2017-03-18 06:00

2017-03-18 06:00

Lag och ordning, dumskalle!

Signerat:

Problemet med undfallande myndigheter är uppenbart hemmasnickrat. Men sammantaget har flyktingvågen skakat om samhället och vi behöver få ordning på torpet, skriver Stefan Olsson.

När Bill Clinton vann sitt första presidentval 1992 gjorde han det på en slogan: ”The economy, stupid!” Översatt till svenska: ”Ekonomin, dumskalle!” Clinton utmanade George Bush den äldre som bara hade suttit en mandatperiod och hans slogan var ett svar på frågan varför man skulle byta president. Amerikanerna brukar vilja att sin president sitter två mandatperioder. Men ekonomin gick inte bra och Clinton utnyttjade tillfället.

Hos oss just nu i Sverige skulle jag istället säga: Lag och ordning, dumskalle! Som svar på frågan om vad det är vi behöver göra som första punkt för att få ordning på landet efter den stora flyktingvågen som kom 2015.

Vi har under de senaste veckorna haft en debatt om ”Sverigebilden”. Har brottsligheten i landet ökat på grund av flyktinginvandringen? Många pekar på statistiken som inte visar på någon brottsepidemi, och jag håller med om att det är långt kvar till panik, men det är ändå uppenbart att karaktären på brottsligheten har förändrats och att myndigheterna inte hänger med.

Jag har under en tid samlat nyhetsklipp och det är huvudsakligen tre mönster som träder fram.

Först och främst är det gängbrottsligheten och den mordvåg som drabbat främst Skåne. Denna brottslighet är inte orsakad av just 2015 års flyktingvåg, men är kopplad till utanförskapsområdena och den misslyckade integrationspolitiken. I bara Malmö begicks 26 mord under 2016. De flesta av dessa är gängrelaterade och drabbar inte vanligt folk, men problemet är att polisen inte räcker till. Respekten för ordningsmakten urholkas och gängen upprättar egna system för rättsskipning. Till sist drabbar detta även vanligt folk. Skjutningen på en restaurang på Vårvärderstorget i Göteborg där kroggäster skadades visar vad som blir följden. I Stockholm är det likadant. Just nu pågår tolv gängkonflikter enligt färska siffror från polisen.

För det andra har vi fått en stor mängd nya brott som vi hittills inte har varit vana vid. För bara någon vecka sedan grep polisen i Uppsala 21 unga afghanska män misstänkta för narkotikabrott. Vanligtvis är det väldigt lugnt vid Resecentrum i Uppsala, men av någon anledning blev det en samlingsplats för heroinmissbrukande unga män. Exemplet är bara ett i raden. Annat som är helt nytt skulle jag säga är: tafsande på flickor på badhus, överfallsvåldtäkter på barn (15 stycken i Malmö fram till i december förra året), gruppvåldtäkter där män angriper en annan man, handgranatsattacker mot enskilda och inte minst mot polisen (Katrineholm), jihadistresor till Syrien, hedersrelaterat våld. Därtill kan läggas att det numera tyvärr är vardagsmat med stenkastning mot utryckningsfordon och att killgäng i vissa områden har som vardagsnöje att provocera fram konfrontationer med polisen.

Slutligen är det uppenbart att myndigheterna inte räcker till. Polisen är underdimensionerad och påfallande ofta är myndigheterna dessutom undfallande. Några exempel: I december stängde butiksägarna i Husby i Stockholm i protest mot att polisen inte skyddar dem. Inget byggföretag vill inge anbud på att bygga en ny polisstation i Rinkeby eftersom de anser att det är för farligt. Högsta domstolen har slagit fast att polisen inte får göra åldersbestämningar på gärningsmän för att fastställa straffet om det kan antas att de är minderåriga. I höstas rapporterade polisen att den bara klarade av att utvisa en tredjedel av de asylsökande som fått avslag på sin ansökan och som nu håller sig gömda. Av 12 000 skulle två tredjedelar komma att få stanna på grund av att deras ärenden blivit preskriberade, och då hade inte 2015 års mycket stora grupp asylsökande hunnit få besked än.

Listan kan på detta vis göras hur lång som helst och då har jag inte ens gått in på ämnet tiggare som ingen längre bryr sig om. Orken att komma till rätta med den saken finns inte längre. Och visste ni förresten att det fortfarande är lagligt att inneha handgranater? Ny lagstiftning finns fortfarande inte på plats. Och har ni hört talas om att vi har så kallade bilmålvakter med tusentals bilar skrivna på sig som Kronofogden inte kommer åt?

Flyktingvågen ligger inte bakom allt detta. Problemet med undfallande myndigheter är uppenbart hemmasnickrat. Men sammantaget har flyktingvågen skakat om samhället och vi behöver få ordning på torpet. Hos väljarna är det uppenbart att detta efterfrågas. I brist på ledarskap hos de gamla partierna har väljare i protest gått över till Sverigedemokraterna. Det krävs därför ingen djupare analys för att förstå vad som behövs göras: Lag och ordning, dumskalle!

