handklovar och dömdes i all hast.

Ingen ska dock tro att den salvadoranska lagen skyddar barn. Av de sex kvinnor jag fick träffa i Ilopango-fängelset har fyra barn som nu får växa upp utan sina mammor och hjälp från staten. Teodora har en son sedan tidigare, som bor med hennes morföräldrar. Andra barn har mindre tur och blir lätt byten för främlingar som utnyttjar dem eller kriminella gäng.

Lagen förbjuder abort till och med när moderns liv är i fara eller när hon blivit gravid efter en våldtäkt. Kvinnofängelset i Ilopago rymmer så många fångar att överbelastningen är på 1000 procent. De flesta tvingas sova på golvet när sängarna inte räcker till. Allt de äger måste rymmas i en liten låda.

Många i El Salvador har fått nog av häxjakten på kvinnor och landet har en växande abortrörelse som sätter press på politikerna. Hösten 2016 lade vänsterpartiet FMLN ett lagförslag som skulle avkriminalisera abort. Men andra partier vill inte ta tag i frågan.

Att Teodora nu förhoppningsvis går fri beror till viss del på att hennes öde har upprört och berört många utanför El Salvadors gränser. Hon har blivit omskriven i The Guardian och Al Jazeera, FN och Amnesty International har krävt att hon släpps fri. När jag besökte Teodora i september var det inom ramen för en delegation från Europaparlamentet och vi ville visa kvinnorna att världen inte har glömt dem. Nu har den ansvariga ministern skrivit på en benådan. Teodora anses alltså fortfarande vara skyldig. Men hon slipper i alla fall tillbringa de närmsta 20 åren bakom galler och får vara mamma till sin son. Det är något jag önskar också de övriga kvinnorna i Ilopangofängelset får uppleva.

Bodil Valero

Europaparlamentariker (MP)

I veckan befinner jag mig i El Salvador, där jag hoppas bevittna när en kvinna som de senaste tio åren suttit bakom galler för ett missfall äntligen går fri.

Teodora del Carmen Vasquez var bara 24 när hon 2008 dömdes till 30 års fängelse. Brottsrubriceringen var barnamord. Teodora har alltid hävdat att hon ville ha barnet. Men i nionde månaden kände hon svåra smärtor i buken och började blöda. Hon ringde efter ambulans, men istället för att få vård blev hon anklagad för brott. I El Salvador, som har en av världens strängaste abortlagar, är det upp till kvinnan att bevisa att hon inte själv provocerat fram missfallet. Domaren gick på åklagarens linje som utan att ha några bevis hävdade att Teodora dödade sitt barn.

I september förra året besökte jag Teodora och fem andra kvinnor i kvinnofängelset Ilopango, strax öster om San Salvador. Medan den gula bussen som tog oss dit skumpade runt på landsvägen berättade deras advokat att kvinnor från de övre samhällsskikten gör sina aborter utomlands eller på privata sjukhus. De som anklagas och döms för abort är så gott som alltid fattiga kvinnor, ofta obildade och från landsbygden, som hamnar på sjukhus på grund av komplikationer från osäkra aborter eller på grund av missfall och där får myndigheterna på sig. Offentliga sjukhus är skyldiga att rapportera alla sådana fall. Teodora låg fortfarande i en blodpöl när hon fängslades med handklovar och dömdes i all hast.

Ingen ska dock tro att den salvadoranska lagen skyddar barn. Av de sex kvinnor jag fick träffa i Ilopango-fängelset har fyra barn som nu får växa upp utan sina mammor och hjälp från staten. Teodora har en son sedan tidigare, som bor med hennes morföräldrar. Andra barn har mindre tur och blir lätt byten för främlingar som utnyttjar dem eller kriminella gäng.

Lagen förbjuder abort till och med när moderns liv är i fara eller när hon blivit gravid efter en våldtäkt. Kvinnofängelset i Ilopago rymmer så många fångar att överbelastningen är på 1000 procent. De flesta tvingas sova på golvet när sängarna inte räcker till. Allt de äger måste rymmas i en liten låda.

Många i El Salvador har fått nog av häxjakten på kvinnor och landet har en växande abortrörelse som sätter press på politikerna. Hösten 2016 lade vänsterpartiet FMLN ett lagförslag som skulle avkriminalisera abort. Men andra partier vill inte ta tag i frågan.

Att Teodora nu förhoppningsvis går fri beror till viss del på att hennes öde har upprört och berört många utanför El Salvadors gränser. Hon har blivit omskriven i The Guardian och Al Jazeera, FN och Amnesty International har krävt att hon släpps fri. När jag besökte Teodora i september var det inom ramen för en delegation från Europaparlamentet och vi ville visa kvinnorna att världen inte har glömt dem. Nu har den ansvariga ministern skrivit på en benådan. Teodora anses alltså fortfarande vara skyldig. Men hon slipper i alla fall tillbringa de närmsta 20 åren bakom galler och får vara mamma till sin son. Det är något jag önskar också de övriga kvinnorna i Ilopangofängelset får uppleva.

Bodil Valero

Europaparlamentariker (MP)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.