2015-10-12 06:00

2015-10-12 06:00

Vem ska bli årets jurist?

Bubbel från Byrån:

Romson. Byrån nominerar miljöministern till pris i kategorierna ”Årets båtbottenmålare”, ”Årets miljömiss” och ”Årets kryphålsförsök”.

En återkommande höjdpunkt så här års är att kunna ta del av det motioner som lämnats in av riksdagsledamöterna under den allmänna motionstiden. Över tretusen motioner har inkommit i år. Det handlar om brännande frågor som att vi borde ha sommartid året om, vem som ska betala lönen för Kungens adjutanter, att sjölejon inte borde få uppträda på cirkus och att riksdagen borde öppna ett hunddagis. Byrån hittar dock ingen motion om ett förbud mot fåniga motioner.

I dagarna fyllde det franska socialförsäkringssystemet 70 år. En sådan händelse kan naturligtvis inte gå obemärkt förbi, så Sverige fanns på plats och representerades av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för en jubileumskonferens i Paris. Byrån undrar dock varför ingen fransk minister kom till Sverige och firade att det den 1 oktober var 60 år sedan motboken avskaffades. Sedan 1955 måste det vara enorma mängder franskt vin som konsumerats i Sverige.

I våras, när bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i Konstitutionsutskottet försvarade beslutet att tillsätta en förhandlingsperson för Bromma flygplats, trots att riksdagen var emot, var hans försvar att det inte var någon förhandlingsperson – utan en särskild samordnare. Sådana har regeringen Löfven gott om. Ett kännetecken för den rödgröna ”samarbetsregeringen” är att den ena handen inte tycks veta vad den andra gör. Socialdemokraterna säger en sak. Miljöpartiets språkrör en annan. Det andra språkröret en tredje. Och så en nationell samordnare en fjärde. Byrån undrar således när Löfven kommer att tillsätta en särskild samordnare som samordnar samarbetsregeringen och de särskilda samordnarna.

Bland över hundra nomineringar till tidningen Dagens Juridiks pris ”Årets jurist” knep miljöminister Åsa Romson (MP) en av platserna i slutomgången. Det är inte fy skam för Romson, som ju till skillnad från andra ministrar i regeringen har disputerat i miljörätt, att tävla mot bland andra Stefan Lindskog, Högsta domstolens ordförande, och Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt. Romson har emellertid inte bara en doktorsexamen på sitt CV utan även andra meriter som får Byrån att undra om det inte vore mer lämpligt att nominera miljöministern till pris i kategorin ”Årets båtbottenmålare”, ”Årets miljömiss” eller ”Årets kryphålsförsök”.

Svenska Nyhetsbyrån

En återkommande höjdpunkt så här års är att kunna ta del av det motioner som lämnats in av riksdagsledamöterna under den allmänna motionstiden. Över tretusen motioner har inkommit i år. Det handlar om brännande frågor som att vi borde ha sommartid året om, vem som ska betala lönen för Kungens adjutanter, att sjölejon inte borde få uppträda på cirkus och att riksdagen borde öppna ett hunddagis. Byrån hittar dock ingen motion om ett förbud mot fåniga motioner.

I dagarna fyllde det franska socialförsäkringssystemet 70 år. En sådan händelse kan naturligtvis inte gå obemärkt förbi, så Sverige fanns på plats och representerades av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för en jubileumskonferens i Paris. Byrån undrar dock varför ingen fransk minister kom till Sverige och firade att det den 1 oktober var 60 år sedan motboken avskaffades. Sedan 1955 måste det vara enorma mängder franskt vin som konsumerats i Sverige.

I våras, när bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i Konstitutionsutskottet försvarade beslutet att tillsätta en förhandlingsperson för Bromma flygplats, trots att riksdagen var emot, var hans försvar att det inte var någon förhandlingsperson – utan en särskild samordnare. Sådana har regeringen Löfven gott om. Ett kännetecken för den rödgröna ”samarbetsregeringen” är att den ena handen inte tycks veta vad den andra gör. Socialdemokraterna säger en sak. Miljöpartiets språkrör en annan. Det andra språkröret en tredje. Och så en nationell samordnare en fjärde. Byrån undrar således när Löfven kommer att tillsätta en särskild samordnare som samordnar samarbetsregeringen och de särskilda samordnarna.

Bland över hundra nomineringar till tidningen Dagens Juridiks pris ”Årets jurist” knep miljöminister Åsa Romson (MP) en av platserna i slutomgången. Det är inte fy skam för Romson, som ju till skillnad från andra ministrar i regeringen har disputerat i miljörätt, att tävla mot bland andra Stefan Lindskog, Högsta domstolens ordförande, och Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt. Romson har emellertid inte bara en doktorsexamen på sitt CV utan även andra meriter som får Byrån att undra om det inte vore mer lämpligt att nominera miljöministern till pris i kategorin ”Årets båtbottenmålare”, ”Årets miljömiss” eller ”Årets kryphålsförsök”.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.