2016-09-19 06:00

2016-09-19 06:00

Skyddslös men jämställd

BUBBEL FRÅN BYRÅN

Byrån vet att grupptryck kan vara en mäktig fiende, men ifrågasätter ändå att omvärlden har varit särskilt pådrivande i frågan.

Regeringen fortsätter sin strategi av märkliga prioriteringar. Bland annat noteras satsningar på att utveckla en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor. 900 miljoner kronor läggs på detta över en fyraårsperiod. Ett väsentligt problem att få bukt med förvisso.

Men Byrån kan inte låta bli att notera att Polisen får ett tillskott om enbart 100 miljoner kronor nästa år. Polisen har allt mindre tid att lägga på utredning av allvarliga brott som exempelvis våldtäkt och kvinnofridsbrott. Möjligen vore det en god idé att också försöka se till att den som våldför sig på någon annan lagförs?

Därtill nödd och tvungen?

Från 2018 kommer Sverige att ha en jämställdhetsmyndighet. Detta förkunnade regeringen nyligen. Tydligen har en skriande brist på myndigheter iakttagits efter att Stängselnämnden lades ned 2009. Det märkligaste med den nya myndigheten är dock motiveringen. När myndigheten presenterades förklarade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S): ”Världen tittar på Sverige. Det finns förväntningar från bland annat FN som vi måste leva upp till.”

Byrån vet att grupptryck kan vara en mäktig fiende, men ifrågasätter ändå att omvärlden har varit särskilt pådrivande i frågan. Men om regeringen böjer sig för det ringa trycket förklarar det åtminstone den undflyende inställningen till Ryssland i Natofrågan.

Stackars statsministern

Det är något högtidligt över statsministerns tal vid riksdagens öppnande, alldeles oavsett vad man tycker regeringens politik. Riksdagsledamoten Monica Green (S) resonerar dock annorlunda. Hon är uppenbarligen där för att spela mobilspelet Pókemon Go, och dyker det upp en Psyduck bakom prins Daniel twittrar hon glatt en bild av det.

Byrån är först ut att erkänna att Stefan Löfven inte är känd för sina oratoriska färdigheter. Men att det skulle vara så illa ställt att inte ens hans egna partikamrater står ut med att lyssna på honom trodde väl ingen?

Svenska Nyhetsbyrån

Regeringen fortsätter sin strategi av märkliga prioriteringar. Bland annat noteras satsningar på att utveckla en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor. 900 miljoner kronor läggs på detta över en fyraårsperiod. Ett väsentligt problem att få bukt med förvisso.

Men Byrån kan inte låta bli att notera att Polisen får ett tillskott om enbart 100 miljoner kronor nästa år. Polisen har allt mindre tid att lägga på utredning av allvarliga brott som exempelvis våldtäkt och kvinnofridsbrott. Möjligen vore det en god idé att också försöka se till att den som våldför sig på någon annan lagförs?

Därtill nödd och tvungen?

Från 2018 kommer Sverige att ha en jämställdhetsmyndighet. Detta förkunnade regeringen nyligen. Tydligen har en skriande brist på myndigheter iakttagits efter att Stängselnämnden lades ned 2009. Det märkligaste med den nya myndigheten är dock motiveringen. När myndigheten presenterades förklarade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S): ”Världen tittar på Sverige. Det finns förväntningar från bland annat FN som vi måste leva upp till.”

Byrån vet att grupptryck kan vara en mäktig fiende, men ifrågasätter ändå att omvärlden har varit särskilt pådrivande i frågan. Men om regeringen böjer sig för det ringa trycket förklarar det åtminstone den undflyende inställningen till Ryssland i Natofrågan.

Stackars statsministern

Det är något högtidligt över statsministerns tal vid riksdagens öppnande, alldeles oavsett vad man tycker regeringens politik. Riksdagsledamoten Monica Green (S) resonerar dock annorlunda. Hon är uppenbarligen där för att spela mobilspelet Pókemon Go, och dyker det upp en Psyduck bakom prins Daniel twittrar hon glatt en bild av det.

Byrån är först ut att erkänna att Stefan Löfven inte är känd för sina oratoriska färdigheter. Men att det skulle vara så illa ställt att inte ens hans egna partikamrater står ut med att lyssna på honom trodde väl ingen?

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.