2016-02-01 06:00

2016-02-01 06:00

Ökad oro för den georgiska demokratin

Intervju: Zurab Tjiaberasjvili, Tinatin Bokutjava, Irakli Kavtaradze

Aktivister från Georgisk dröm har attackerat medlemmar i vårt parti och saboterat våra partilokaler, säger Zurab Tjiaberasjvili.

Zurab Tjiaberasjvili, Tinatin Bokutjava och Irakli Kavtaradze tillhör det georgiska partiet Enade nationella rörelsen, UNM, som är Moderaternas systerparti. De är i Sverige för att besöka Jarl Hjalmarson-stiftelsen. Partiet hade regeringsmakten fram till och med 2012 då det för första gången skedde ett ordnat regeringsskifte som en konsekvens av fria val. 2016 är det återigen val, och nu är UNM oroligt för att de fria och rättvisa valen inte ska upprepas och att landet i stället ska närma sig Ryssland.

Vad har EU:s Östliga partnerskap betytt för Georgien?

ZT: Vi är väldigt tacksamma för att Sverige och Polen initierade partnerskapet. Det har haft stor politisk påverkan i regionen och varit en tydlig väg för oss eftersom vi vill integreras i Europa. Partnerskapet med EU gjorde stor skillnad. Det är väldigt bra att EU liberaliserar relationen med alla länder i regionen, även Moldavien och Ukraina har haft nytta av det Östliga partnerskapet. Men EU:s agerande är inte nog, mycket hänger på våra länder, vad de gör av partnerskapets möjligheter. Vi är oroliga för att den nuvarande georgiska regeringen inriktar sin exportpolitik mot Ryssland istället för mot EU. Det påverkar såklart företagens agerande.

Den nuvarande regeringen har planer på att öka importen av rysk gas och göra landet beroende av Ryssland. Varför? Och vad är alternativet?

IK: Därför att Bidzina Ivanisjvili, oligarken som styr regeringspartiet Georgisk dröm, har starka intressen i rysk gas och aktier värda en miljard dollar i Gazprom. Georgien har varit oberoende av rysk gas sedan 2006, då Ryssland stängde av gasleveranserna till Georgien av politiska skäl. Sedan dess har vi förlitat oss på gas från Azerbajdzjan, som har visat sig vara en mycket pålitlig partner.

TB: Ryssland är på alla vis en opålitlig partner. Det är ologiskt att vilja handla med ryssarna överhuvudtaget, eftersom de ställer omöjliga krav och ultimatum av politiska skäl. De har behandlat Georgien illa genom åren och straffat landet genom handelshinder på vin och matvaror av för att kunna använda sin handelspolitik som ett politiskt påtryckningsmedel.

Det är val 2016. Hur ser ni på förutsättningarna för ett fritt och rättvist val?

ZT: Vi är oroliga. 2012 hade vi för första gången i Georgiens historia ett fredligt överlämnande av makten, när vårt parti förlorade makten till Georgisk dröm. Det var väldigt viktigt för Georgiens demokrati. Men vi tror inte att det kommer bli lika enkelt den här gången.

Aktivister från Georgisk dröm har attackerat medlemmar i vårt parti och saboterat våra partilokaler. De går ostraffade medan våra aktivister grips och häktas på godtyckliga grunder. Allt med Ivanisjvilis goda minne.

TB: Oligarken har försökt ta över den populära tv-kanalen Rustavi 2 eftersom han anser att den rapporterar för negativt om regeringen.

IK: Också åklagarämbetet är genompolitiserat och blir regeringens förlängda arm. Det är detta som blir de viktigaste frågorna i valet, medias pluralism, behandlingen av den politiska oppositionen och rättsstatens överlevnad. De måste vi värna om Georgien ska förbli en demokratisk stat.

Hur stort problem är korruptionen?

TB: Ivanishvili styr Georgisk dröm trots att han formellt sett har lämnat regeringen. Han har utsett sina personliga vänner till statsråd flera gånger. Bland annat har en premiärminister varit hans personliga assistent, en annan hans personliga bankman. Hälsoministern är hans personliga läkare.

Ivanishvili stjäl offentlig egendom. Flera gånger har han sett vackra träd på offentlig mark som han velat ha på sin egendom. Då har han helt enkelt grävt upp dessa med rötterna och flyttat dem hem till sig själva. I efterhand har kommunerna legaliserat hans stöld, så det finns dåliga möjligheter att utreda om han begått brott eller inte. Han har dock ”tagit hand om” djur från djurparker för att ha dem i sitt eget zoo.

Ni är väldigt Rysslandskritiska. Hur är Georgisk dröms relation till Ryssland?

