2017-10-12 16:29

2017-10-12 16:29

Moderater i medvind

På plats: Moderatstämman

Under torsdagen inleddes Moderaternas partistämma i Örebro och det märktes att man hamnat hos ett parti som upplever en medvind sedan de bytt partiledare.

Regnet var förvisso ihållande i Örebro under torsdagen men det fick inte humöret att sloka på de församlade moderaterna. Dagen till ära så kunde Aftonbladet presentera en opinionsmätning som visar att partiet ökat kraftigt, med 2,2 procentenheter till 18,7 procent. Visserligen bara en mätning, och därtill från det inte alltid helt tillförlitliga Inizio, men ändå. Håller de här siffrorna i sig så har M återtagit platsen som andra största parti från Sverigedemokraterna, som sjunker med nästan lika mycket som M ökar.

Länsförbundsordföranden Anders Åhrlin började med att hälsa alla välkomna, och passade då på att bland annat lyfta fram länets försvarsindustri. Nåja, nog för att Karlskoga formellt tillhör Örebro län, men egentligen är det ju landskapet Värmland vi pratar om.

Därefter var det den nye partiordföranden Ulf Kristerssons tur att hålla sitt inledningsanförande, och han spann vidare på de teman som han började med när han valdes på den extra partistämma som ägde rum så sent som den 1 oktober. Det handlade om ett mer vuxet tilltal och det som han kallar ”värdeburen pragmatism”. Kristerssons mer sakliga debattstil har vi också sett prov på under de partiledardebatter som nyss avhållits i både SVT och i riksdagen.

Nu är det politik och inte taktik som gäller, sade han och det känns befriande i ett annars ängsligt och positionerande debattklimat. Det är idéer, problem och förslag till lösningar som skall sättas i centrum. ”Content is king”, citerade han Bill Gates. Samtidigt måste partiet vara ödmjuka inför de utmaningar som finns med att återvinna människors förtroende. Mycket av det som Kristersson pratade om känner nog de flesta igen sig i som klassisk moderat politik, men som tyvärr ofta kom bort när nymoderatismen härjade som värst.

Detta var också något som uppskattades av stämmoombuden. Men å andra sidan så har tidigare ombud med lika stor entusiasm applåderat Kristerssons företrädare. Sådan är den moderata partikulturen – svänger ledningen så svänger de partiaktiva. Och så länge det går bra så sitter man stilla i båten. Går det mindre bra så gör man sig oceremoniellt av med sin ”vd”, så som man gjorde med Anna Kinberg Batra.

Redan har han ställts mot Stefan Löfven i olika debatter och de gångerna har inte utfallit till statsministerns fördel. Löfven verkar oförberedd på Kristerssons tilltal. Moderatledaren kunde inte låta bli att göra observationen att Löfven låter som en skiva som hakat upp sig. Och visst är det så, det är ett ständigt upprepande av några talepunkter som någon pr-nisse kokat ihop om ”investeringar”, ”den svenska modellen” och faran med skattesänkningar. Om inte Socialdemokraterna tänker om sin strategi så kommer de att få problem inför valet nästa år.

Det återstår att se hur mycket av en ”återställare” denna stämma blir. Fortfarande används den senaste variationen av ”nya m” som symbol. Åtminstone undertecknad hade hoppats på ett återtagande av det gamla klassiska M:et med sina kulor (eftersom Högerparti-H:et tyvärr inte är aktuellt). Men det kanske också kommer vad det lider.

Regnet var förvisso ihållande i Örebro under torsdagen men det fick inte humöret att sloka på de församlade moderaterna. Dagen till ära så kunde Aftonbladet presentera en opinionsmätning som visar att partiet ökat kraftigt, med 2,2 procentenheter till 18,7 procent. Visserligen bara en mätning, och därtill från det inte alltid helt tillförlitliga Inizio, men ändå. Håller de här siffrorna i sig så har M återtagit platsen som andra största parti från Sverigedemokraterna, som sjunker med nästan lika mycket som M ökar.

Länsförbundsordföranden Anders Åhrlin började med att hälsa alla välkomna, och passade då på att bland annat lyfta fram länets försvarsindustri. Nåja, nog för att Karlskoga formellt tillhör Örebro län, men egentligen är det ju landskapet Värmland vi pratar om.

Därefter var det den nye partiordföranden Ulf Kristerssons tur att hålla sitt inledningsanförande, och han spann vidare på de teman som han började med när han valdes på den extra partistämma som ägde rum så sent som den 1 oktober. Det handlade om ett mer vuxet tilltal och det som han kallar ”värdeburen pragmatism”. Kristerssons mer sakliga debattstil har vi också sett prov på under de partiledardebatter som nyss avhållits i både SVT och i riksdagen.

Nu är det politik och inte taktik som gäller, sade han och det känns befriande i ett annars ängsligt och positionerande debattklimat. Det är idéer, problem och förslag till lösningar som skall sättas i centrum. ”Content is king”, citerade han Bill Gates. Samtidigt måste partiet vara ödmjuka inför de utmaningar som finns med att återvinna människors förtroende. Mycket av det som Kristersson pratade om känner nog de flesta igen sig i som klassisk moderat politik, men som tyvärr ofta kom bort när nymoderatismen härjade som värst.

Detta var också något som uppskattades av stämmoombuden. Men å andra sidan så har tidigare ombud med lika stor entusiasm applåderat Kristerssons företrädare. Sådan är den moderata partikulturen – svänger ledningen så svänger de partiaktiva. Och så länge det går bra så sitter man stilla i båten. Går det mindre bra så gör man sig oceremoniellt av med sin ”vd”, så som man gjorde med Anna Kinberg Batra.

Redan har han ställts mot Stefan Löfven i olika debatter och de gångerna har inte utfallit till statsministerns fördel. Löfven verkar oförberedd på Kristerssons tilltal. Moderatledaren kunde inte låta bli att göra observationen att Löfven låter som en skiva som hakat upp sig. Och visst är det så, det är ett ständigt upprepande av några talepunkter som någon pr-nisse kokat ihop om ”investeringar”, ”den svenska modellen” och faran med skattesänkningar. Om inte Socialdemokraterna tänker om sin strategi så kommer de att få problem inför valet nästa år.

Det återstår att se hur mycket av en ”återställare” denna stämma blir. Fortfarande används den senaste variationen av ”nya m” som symbol. Åtminstone undertecknad hade hoppats på ett återtagande av det gamla klassiska M:et med sina kulor (eftersom Högerparti-H:et tyvärr inte är aktuellt). Men det kanske också kommer vad det lider.

  • Henrik L Barvå

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.