2017-04-13 06:00

2017-04-13 06:00

Demokrati byggs inte på en dag

Signerat: Direkt från Europaparlamentet

Dessa dagar och månader har gett mig en upplevelse som bekräftar att demokrati inte byggs på en dag, skriver Jens Nilsson.

Radovis, Strumica, Novo Selo, Bogdanci, Demir Kapija är samhällen som jag inte ens visste att de fanns tidigare. Men söndagen den 11 december förra året besökte jag dem och ännu fler platser i Makedonien. Europaparlamentet hade utsett mig till en delegation som skulle övervaka valet till parlamentet och på valdagen besökte vi sammanlagt 13 vallokaler i de sydöstra delarna av landet. Dagarna innan träffade vi representanter för både myndigheter och politiska partier för att få en bild av hur valkampanjerna gick och hur de formella förberedelserna sköttes.

Republiken Makedonien, eller FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia) som det också kallas offentligt, har ännu inte format en ny regering – snart fyra månader efter valet. Förhandlingar har pågått mellan de tre partier som organiserar den albanska delen av befolkningen och det socialdemokratiska partiet (SDSM) med Zoran Zaev som ledare. Detta sedan det största partiet (konservativa VMRO-DPMNE) med Nikola Gruevski som ledare, misslyckats med att få med sig de albanska partierna i en majoritet.

Valet den 11 december har föregåtts av stora skandaler, där Gruevskis sittande regering har anklagats och avslöjats för korruption, massiv telefonavlyssning av politiska motståndare och tjänstemän m m Till slut gjordes en överenskommelse, med hjälp av EU och USA, som bl a innebar att extra val skulle hållas och som skulle övervakas av internationella valövervakare. Vid mina besök i vallokalerna kunde jag se att detta gick till på ett seriöst och noggrant sätt. Den allvarligaste händelsen handlade om en man som krävde att få rösta för sin hustru som var analfabet. Slutsatsen från valövervakarna var ändå att valet gick till väga på ett öppet och rättvis sätt och att valresultatet skulle respekteras. Detta trots att ett antal incidenter rapporterades som bröt mot gällande vallagar, men i det stora hela kunde man säga att valet gick rätt till.

Det regerande partiet (VMRO-DPMNE) förlorade stort och det andra stora partiet (SDSM) gick kraftigt framåt i valet – men inget av partierna fick egen majoritet. De tre albanska partierna, varav det största (DUI), som suttit i regeringen de senaste åren, avgör regeringsfrågan. Kraven dessa albanska partier ställer handlar om att diskrimineringen av den albanska delen av befolkningen måste få ett slut och att göra albanska till ett av landets officiella språk då albaner utgör mer än 25 procent av landets totala befolkning.

I skrivande stund finns det en överenskommelse mellan SDSM och de albanska partierna som därmed formar majoritet – trots detta vägrar talmannen ge uppdraget att bilda regering. Detta är skandalöst. Vi vet inte fyra månader efter valet om det valresultatet kommer att respekteras!

Dessa dagar och månader har gett mig en upplevelse som bekräftar att demokrati inte byggs på en dag. Inte ens på 10 år, utan demokratin måste ständigt försvaras och medborgarnas tillit till myndigheterna byggas sakta men säkert. Vi har haft fria demokratiska val i Sverige i snart hundra år. Det är lätt att ställa stora krav på nya demokratier att saker och ting ska fungera som hos oss, men vi får aldrig glömma att demokrati tar tid att bygga upp och kräver en fundamental tillit i samhället. I den processen måste vi vara aktiva och stödja de länder som successivt försöker bygga upp sina demokratiska system i sina länder.

Demokratins grundläggande värden måste vinnas av varje ny generation. Det gäller i Makedonien och det gäller i Sverige.

Jens Nilsson

Europaparlamentariker (S), Östersund

Radovis, Strumica, Novo Selo, Bogdanci, Demir Kapija är samhällen som jag inte ens visste att de fanns tidigare. Men söndagen den 11 december förra året besökte jag dem och ännu fler platser i Makedonien. Europaparlamentet hade utsett mig till en delegation som skulle övervaka valet till parlamentet och på valdagen besökte vi sammanlagt 13 vallokaler i de sydöstra delarna av landet. Dagarna innan träffade vi representanter för både myndigheter och politiska partier för att få en bild av hur valkampanjerna gick och hur de formella förberedelserna sköttes.

Republiken Makedonien, eller FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia) som det också kallas offentligt, har ännu inte format en ny regering – snart fyra månader efter valet. Förhandlingar har pågått mellan de tre partier som organiserar den albanska delen av befolkningen och det socialdemokratiska partiet (SDSM) med Zoran Zaev som ledare. Detta sedan det största partiet (konservativa VMRO-DPMNE) med Nikola Gruevski som ledare, misslyckats med att få med sig de albanska partierna i en majoritet.

Valet den 11 december har föregåtts av stora skandaler, där Gruevskis sittande regering har anklagats och avslöjats för korruption, massiv telefonavlyssning av politiska motståndare och tjänstemän m m Till slut gjordes en överenskommelse, med hjälp av EU och USA, som bl a innebar att extra val skulle hållas och som skulle övervakas av internationella valövervakare. Vid mina besök i vallokalerna kunde jag se att detta gick till på ett seriöst och noggrant sätt. Den allvarligaste händelsen handlade om en man som krävde att få rösta för sin hustru som var analfabet. Slutsatsen från valövervakarna var ändå att valet gick till väga på ett öppet och rättvis sätt och att valresultatet skulle respekteras. Detta trots att ett antal incidenter rapporterades som bröt mot gällande vallagar, men i det stora hela kunde man säga att valet gick rätt till.

Det regerande partiet (VMRO-DPMNE) förlorade stort och det andra stora partiet (SDSM) gick kraftigt framåt i valet – men inget av partierna fick egen majoritet. De tre albanska partierna, varav det största (DUI), som suttit i regeringen de senaste åren, avgör regeringsfrågan. Kraven dessa albanska partier ställer handlar om att diskrimineringen av den albanska delen av befolkningen måste få ett slut och att göra albanska till ett av landets officiella språk då albaner utgör mer än 25 procent av landets totala befolkning.

I skrivande stund finns det en överenskommelse mellan SDSM och de albanska partierna som därmed formar majoritet – trots detta vägrar talmannen ge uppdraget att bilda regering. Detta är skandalöst. Vi vet inte fyra månader efter valet om det valresultatet kommer att respekteras!

Dessa dagar och månader har gett mig en upplevelse som bekräftar att demokrati inte byggs på en dag. Inte ens på 10 år, utan demokratin måste ständigt försvaras och medborgarnas tillit till myndigheterna byggas sakta men säkert. Vi har haft fria demokratiska val i Sverige i snart hundra år. Det är lätt att ställa stora krav på nya demokratier att saker och ting ska fungera som hos oss, men vi får aldrig glömma att demokrati tar tid att bygga upp och kräver en fundamental tillit i samhället. I den processen måste vi vara aktiva och stödja de länder som successivt försöker bygga upp sina demokratiska system i sina länder.

Demokratins grundläggande värden måste vinnas av varje ny generation. Det gäller i Makedonien och det gäller i Sverige.

Jens Nilsson

Europaparlamentariker (S), Östersund

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.