2016-07-05 06:00

2016-07-05 06:00

För mycket EU är problemet

Signerat: På plats Almedalen

Liberalerna. Partiledaren Jan Björklund var först ut Almedalen under söndagen och han ägnade i stort sett all sin tid åt att tala om EU.

Europasamarbetet efter Brexitomröstningen är förstås ett aktuellt ämne. Och för en federalistiskt sinnad folkpartist var förstås svaret på problemet mer EU, inte mindre.

För alla andra som inte anammat den här flåshurtiga EU-entusiasmen är ju snarare lärdomen den motsatta. Det engelsmännen, men också i ökande grad andra nationaliteter på kontinenten, vänder sig emot är just den allt ökande centraliseringen av beslutsfattande till EU-institutionerna i Bryssel. Liberalernas råd kommer därför att visa sig oerhört kontraproduktiva om strävan är att öka den folkliga acceptansen för EU.

Men Björklund malde på om alla förtjänster som finns med EU-samarbetet, och vägrade att se att det finns problem, eller i alla fall problem som inte kunde lösas med ännu mer EU. Till och med ett svenskt medlemskap i EMU står fortfarande på liberalpartisternas program. Och om Jimmie Åkesson (SD) brukar kalla sin publik för ”Sverigevänner” så riktade sig Björklund till ”Europavänner”.

Visst på en del områden kan man behöva förstärka samarbetet, exempelvis när det gäller säkerhetsfrågor och yttre gränskontroller, men den här ständiga strävan mot fördjupad integration blir obegriplig givet vad folk tycker. Men L kanske bara räknar med att muta in det fåtal procent av svenskarna som är genuina eurofederalister.

I måndags var det Centerpartiets dag i Almedalen och i skrivande stund har inte partiledaren Annie Lööf hållit sitt tal än (partiledaretalen brukar ske på kvällarna). Så det får jag återkomma till. Men hon hann med att presentera en ny politik för fler enkla jobb för exempelvis nyanlända genom slopad arbetsgivaravgift de första två ren - så kallat ingångsavdrag. Återstår att se om hon får med sig andra partier på idén men spontant låter den inte helt orimlig.

På pappret skulle ett seminarium med den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism var intressant, men inledningsvis var det visst manfall (från bland andra inrikesminister Anders Ygeman) så det blev rätt tamt och innehållslöst. Och roligare kunde man ju ha än att se på moderatorn och supernarcissisten Alexandra Pascalidou.

Så det fick istället bli ett seminarium om så kallad plain packaging, alltså att ha helt neutralt utformade cigarettpaket, arrangerat av Svensk Tidskrift. Huvudtalare var tim Andrews från motsvarande Skattebetalarnas förening i Australien, ett land som infört just sådana förpackningar.

Det lyfte mycket intressanta frågeställningar om äganderätt, yttrande- och pressfrihet. För det handlar inte bara om tobak utan om riskerna med spridningseffekter till en mängd andra saker som makthavare med kontrollbehov kan komma att lägga sig i, och då är vi inne på det sluttande planet - i all välmening förstås. Samtidigt är det en skrämmande utveckling där puritanska myndighetsföreträdare och aktivister vill lägga sig i hur folk lever sina liv, vare sig det handlar om en cigg eller för mycket fett i maten, och skapa en bättre människa. Historiens exempel i den riktningen förskräcker onekligen.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Europasamarbetet efter Brexitomröstningen är förstås ett aktuellt ämne. Och för en federalistiskt sinnad folkpartist var förstås svaret på problemet mer EU, inte mindre.

För alla andra som inte anammat den här flåshurtiga EU-entusiasmen är ju snarare lärdomen den motsatta. Det engelsmännen, men också i ökande grad andra nationaliteter på kontinenten, vänder sig emot är just den allt ökande centraliseringen av beslutsfattande till EU-institutionerna i Bryssel. Liberalernas råd kommer därför att visa sig oerhört kontraproduktiva om strävan är att öka den folkliga acceptansen för EU.

Men Björklund malde på om alla förtjänster som finns med EU-samarbetet, och vägrade att se att det finns problem, eller i alla fall problem som inte kunde lösas med ännu mer EU. Till och med ett svenskt medlemskap i EMU står fortfarande på liberalpartisternas program. Och om Jimmie Åkesson (SD) brukar kalla sin publik för ”Sverigevänner” så riktade sig Björklund till ”Europavänner”.

Visst på en del områden kan man behöva förstärka samarbetet, exempelvis när det gäller säkerhetsfrågor och yttre gränskontroller, men den här ständiga strävan mot fördjupad integration blir obegriplig givet vad folk tycker. Men L kanske bara räknar med att muta in det fåtal procent av svenskarna som är genuina eurofederalister.

I måndags var det Centerpartiets dag i Almedalen och i skrivande stund har inte partiledaren Annie Lööf hållit sitt tal än (partiledaretalen brukar ske på kvällarna). Så det får jag återkomma till. Men hon hann med att presentera en ny politik för fler enkla jobb för exempelvis nyanlända genom slopad arbetsgivaravgift de första två ren - så kallat ingångsavdrag. Återstår att se om hon får med sig andra partier på idén men spontant låter den inte helt orimlig.

På pappret skulle ett seminarium med den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism var intressant, men inledningsvis var det visst manfall (från bland andra inrikesminister Anders Ygeman) så det blev rätt tamt och innehållslöst. Och roligare kunde man ju ha än att se på moderatorn och supernarcissisten Alexandra Pascalidou.

Så det fick istället bli ett seminarium om så kallad plain packaging, alltså att ha helt neutralt utformade cigarettpaket, arrangerat av Svensk Tidskrift. Huvudtalare var tim Andrews från motsvarande Skattebetalarnas förening i Australien, ett land som infört just sådana förpackningar.

Det lyfte mycket intressanta frågeställningar om äganderätt, yttrande- och pressfrihet. För det handlar inte bara om tobak utan om riskerna med spridningseffekter till en mängd andra saker som makthavare med kontrollbehov kan komma att lägga sig i, och då är vi inne på det sluttande planet - i all välmening förstås. Samtidigt är det en skrämmande utveckling där puritanska myndighetsföreträdare och aktivister vill lägga sig i hur folk lever sina liv, vare sig det handlar om en cigg eller för mycket fett i maten, och skapa en bättre människa. Historiens exempel i den riktningen förskräcker onekligen.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.