2015-12-05 06:01

2015-12-05 06:01

En farlig galenskap

Signerat:

I den meningen finns ingen skillnad mellan det globala jihad som begår massmord i Paris och det globala jihad som försöker döda judar i Israel, skriver Ben-Dror Yemini.

Vi ska erövra Rom och sedan de två Amerika... judar, kristna och kommunister måste alla dödas, till sista man... judarna planerar att spränga Al-Aqsa-moskén.”

Detta är den propaganda som sprids av medier stödda av Hamas, herre över Gazaremsan, och ibland även av den palestinska myndigheten, herre över Västbanken. Med andra ord, IS-ledarnas idé om att erövra Rom delas av alla islamiska jihadorganisationer. Hamas sa faktiskt samma sak långt före IS. I den meningen finns ingen skillnad mellan det globala jihad som begår massmord i Paris och det globala jihad som försöker döda judar i Israel.

Ändå levererar den svenska utrikesministern Margot Wallström förklaringar och även rationaliseringar av det globala jihad. De här är inte mördare. De är bara förtvivlade. Och deras förtvivlan har förmått dem att utföra massmord i Paris, Jerusalem, London och Madrid. Enligt henne är dessa mördare faktiskt frihetsaktivister. De försöker bara främja en uppgörelse mellan israeler och palestinier för att få slut på ockupationen.

Nåväl, vi kan kräva att Wallström lyssnar på vad de verkligen säger: De vill inte ha fred. De vill inte ha två stater för två folk. De vill inte ha ett slut på den israeliska ockupationen. De vill ha ett islamiskt imperium som styr över hela världen. Det inbegriper Sverige.

Under tiden, det bör vi notera, dödar de framför allt muslimer. De gör det i Nigeria, Syrien, Irak, Libyen, Pakistan och Afghanistan. De flesta jihadister skulle inte kunna peka ut Israel på en karta. Men Wallström hävdar att de dödar och mördar och sår förödelse i världen på grund av palestinierna. Menar hon allvar?

Ytterligare en sak måste klargöras: Under de senaste 15 åren har det framlagts tre seriösa fredsförslag om två stater för två folk. Bill Clinton kom med sitt förslag i slutet av december år 2000, (premiärminister) Ehud Olmert med ett liknande 2008 och Barak Obama presenterade sin lösning för en uppgörelse i mars 2014. Tre gånger sa de ”nej”. Varför? Inte på grund av bosättningarna och inte på grund av Jerusalem. De insisterade på ”rätten att återvända”, vilket innebär Israels utplåning. Och vad gör Sverige? Det för över allt större belopp till ”rättighetsorganisationer” som stödjer ”rätten att återvända”.

Alltså måste man säga sanningen: Det finns inget samband mellan det globala jihad och den israelisk-palestinska konflikten. År 2014 slaktades över 32 000 människor av jihad. De flesta var muslimer. De dödades inte för att främja ett fredsavtal mellan Israel och Palestina. Det finns emellertid ett samband mellan det faktum att ingen uppgörelse hittills uppnåtts och det faktum att Sverige, och inte enbart Sverige, fortsätter att finansiera organisationer som är emot ett rättvist fredsavtal om två stater för två folk.

Verkligheten är att 99 procent av dem som lever under inflytande av radikal islam skulle betala vilket pris som helst för att få leva under israeliskt styre. Men vad spelar det för roll? Och vem bryr sig om fakta? Wallström har gjort Israel till syndabock. Israel är den skyldiga. Allt beror på Israel. Israel är också skyldigt till den globala uppvärmningen. Nej, det är inget skämt. Det har hävdats av Clare Short, tidigare brittisk minister. Så blir det för folk som drabbats av judefobi eller sionfobi eller israelfobi. Det är allt samma sak.

Vi måste medge att det ibland finns legitim kritik mot Israel. Men vad ska vi göra med den galenskap som drabbat en del av den fria världens elit? Hur ska vi hantera anklagelser så befängda att det faktiskt är pinsamt att vederlägga dem? En liknande sjuka grasserade i den fria världen under 1930-talet. Även då smittades en del av eliten. Det handlade om judarna. De fick skulden för allt besvärligt. Nu rör det sig om Israel. Och Wallström måste tas på allvar. Hennes åsikter är farliga.

Kanske har Wallström goda avsikter. För att bevisa det bör Sverige sluta finansiera varje organisation som motsätter sig en uppgörelse om två stater för två folk, eller stödjer ”rätten att återvända”. Det skulle kunna bli Sveriges viktigaste bidrag till att främja fred och försoning. (SNB)

Ben-Dror Yemini

Jurist, forskare och kolumnist på den israeliska dagstidningen Yedioth Ahronoth. Han är författare till boken Political Punch, om antiisraelisk propaganda.

