2016-02-22 06:00

2016-02-22 06:00

Hundar och barn tillåtna

Bubbel från Byrån:

Byrån misstänker att regeringen har tagit för vana att övertolka artighetsfraser och planerar att se över sin julkortslista.

Statsminister Stefan Löfven (S) förväxlade olyckligt Kina och Indien under invigningstalet till en indisk industrimässa. Men likt en elefant i en porslinsaffär slätade han snabbt över det med att förolämpa Kina. Statsministerns pressekreterare konstaterade nöjt att värdarna trots allt berömt talet. Med samma oförståelse för ihåliga artighetsfraser säger utrikesminister Margot Wallström (S) att det nära nog obefintliga militära stödet till Frankrike räcker – de har ju faktiskt skickat tackkort. Byrån misstänker att regeringen har tagit för vana att övertolka artighetsfraser och planerar att se över sin julkortslista.

Stefan Löfven har hittills inte gett sken av att vara ett taktiskt snille. Möjligen var det helt enkelt bara fru Fortuna som för en gångs skull stod på Löfvens sida, men Byrån tycker ändå att historien om hur statsministern gjorde bort sig i Indien tog makabra proportioner. Vem som helst kan säga fel och Löfven vet säkerligen skillnaden mellan Kina och Indien. Det hindrade dock inte åtskilliga från att håna statsministern in absurdum.

Vissa gliringar är förvisso befogade när en så framstående politiker gör bort sig så uppenbart. Men det gäller att ha ett sinne för proportioner. Stefan Löfven är en dålig statsminister, men det beror på hans räddhågsna steget efter-politik, på att han försöker lägga över politiskt ansvar på myndigheter, och på att han för en ekonomisk politik som skadar Sverige. Det har inget att göra med att han råkade säga fel i Bombay.

Svenska Turistföreningen, STF, står för årets största omsvängning. Från att under lång tid ha tillgängliggjort fjällen för barnfamiljer genom erbjudandet ”Fria barn i fjällen” där ett barn mellan 6-15 år bor gratis per vuxen medlem. Barn under 6 år bodde alltid gratis. Så är det, milt uttryckt, inte längre. Barnfamiljer som nu försöker boka en uppbygglig fjällvistelse vid exempelvis Abisko fjällstation kommer att finna att man numera får betala inte för hur många vuxna man är utan för stugan i sig.

När Byrån jämförde priset för en tvåbarnsfamilj att hyra en stuga fyra dagar i juli till augusti hade priset ökat med 156 procent från 2015 till 2016. Barnvänligt är måhända inte ordet man närmast kommer att tänka på. STF skriver dock på hemsidan att barn är ”tillåtna”. Precis som hundar. STF:s ambition har uppenbarligen ändrats från fria barn i fjällen till fjäll fria från barn.

Svenska Nyhetsbyrån

Statsminister Stefan Löfven (S) förväxlade olyckligt Kina och Indien under invigningstalet till en indisk industrimässa. Men likt en elefant i en porslinsaffär slätade han snabbt över det med att förolämpa Kina. Statsministerns pressekreterare konstaterade nöjt att värdarna trots allt berömt talet. Med samma oförståelse för ihåliga artighetsfraser säger utrikesminister Margot Wallström (S) att det nära nog obefintliga militära stödet till Frankrike räcker – de har ju faktiskt skickat tackkort. Byrån misstänker att regeringen har tagit för vana att övertolka artighetsfraser och planerar att se över sin julkortslista.

Stefan Löfven har hittills inte gett sken av att vara ett taktiskt snille. Möjligen var det helt enkelt bara fru Fortuna som för en gångs skull stod på Löfvens sida, men Byrån tycker ändå att historien om hur statsministern gjorde bort sig i Indien tog makabra proportioner. Vem som helst kan säga fel och Löfven vet säkerligen skillnaden mellan Kina och Indien. Det hindrade dock inte åtskilliga från att håna statsministern in absurdum.

Vissa gliringar är förvisso befogade när en så framstående politiker gör bort sig så uppenbart. Men det gäller att ha ett sinne för proportioner. Stefan Löfven är en dålig statsminister, men det beror på hans räddhågsna steget efter-politik, på att han försöker lägga över politiskt ansvar på myndigheter, och på att han för en ekonomisk politik som skadar Sverige. Det har inget att göra med att han råkade säga fel i Bombay.

Svenska Turistföreningen, STF, står för årets största omsvängning. Från att under lång tid ha tillgängliggjort fjällen för barnfamiljer genom erbjudandet ”Fria barn i fjällen” där ett barn mellan 6-15 år bor gratis per vuxen medlem. Barn under 6 år bodde alltid gratis. Så är det, milt uttryckt, inte längre. Barnfamiljer som nu försöker boka en uppbygglig fjällvistelse vid exempelvis Abisko fjällstation kommer att finna att man numera får betala inte för hur många vuxna man är utan för stugan i sig.

När Byrån jämförde priset för en tvåbarnsfamilj att hyra en stuga fyra dagar i juli till augusti hade priset ökat med 156 procent från 2015 till 2016. Barnvänligt är måhända inte ordet man närmast kommer att tänka på. STF skriver dock på hemsidan att barn är ”tillåtna”. Precis som hundar. STF:s ambition har uppenbarligen ändrats från fria barn i fjällen till fjäll fria från barn.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.