2017-06-19 06:00

2017-06-19 06:00

Nyspråk och övervakning

BUBBEL FRÅN BYRÅN

Byrån är medveten om att man ska höra mycket men misstänker att öronen nu snart kommer att falla av.

I kölvattnet av terrordådet i Stockholm diskuteras flera åtgärder för att öka säkerheten. Ett av dem är föga förvånande införandet av fler övervakningskameror. Byrån är inte främmande för att det behövs fler övervakningskameror. Rätt använda kan de bidra till ökad säkerhet i offentliga rum.

Däremot är det tråkigt att se hur framförallt borgerliga debattörer och partier har börjat kalla övervakningskameror för trygghetskameror. Detta nyspråkliga försök att få dem att låta lite mysigare är direkt skamligt. Därtill onödigt när stödet för dem aldrig har varit så högt som nu. Säkerhet i all ära men låt oss kalla en spade för en spade.

Taggad minister

I en intervju med SKL:s tidning Dagens Samhälle säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) att kommunerna inte kan dra ned på konsumentrådgivningen. De har trots allt fått tio miljarder kronor ”som ska användas för att tagga upp den kommunala verksamheten”, enligt ministern.

Byrån blir något förvånad då den trodde att tillskottet främst var till för att täcka upp för de enorma kostnader som regeringens politik har skapat för kommunerna. Så var dock inte fallet, utan kommunerna ska alltså ”tagga upp” för tio miljarder kronor. Festligt.

Plötsligt händer det

Efter att borgerliga politiker återigen diskuterat möjligheten att lyfta ut enskilda förslag ur budgeten och så att säga rösta igenom en modifierad budget har det mest märkvärdiga hänt. Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister tillika biträdande finansminister Per Bolund (MP) har begått debattartikel i Svenska Dagbladet där de – hör och häpna – skriver om vikten av att alla följer budgetreglerna.

Byrån noterar att det är samma Andersson och Bolund som inte haft något emot att frångå övriga regler för som gäller budgetarna. S och MP var därtill drivande när de tillsammans med V och SD lyfte ut delar av den av riksdagen redan antagna budgeten under Alliansens andra mandatperiod. Byrån är medveten om att man ska höra mycket men misstänker att öronen nu snart kommer att falla av.

Krossade glastak

Borgerligheten har visat att en meritokratisk hållning producerar fler kompetenta kvinnliga kandidater än vänsterblockets kvoteringsiver. Det har dock börjat bli problematiskt för Moderaterna. Väljarna förefaller ha anammat den individualistiska linjen och utvärderar partierna efter idéer snarare än partiledarens kön. Just nu innebär det att många kvinnor har lämnat Moderaternas väljarskara. Byrån utgår från att Moderaterna är aningen mindre belåtna över denna uppvisning i individualistiskt tänkande.

Svenska Nyhetsbyrån

I kölvattnet av terrordådet i Stockholm diskuteras flera åtgärder för att öka säkerheten. Ett av dem är föga förvånande införandet av fler övervakningskameror. Byrån är inte främmande för att det behövs fler övervakningskameror. Rätt använda kan de bidra till ökad säkerhet i offentliga rum.

Däremot är det tråkigt att se hur framförallt borgerliga debattörer och partier har börjat kalla övervakningskameror för trygghetskameror. Detta nyspråkliga försök att få dem att låta lite mysigare är direkt skamligt. Därtill onödigt när stödet för dem aldrig har varit så högt som nu. Säkerhet i all ära men låt oss kalla en spade för en spade.

Taggad minister

I en intervju med SKL:s tidning Dagens Samhälle säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) att kommunerna inte kan dra ned på konsumentrådgivningen. De har trots allt fått tio miljarder kronor ”som ska användas för att tagga upp den kommunala verksamheten”, enligt ministern.

Byrån blir något förvånad då den trodde att tillskottet främst var till för att täcka upp för de enorma kostnader som regeringens politik har skapat för kommunerna. Så var dock inte fallet, utan kommunerna ska alltså ”tagga upp” för tio miljarder kronor. Festligt.

Plötsligt händer det

Efter att borgerliga politiker återigen diskuterat möjligheten att lyfta ut enskilda förslag ur budgeten och så att säga rösta igenom en modifierad budget har det mest märkvärdiga hänt. Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister tillika biträdande finansminister Per Bolund (MP) har begått debattartikel i Svenska Dagbladet där de – hör och häpna – skriver om vikten av att alla följer budgetreglerna.

Byrån noterar att det är samma Andersson och Bolund som inte haft något emot att frångå övriga regler för som gäller budgetarna. S och MP var därtill drivande när de tillsammans med V och SD lyfte ut delar av den av riksdagen redan antagna budgeten under Alliansens andra mandatperiod. Byrån är medveten om att man ska höra mycket men misstänker att öronen nu snart kommer att falla av.

Krossade glastak

Borgerligheten har visat att en meritokratisk hållning producerar fler kompetenta kvinnliga kandidater än vänsterblockets kvoteringsiver. Det har dock börjat bli problematiskt för Moderaterna. Väljarna förefaller ha anammat den individualistiska linjen och utvärderar partierna efter idéer snarare än partiledarens kön. Just nu innebär det att många kvinnor har lämnat Moderaternas väljarskara. Byrån utgår från att Moderaterna är aningen mindre belåtna över denna uppvisning i individualistiskt tänkande.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.