2016-09-12 06:00

2016-09-12 06:00

Vänster mot verkligheten

Bubbel från Byrån:

Ett av problemen är att det inte alltid finns en marknad för de bostäder som behövs, hur märkligt det än kan låta, skriver Byrån.

I röda Umeå har det gjorts ett försök med sex timmars arbetsdag på ett äldreboende. Vänsterpartiet övertygade Socialdemokraterna om detta förra året. Tanken är att personalen ska må bättre och att sjukfrånvaron ska sjunka. Givetvis görs detta med bibehållen lön. Försöket har dock varit ett praktfiasko.

Västerbottens-Kuriren rapporterar att sjukfrånvaron under försöksperioden har gått upp från 8 till 9,3 procentenheter, det vill säga en ökning med över 16 procent. Byrån undrar om detta kan få innebära slutet på påståendet att åtta timmars arbete skulle vara omänskligt.

Retrochickt

Boverkets analyschef Bo Söderberg meddelade nyligen att han inte tror att de drygt 700 000 bostäder som myndigheten menar behöver byggas de kommande tio åren bara kommer att bli av till hälften. Ett av problemen är att det inte alltid finns en marknad för de bostäder som behövs, hur märkligt det än kan låta. Många som inte har en bostad har heller inte råd med en.

Byrån konstaterar att det inte borde förvåna någon att det inte går att bygga gamla lägenheter. Tråkigt för regeringen som inte verkar vara intresserad alls av att reformera arbetsmarknaden för att få fram fler arbetstillfällen.

MP ute och cyklar

Miljöpartiet förnekar sig aldrig. I Stockholm har partiet gjort stor sak av att bilister måste bära sina egna kostnader. Byrån välkomnar att Miljöpartiet har gått över till en mer praktiskt argumentation snarare än att utmåla bilägare som hemska människor.

Men vore det då inte rimligt att också cyklister står för sina kostnader? En snabb överslagsräkning gör gällande att alla cyklismens kostnader betalas av skattebetalarna. Varför ska inte samma regler gälla för alla?

Svenska Nyhetsbyrån

I röda Umeå har det gjorts ett försök med sex timmars arbetsdag på ett äldreboende. Vänsterpartiet övertygade Socialdemokraterna om detta förra året. Tanken är att personalen ska må bättre och att sjukfrånvaron ska sjunka. Givetvis görs detta med bibehållen lön. Försöket har dock varit ett praktfiasko.

Västerbottens-Kuriren rapporterar att sjukfrånvaron under försöksperioden har gått upp från 8 till 9,3 procentenheter, det vill säga en ökning med över 16 procent. Byrån undrar om detta kan få innebära slutet på påståendet att åtta timmars arbete skulle vara omänskligt.

Retrochickt

Boverkets analyschef Bo Söderberg meddelade nyligen att han inte tror att de drygt 700 000 bostäder som myndigheten menar behöver byggas de kommande tio åren bara kommer att bli av till hälften. Ett av problemen är att det inte alltid finns en marknad för de bostäder som behövs, hur märkligt det än kan låta. Många som inte har en bostad har heller inte råd med en.

Byrån konstaterar att det inte borde förvåna någon att det inte går att bygga gamla lägenheter. Tråkigt för regeringen som inte verkar vara intresserad alls av att reformera arbetsmarknaden för att få fram fler arbetstillfällen.

MP ute och cyklar

Miljöpartiet förnekar sig aldrig. I Stockholm har partiet gjort stor sak av att bilister måste bära sina egna kostnader. Byrån välkomnar att Miljöpartiet har gått över till en mer praktiskt argumentation snarare än att utmåla bilägare som hemska människor.

Men vore det då inte rimligt att också cyklister står för sina kostnader? En snabb överslagsräkning gör gällande att alla cyklismens kostnader betalas av skattebetalarna. Varför ska inte samma regler gälla för alla?

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.