2015-12-14 06:00

2015-12-14 06:00

Tänkte inte på det

Bubbel från Byrån:

Dagens Samhälle har gått från att vara en tidning som inte ens beundrades internt till att vara nödvändig läsning för den som vill ha koll på samhällsdebatten, skriver Byrån.

Den 2 december samlade regeringen representanter för kommuner, myndigheter och intresseorganisationer hos infrastrukturminister Anna Johansson (S). På många sätt var det en ödesdag för Sverige. Utmaningen som mötte deltagarna var att påbörja arbetet med att ta fram en nationell cykelstrategi. Det som borde vara ett tungt och viktigt arbete där vidden av utmaningen i sig självt frammanar en viss ödmjukhet verkar ha blivit en i raden av halleluja-tillställningar. Vi har gjort det förr och vi kan göra det igen, mässades det från talarstolen. Det som åsyftades var omläggningen till högertrafik 1967. Detta trots att vetskap torde finnas i regeringskansliet att problemen som mötte Sverige då var mycket mindre än de som nu möter infrastrukturministern.

Sociala medier formligen exploderade när ordföranden för myndigheten Levande trafikhistoria i sin framställning förklarade för övriga deltagare att någon inhemsk cykelkultur har vi minsann inte. Gemene man hörsammade utmaningen och visade bilder ur fotoalbum där mormor och morfar, farfar och farmor eller i vissa fall en normupplösande blandning av konstellationerna i full cykelfärd redan i början av förra århundradet. Regeringen betraktar enligt uppgift till Byrån det hela som en stor framgång.

I Journalistförbundets internorgan Journalisten kunde nyligen läsas att medarbetarna på Dagens Samhälle, som ägs av organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, är missnöjda med Mats Edman som sedan 2010 är chefredaktör och vd. Kritik framfördes mot att Edman ”satte sig i förarsätet och ville bestämma allt”, vilket egentligen inte ens i Journalistförbundets värld borde vara märkligt för en chefredaktör. Andra problem som uppdagades var en personalomsättning på runt tio procent, vilket knappast är särskilt märkligt i mediebranschen.

Märkligt nog tog Journalisten inte upp vad mer som hänt under Edmans tid vid rodret. Att Dagens Samhälle har gått från att vara en tidning som inte ens beundrades internt till att vara nödvändig läsning för den som vill ha koll på samhällsdebatten. Utvecklingen saknar motstycke i modern svensk tidningshistoria och har parats med ett välförtjänt uppsving för upplagan. Minst sagt ovanligt, för att inte säga olämpligt, är också att styrelseordföranden, Julia Branting, går ut och kritiserar sin vd. För inte är det väl så att Journalisten har låtit bli att ta med Brantings positiva utlåtanden om Edman?

Svenska Nyhetsbyrån

Den 2 december samlade regeringen representanter för kommuner, myndigheter och intresseorganisationer hos infrastrukturminister Anna Johansson (S). På många sätt var det en ödesdag för Sverige. Utmaningen som mötte deltagarna var att påbörja arbetet med att ta fram en nationell cykelstrategi. Det som borde vara ett tungt och viktigt arbete där vidden av utmaningen i sig självt frammanar en viss ödmjukhet verkar ha blivit en i raden av halleluja-tillställningar. Vi har gjort det förr och vi kan göra det igen, mässades det från talarstolen. Det som åsyftades var omläggningen till högertrafik 1967. Detta trots att vetskap torde finnas i regeringskansliet att problemen som mötte Sverige då var mycket mindre än de som nu möter infrastrukturministern.

Sociala medier formligen exploderade när ordföranden för myndigheten Levande trafikhistoria i sin framställning förklarade för övriga deltagare att någon inhemsk cykelkultur har vi minsann inte. Gemene man hörsammade utmaningen och visade bilder ur fotoalbum där mormor och morfar, farfar och farmor eller i vissa fall en normupplösande blandning av konstellationerna i full cykelfärd redan i början av förra århundradet. Regeringen betraktar enligt uppgift till Byrån det hela som en stor framgång.

I Journalistförbundets internorgan Journalisten kunde nyligen läsas att medarbetarna på Dagens Samhälle, som ägs av organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, är missnöjda med Mats Edman som sedan 2010 är chefredaktör och vd. Kritik framfördes mot att Edman ”satte sig i förarsätet och ville bestämma allt”, vilket egentligen inte ens i Journalistförbundets värld borde vara märkligt för en chefredaktör. Andra problem som uppdagades var en personalomsättning på runt tio procent, vilket knappast är särskilt märkligt i mediebranschen.

Märkligt nog tog Journalisten inte upp vad mer som hänt under Edmans tid vid rodret. Att Dagens Samhälle har gått från att vara en tidning som inte ens beundrades internt till att vara nödvändig läsning för den som vill ha koll på samhällsdebatten. Utvecklingen saknar motstycke i modern svensk tidningshistoria och har parats med ett välförtjänt uppsving för upplagan. Minst sagt ovanligt, för att inte säga olämpligt, är också att styrelseordföranden, Julia Branting, går ut och kritiserar sin vd. För inte är det väl så att Journalisten har låtit bli att ta med Brantings positiva utlåtanden om Edman?

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.