Vi ska erövra Rom och sedan de två Amerika... judar, kristna och kommunister måste alla dödas, till sista man... judarna planerar att spränga Al-Aqsa-moskén.”

Detta är den propaganda som sprids av medier stödda av Hamas, herre över Gazaremsan, och ibland även av den palestinska myndigheten, herre över Västbanken. Med andra ord, IS-ledarnas idé om att erövra Rom delas av alla islamiska jihadorganisationer. Hamas sa faktiskt samma sak långt före IS. I den meningen finns ingen skillnad mellan det globala jihad som begår massmord i Paris och det globala jihad som försöker döda judar i Israel.

Ändå levererar den svenska utrikesministern Margot Wallström förklaringar och även rationaliseringar av det globala jihad. De här är inte mördare. De är bara förtvivlade. Och deras förtvivlan har förmått dem att utföra massmord i Paris, Jerusalem, London och Madrid. Enligt henne är dessa mördare faktiskt frihetsaktivister. De försöker bara främja en uppgörelse mellan israeler och palestinier för att få slut på ockupationen.

Nåväl, vi kan kräva att Wallström lyssnar på vad de verkligen säger: De vill inte ha fred. De vill inte ha två stater för två folk. De vill inte ha ett slut på den israeliska ockupationen. De vill ha ett islamiskt imperium som styr över hela världen. Det inbegriper Sverige.

Under tiden, det bör vi notera, dödar de framför allt muslimer. De gör det i Nigeria, Syrien, Irak, Libyen, Pakistan och Afghanistan. De flesta jihadister skulle inte kunna peka ut Israel på en karta. Men Wallström hävdar att de dödar och mördar och sår förödelse i världen på grund av palestinierna. Menar hon allvar?

Ytterligare en sak måste klargöras: Under de senaste 15 åren har det framlagts tre seriösa fredsförslag om två stater för två folk. Bill Clinton kom med sitt förslag i slutet av december år 2000, (premiärminister) Ehud Olmert med ett liknande 2008 och Barak Obama presenterade sin lösning för en uppgörelse i mars 2014. Tre gånger sa de ”nej”. Varför? Inte på grund av bosättningarna och inte på grund av Jerusalem. De insisterade på ”rätten att återvända”, vilket innebär Israels utplåning. Och vad gör Sverige? Det för över allt större belopp till ”rättighetsorganisationer” som stödjer ”rätten att återvända”.

Alltså måste man säga sanningen: Det finns inget samband mellan det globala jihad och den israelisk-palestinska konflikten. År 2014 slaktades över 32 000 människor av jihad. De flesta var muslimer. De dödades inte för att främja ett fredsavtal mellan Israel och Palestina. Det finns emellertid ett samband mellan det faktum att ingen uppgörelse hittills uppnåtts och det faktum att Sverige, och inte enbart Sverige, fortsätter att finansiera organisationer som är emot ett rättvist fredsavtal om två stater för två folk.

Verkligheten är att 99 procent av dem som lever under inflytande av radikal islam skulle betala vilket pris som helst för att få leva under israeliskt styre. Men vad spelar det för roll? Och vem bryr sig om fakta? Wallström har gjort Israel till syndabock. Israel är den skyldiga. Allt beror på Israel. Israel är också skyldigt till den globala uppvärmningen. Nej, det är inget skämt. Det har hävdats av Clare Short, tidigare brittisk minister. Så blir det för folk som drabbats av judefobi eller sionfobi eller israelfobi. Det är allt samma sak.

Vi måste medge att det ibland finns legitim kritik mot Israel. Men vad ska vi göra med den galenskap som drabbat en del av den fria världens elit? Hur ska vi hantera anklagelser så befängda att det faktiskt är pinsamt att vederlägga dem? En liknande sjuka grasserade i den fria världen under 1930-talet. Även då smittades en del av eliten. Det handlade om judarna. De fick skulden för allt besvärligt. Nu rör det sig om Israel. Och Wallström måste tas på allvar. Hennes åsikter är farliga.

Kanske har Wallström goda avsikter. För att bevisa det bör Sverige sluta finansiera varje organisation som motsätter sig en uppgörelse om två stater för två folk, eller stödjer ”rätten att återvända”. Det skulle kunna bli Sveriges viktigaste bidrag till att främja fred och försoning. (SNB)

Ben-Dror Yemini

Jurist, forskare och kolumnist på den israeliska dagstidningen Yedioth Ahronoth. Han är författare till boken Political Punch, om antiisraelisk propaganda.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.