Stefan Olsson

Fil dr i statskunskap och frilansskribent

När Bill Clinton vann sitt första presidentval 1992 gjorde han det på en slogan: ”The economy, stupid!” Översatt till svenska: ”Ekonomin, dumskalle!” Clinton utmanade George Bush den äldre som bara hade suttit en mandatperiod och hans slogan var ett svar på frågan varför man skulle byta president. Amerikanerna brukar vilja att sin president sitter två mandatperioder. Men ekonomin gick inte bra och Clinton utnyttjade tillfället.

Hos oss just nu i Sverige skulle jag istället säga: Lag och ordning, dumskalle! Som svar på frågan om vad det är vi behöver göra som första punkt för att få ordning på landet efter den stora flyktingvågen som kom 2015.

Vi har under de senaste veckorna haft en debatt om ”Sverigebilden”. Har brottsligheten i landet ökat på grund av flyktinginvandringen? Många pekar på statistiken som inte visar på någon brottsepidemi, och jag håller med om att det är långt kvar till panik, men det är ändå uppenbart att karaktären på brottsligheten har förändrats och att myndigheterna inte hänger med.

Jag har under en tid samlat nyhetsklipp och det är huvudsakligen tre mönster som träder fram.

Först och främst är det gängbrottsligheten och den mordvåg som drabbat främst Skåne. Denna brottslighet är inte orsakad av just 2015 års flyktingvåg, men är kopplad till utanförskapsområdena och den misslyckade integrationspolitiken. I bara Malmö begicks 26 mord under 2016. De flesta av dessa är gängrelaterade och drabbar inte vanligt folk, men problemet är att polisen inte räcker till. Respekten för ordningsmakten urholkas och gängen upprättar egna system för rättsskipning. Till sist drabbar detta även vanligt folk. Skjutningen på en restaurang på Vårvärderstorget i Göteborg där kroggäster skadades visar vad som blir följden. I Stockholm är det likadant. Just nu pågår tolv gängkonflikter enligt färska siffror från polisen.

För det andra har vi fått en stor mängd nya brott som vi hittills inte har varit vana vid. För bara någon vecka sedan grep polisen i Uppsala 21 unga afghanska män misstänkta för narkotikabrott. Vanligtvis är det väldigt lugnt vid Resecentrum i Uppsala, men av någon anledning blev det en samlingsplats för heroinmissbrukande unga män. Exemplet är bara ett i raden. Annat som är helt nytt skulle jag säga är: tafsande på flickor på badhus, överfallsvåldtäkter på barn (15 stycken i Malmö fram till i december förra året), gruppvåldtäkter där män angriper en annan man, handgranatsattacker mot enskilda och inte minst mot polisen (Katrineholm), jihadistresor till Syrien, hedersrelaterat våld. Därtill kan läggas att det numera tyvärr är vardagsmat med stenkastning mot utryckningsfordon och att killgäng i vissa områden har som vardagsnöje att provocera fram konfrontationer med polisen.

Slutligen är det uppenbart att myndigheterna inte räcker till. Polisen är underdimensionerad och påfallande ofta är myndigheterna dessutom undfallande. Några exempel: I december stängde butiksägarna i Husby i Stockholm i protest mot att polisen inte skyddar dem. Inget byggföretag vill inge anbud på att bygga en ny polisstation i Rinkeby eftersom de anser att det är för farligt. Högsta domstolen har slagit fast att polisen inte får göra åldersbestämningar på gärningsmän för att fastställa straffet om det kan antas att de är minderåriga. I höstas rapporterade polisen att den bara klarade av att utvisa en tredjedel av de asylsökande som fått avslag på sin ansökan och som nu håller sig gömda. Av 12 000 skulle två tredjedelar komma att få stanna på grund av att deras ärenden blivit preskriberade, och då hade inte 2015 års mycket stora grupp asylsökande hunnit få besked än.

Listan kan på detta vis göras hur lång som helst och då har jag inte ens gått in på ämnet tiggare som ingen längre bryr sig om. Orken att komma till rätta med den saken finns inte längre. Och visste ni förresten att det fortfarande är lagligt att inneha handgranater? Ny lagstiftning finns fortfarande inte på plats. Och har ni hört talas om att vi har så kallade bilmålvakter med tusentals bilar skrivna på sig som Kronofogden inte kommer åt?

Flyktingvågen ligger inte bakom allt detta. Problemet med undfallande myndigheter är uppenbart hemmasnickrat. Men sammantaget har flyktingvågen skakat om samhället och vi behöver få ordning på torpet. Hos väljarna är det uppenbart att detta efterfrågas. I brist på ledarskap hos de gamla partierna har väljare i protest gått över till Sverigedemokraterna. Det krävs därför ingen djupare analys för att förstå vad som behövs göras: Lag och ordning, dumskalle!

Stefan Olsson

Fil dr i statskunskap och frilansskribent

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.