ZT: Vi är oroliga för att Georgisk dröm kan gå i koalition med proryska och högerextrema partier. Dessa är inte bara anti-västliga utan också fientliga mot sexuella och religiösa minoriteter och har angripit dessa. Vi är oroliga för att de kan få legitimitet via Georgisk dröm. Men folkets stöd för att Georgien ska närma sig Europa och Väst är stort, vi vill såklart också dit. Men det är inte omöjligt att Georgisk dröm kan närma sig den Eurasiska Unionen om oligarken vill det. Det vore väldigt olyckligt. (SNB)

Henrik Hall

Zurab Tjiaberasjvili, Tinatin Bokutjava och Irakli Kavtaradze tillhör det georgiska partiet Enade nationella rörelsen, UNM, som är Moderaternas systerparti. De är i Sverige för att besöka Jarl Hjalmarson-stiftelsen. Partiet hade regeringsmakten fram till och med 2012 då det för första gången skedde ett ordnat regeringsskifte som en konsekvens av fria val. 2016 är det återigen val, och nu är UNM oroligt för att de fria och rättvisa valen inte ska upprepas och att landet i stället ska närma sig Ryssland.

Vad har EU:s Östliga partnerskap betytt för Georgien?

ZT: Vi är väldigt tacksamma för att Sverige och Polen initierade partnerskapet. Det har haft stor politisk påverkan i regionen och varit en tydlig väg för oss eftersom vi vill integreras i Europa. Partnerskapet med EU gjorde stor skillnad. Det är väldigt bra att EU liberaliserar relationen med alla länder i regionen, även Moldavien och Ukraina har haft nytta av det Östliga partnerskapet. Men EU:s agerande är inte nog, mycket hänger på våra länder, vad de gör av partnerskapets möjligheter. Vi är oroliga för att den nuvarande georgiska regeringen inriktar sin exportpolitik mot Ryssland istället för mot EU. Det påverkar såklart företagens agerande.

Den nuvarande regeringen har planer på att öka importen av rysk gas och göra landet beroende av Ryssland. Varför? Och vad är alternativet?

IK: Därför att Bidzina Ivanisjvili, oligarken som styr regeringspartiet Georgisk dröm, har starka intressen i rysk gas och aktier värda en miljard dollar i Gazprom. Georgien har varit oberoende av rysk gas sedan 2006, då Ryssland stängde av gasleveranserna till Georgien av politiska skäl. Sedan dess har vi förlitat oss på gas från Azerbajdzjan, som har visat sig vara en mycket pålitlig partner.

TB: Ryssland är på alla vis en opålitlig partner. Det är ologiskt att vilja handla med ryssarna överhuvudtaget, eftersom de ställer omöjliga krav och ultimatum av politiska skäl. De har behandlat Georgien illa genom åren och straffat landet genom handelshinder på vin och matvaror av för att kunna använda sin handelspolitik som ett politiskt påtryckningsmedel.

Det är val 2016. Hur ser ni på förutsättningarna för ett fritt och rättvist val?

ZT: Vi är oroliga. 2012 hade vi för första gången i Georgiens historia ett fredligt överlämnande av makten, när vårt parti förlorade makten till Georgisk dröm. Det var väldigt viktigt för Georgiens demokrati. Men vi tror inte att det kommer bli lika enkelt den här gången.

Aktivister från Georgisk dröm har attackerat medlemmar i vårt parti och saboterat våra partilokaler. De går ostraffade medan våra aktivister grips och häktas på godtyckliga grunder. Allt med Ivanisjvilis goda minne.

TB: Oligarken har försökt ta över den populära tv-kanalen Rustavi 2 eftersom han anser att den rapporterar för negativt om regeringen.

IK: Också åklagarämbetet är genompolitiserat och blir regeringens förlängda arm. Det är detta som blir de viktigaste frågorna i valet, medias pluralism, behandlingen av den politiska oppositionen och rättsstatens överlevnad. De måste vi värna om Georgien ska förbli en demokratisk stat.

Hur stort problem är korruptionen?

TB: Ivanishvili styr Georgisk dröm trots att han formellt sett har lämnat regeringen. Han har utsett sina personliga vänner till statsråd flera gånger. Bland annat har en premiärminister varit hans personliga assistent, en annan hans personliga bankman. Hälsoministern är hans personliga läkare.

Ivanishvili stjäl offentlig egendom. Flera gånger har han sett vackra träd på offentlig mark som han velat ha på sin egendom. Då har han helt enkelt grävt upp dessa med rötterna och flyttat dem hem till sig själva. I efterhand har kommunerna legaliserat hans stöld, så det finns dåliga möjligheter att utreda om han begått brott eller inte. Han har dock ”tagit hand om” djur från djurparker för att ha dem i sitt eget zoo.

Ni är väldigt Rysslandskritiska. Hur är Georgisk dröms relation till Ryssland?

ZT: Vi är oroliga för att Georgisk dröm kan gå i koalition med proryska och högerextrema partier. Dessa är inte bara anti-västliga utan också fientliga mot sexuella och religiösa minoriteter och har angripit dessa. Vi är oroliga för att de kan få legitimitet via Georgisk dröm. Men folkets stöd för att Georgien ska närma sig Europa och Väst är stort, vi vill såklart också dit. Men det är inte omöjligt att Georgisk dröm kan närma sig den Eurasiska Unionen om oligarken vill det. Det vore väldigt olyckligt. (SNB)

Henrik Hall

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.