2016-05-07 06:00

2016-05-07 06:00

Under fel flagga i Prag

:

När jag var i Prag häromveckan så besökte jag förstås Pragborgen, som också är säte för den tjeckiske presidenten. Där huserade tidigare också de kommunistiska diktatorerna.

En gång i mitten på 1980-talet var jag också där och vi råkade snubbla över en ceremoni där Gustáv Husák tog emot den nye västtyske ambassadören. Givet historien så var det lite pikant att höra en tjeckisk militärorkester spela den tyska nationalsången.

Men mest märkligt var att de av misstag hissade den cypriotiska flaggan över Pragborgen ända tills vi pekade och uppmärksammade det. Snabbt som ögat tittade då en soldat upp på taket och bytte ut den mot den tyska flaggan. Någon stackare hamnade väl i läger efteråt...

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

När jag var i Prag häromveckan så besökte jag förstås Pragborgen, som också är säte för den tjeckiske presidenten. Där huserade tidigare också de kommunistiska diktatorerna.

En gång i mitten på 1980-talet var jag också där och vi råkade snubbla över en ceremoni där Gustáv Husák tog emot den nye västtyske ambassadören. Givet historien så var det lite pikant att höra en tjeckisk militärorkester spela den tyska nationalsången.

Men mest märkligt var att de av misstag hissade den cypriotiska flaggan över Pragborgen ända tills vi pekade och uppmärksammade det. Snabbt som ögat tittade då en soldat upp på taket och bytte ut den mot den tyska flaggan. Någon stackare hamnade väl i läger efteråt...

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.