2016-08-12 06:00

2016-08-12 06:00

Mesiga politiker, nej tack!

Signerat:

Så går det till i alla partier när partipiskan viner. Men det är inte rimligt att förbjuda ledamöter att ha egna åsikter i demokratins högborg. Hur skall de då kunna slåss för Värmland/Dalslands bästa, skriver Kjell Göthe.

Några fina dagar tillbringade jag på solsäkra Gotland under Almedalsveckan. NWT hade bred bevakning, nyhetsmässigt och på ledarsidan, så det dagsaktuella läggs härmed åt sidan.

I ett litet tält på Hamngatan i Visby träffade jag Rolf K Nilsson, ordförande i 16 juni-stiftelsen, startad av riksdagsman Finn Bengtsson (M) för att stärka enskilda ledamöters ställning. Bengtsson har gjort karriär från sjukvårdsbiträde till professor och riksdagsman, men vägrade rösta ja till DÖ-uppgörelsen och blev utfryst. Så går det till i alla partier när partipiskan viner. Men det är inte rimligt att förbjuda ledamöter att ha egna åsikter i demokratins högborg. Hur skall de då kunna slåss för Värmland/Dalslands bästa? För övrigt står det i grundlagen att all makt utgår från folket. Då vill vi inte se mesiga politiker!

Det är klart att alla vill vara lojala mot sitt parti. Men ledamoten har också sina väljares bästa att ta hänsyn till. Det vet Rolf K Nilsson på Gotland, denna viktiga strategiska ö i Östersjön. Han satt en period för Moderaterna som försvarsexpert. Men då han vägrade acceptera den omfattande nedrustning Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Karin Enström plötsligt tvingade fram blev han mobbad och valde senare att inte ställa upp till omval.

Men vänta nu, är det inte medlemmarna som nominerar? Nej, alls inte! Partiledningen högst upp har ett avgörande inflytande. Rolf hade dessutom kryssats in, det var nog en bidragande orsak till att han fick känna av kylan. Och däri ligger också förklaringen till ointresset från alla partier att utveckla personvalssystemet.

Vid 16 juni-stiftelsens seminarium sade tidigare M-riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson, nationalekonom och verksam vid Lunds universitet att politiken har blivit toppstyrd, medlemmarnas synpunkter beaktas inte längre. Därför minskar drastiskt medlemmarna i alla partier. Men det kompenserar eliten med att tillsammans över blockgränserna göra upp om att höja partibidragen. Så kan man strunta i sina medlemmar.

Fenomenet toppstyrning ställdes på sin spets i samband med FRA-omröstningen, där den moderata partieliten mötte frän kritik. Fredrik Reinfeldt gick till frontalangrepp i riksdagsgruppen: Rätta in er i ledet, löd budskapet. Med tillägget:

– Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat. (Detta enligt boken Anne-Marie Pålsson senare skrev, den hette Knapptryckarkompaniet och är slutsåld.)

Frida Johansson, vd i Handelskammaren Värmland, stöter jag på i folkvimlet. Hon arbetar tillsammans med medlemmarna för att utveckla näringslivet.

– Det gäller att sätta Värmland på kartan hos nationella beslutsfattare. Under Almedalsveckan är det lätt att komma till tals med alla. Vi jobbar intensivt med att förbättra infrastrukturen, det är viktigt att få en effektivare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Jag trycker också på om Vänersjöfarten och regionala handelsfrågor. Och själv knyter jag nya, personliga kontakter och får gratis kompetensutveckling, säger hon.

Visst är det bra att företagen finns med i Almedalen, för det är näringslivet som betalar notan för alla reformer.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Några fina dagar tillbringade jag på solsäkra Gotland under Almedalsveckan. NWT hade bred bevakning, nyhetsmässigt och på ledarsidan, så det dagsaktuella läggs härmed åt sidan.

I ett litet tält på Hamngatan i Visby träffade jag Rolf K Nilsson, ordförande i 16 juni-stiftelsen, startad av riksdagsman Finn Bengtsson (M) för att stärka enskilda ledamöters ställning. Bengtsson har gjort karriär från sjukvårdsbiträde till professor och riksdagsman, men vägrade rösta ja till DÖ-uppgörelsen och blev utfryst. Så går det till i alla partier när partipiskan viner. Men det är inte rimligt att förbjuda ledamöter att ha egna åsikter i demokratins högborg. Hur skall de då kunna slåss för Värmland/Dalslands bästa? För övrigt står det i grundlagen att all makt utgår från folket. Då vill vi inte se mesiga politiker!

Det är klart att alla vill vara lojala mot sitt parti. Men ledamoten har också sina väljares bästa att ta hänsyn till. Det vet Rolf K Nilsson på Gotland, denna viktiga strategiska ö i Östersjön. Han satt en period för Moderaterna som försvarsexpert. Men då han vägrade acceptera den omfattande nedrustning Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Karin Enström plötsligt tvingade fram blev han mobbad och valde senare att inte ställa upp till omval.

Men vänta nu, är det inte medlemmarna som nominerar? Nej, alls inte! Partiledningen högst upp har ett avgörande inflytande. Rolf hade dessutom kryssats in, det var nog en bidragande orsak till att han fick känna av kylan. Och däri ligger också förklaringen till ointresset från alla partier att utveckla personvalssystemet.

Vid 16 juni-stiftelsens seminarium sade tidigare M-riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson, nationalekonom och verksam vid Lunds universitet att politiken har blivit toppstyrd, medlemmarnas synpunkter beaktas inte längre. Därför minskar drastiskt medlemmarna i alla partier. Men det kompenserar eliten med att tillsammans över blockgränserna göra upp om att höja partibidragen. Så kan man strunta i sina medlemmar.

Fenomenet toppstyrning ställdes på sin spets i samband med FRA-omröstningen, där den moderata partieliten mötte frän kritik. Fredrik Reinfeldt gick till frontalangrepp i riksdagsgruppen: Rätta in er i ledet, löd budskapet. Med tillägget:

– Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat. (Detta enligt boken Anne-Marie Pålsson senare skrev, den hette Knapptryckarkompaniet och är slutsåld.)

Frida Johansson, vd i Handelskammaren Värmland, stöter jag på i folkvimlet. Hon arbetar tillsammans med medlemmarna för att utveckla näringslivet.

– Det gäller att sätta Värmland på kartan hos nationella beslutsfattare. Under Almedalsveckan är det lätt att komma till tals med alla. Vi jobbar intensivt med att förbättra infrastrukturen, det är viktigt att få en effektivare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Jag trycker också på om Vänersjöfarten och regionala handelsfrågor. Och själv knyter jag nya, personliga kontakter och får gratis kompetensutveckling, säger hon.

Visst är det bra att företagen finns med i Almedalen, för det är näringslivet som betalar notan för alla reformer.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.