2018-10-04 06:00

2018-10-04 06:00

Förbättra klimatet för företagen i Värmland

ANDRALEDARE

Värmland. Nu har årets rankning av företagsklimaten i de svenska kommunerna presenterats av organisationen Svenskt Näringsliv. Det är i vanlig ordning både uppmuntrande och nedslående läsning, också för Värmlands del. Bäst ligger som vanligt Sunne kommun (plats 36 av 290 kommuner), även om årets tvåa, Grums kommun, faktiskt toppade Värmlandslistan förra året. Munkfors kommun ligger trea.

Sunne har traditionellt haft ett mycket bra företagsklimat och man fortsätter att arbeta med det. De politiskt mycket röda kommunerna Grums och Munkfors visar på att det här med företagsklimat inte alls behöver ha politiska förtecken. Gemensamt för alla kommuner är att de arbetar aktivt med att skapa positiva attityder till företagande hos politiker och tjänstemän, och det har man gjort i Grums och Munkfors.

Men bara för att man har ett gott företagsklimat så får man inte slå sig till ro. Det visar det dåliga exemplet Kristinehamns kommun. Där låg man ofta risigt till, men så hände något i kommunledningen som gjorde att man på bara några år rusade upp i rankningen. 2010 låg man på plats 35 men sedan har det gått utför, särskilt efter 2014. Lät fånget, lätt förgånget om politiker och tjänstemän inte ständigt arbetar med frågan. Nu är Kristinehamn med plats 243 näst sämst i Värmland, bara slaget av det ständiga sorgebarnet Eda kommun.

Hammarö kommun rasade också ned i årets rankning – minus 64 placeringar till nummer 165. Där tog man oklokt nog bort tjänsten som näringslivsutvecklare. Säffle och Torsby är annars kommuner som stigit och det är uppmuntrande. I Torsby kommun har man gjort en medveten satsning på dialog och företagsbesök, och det har gett utdelning.

De kommuner som ligger sämre till har allt att vinna på att lära sig av mer framgångsrika grannar. Att skapa ett gott företagsklimat måste få vara ett prioriterat område. Och de som ligger bra till får inte tro att de kan slå sig till ro. Att behålla och odla goda attityder kräver ständigt arbete.

Sunne har traditionellt haft ett mycket bra företagsklimat och man fortsätter att arbeta med det. De politiskt mycket röda kommunerna Grums och Munkfors visar på att det här med företagsklimat inte alls behöver ha politiska förtecken. Gemensamt för alla kommuner är att de arbetar aktivt med att skapa positiva attityder till företagande hos politiker och tjänstemän, och det har man gjort i Grums och Munkfors.

Men bara för att man har ett gott företagsklimat så får man inte slå sig till ro. Det visar det dåliga exemplet Kristinehamns kommun. Där låg man ofta risigt till, men så hände något i kommunledningen som gjorde att man på bara några år rusade upp i rankningen. 2010 låg man på plats 35 men sedan har det gått utför, särskilt efter 2014. Lät fånget, lätt förgånget om politiker och tjänstemän inte ständigt arbetar med frågan. Nu är Kristinehamn med plats 243 näst sämst i Värmland, bara slaget av det ständiga sorgebarnet Eda kommun.

Hammarö kommun rasade också ned i årets rankning – minus 64 placeringar till nummer 165. Där tog man oklokt nog bort tjänsten som näringslivsutvecklare. Säffle och Torsby är annars kommuner som stigit och det är uppmuntrande. I Torsby kommun har man gjort en medveten satsning på dialog och företagsbesök, och det har gett utdelning.

De kommuner som ligger sämre till har allt att vinna på att lära sig av mer framgångsrika grannar. Att skapa ett gott företagsklimat måste få vara ett prioriterat område. Och de som ligger bra till får inte tro att de kan slå sig till ro. Att behålla och odla goda attityder kräver ständigt arbete.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.