2017-03-18 05:59

2017-03-18 05:59

Könsbestämningsproblem

:

Jag får utan omsvep erkänna att det blev fel när ledaren häromdagen hade rubriken ”Den oansvarige ministern” då den syftade på Alice Bah Kuhnke. Det skulle förstås vara ”oansvariga”. Men annars är det inte lätt det här med könsbestämningar. Jag har ibland fått skäll för att ha skrivit till exempel talesman när en del föredrar det könsneutrala men egentligen rätt otympliga talesperson. För att inte tala om det artificiella bruket av hittepå-ordet ”hen”.

Om nu ministern hade varit en hen, eller någon av obestämt kön, vad hade man fått skriva då? Oansvarigu, oansvarigo?

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Jag får utan omsvep erkänna att det blev fel när ledaren häromdagen hade rubriken ”Den oansvarige ministern” då den syftade på Alice Bah Kuhnke. Det skulle förstås vara ”oansvariga”. Men annars är det inte lätt det här med könsbestämningar. Jag har ibland fått skäll för att ha skrivit till exempel talesman när en del föredrar det könsneutrala men egentligen rätt otympliga talesperson. För att inte tala om det artificiella bruket av hittepå-ordet ”hen”.

Om nu ministern hade varit en hen, eller någon av obestämt kön, vad hade man fått skriva då? Oansvarigu, oansvarigo?

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.