2018-09-12 06:01

2018-09-12 06:01

Val får inte komprometteras

LEDARE

Nu har valfebern börjat lägga sig och riksdagspartierna utväntar det slutgiltiga valresultatet innan regeringsförhandlingarna verkligen kan ta fart. Då kan det vara på sin plats att reflektera lite över valet som sådant, vilket har uppenbarat säkerhetssprickorna i det svenska valsystemet.

Detta val har präglats av en utbredd medvetenhet om det svenska valsystemets brister. För första gången har Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) haft valobservatörer på plats i Sverige. Inte utan anledning. Valsedlar som ligger öppet för allas beskådan försvårar valhemligheten. En valförrättare med aktivistisk agenda skulle också utan större kreativitet kunna mixtra med förtidsröster. Till Riksenheten mot korruption har det också kommit in 30 anmälningar om valfusk.

På sina håll har det vittnats om flera personer som gemensamt gått in bakom skärmarna för att rösta. Det har rapporterats om fall där folk som gått för att rösta redan har registrerats – vilket vid närmare eftertanke inte är helt förvånande med tanke på att i princip vem som helst kan utge sig för att vara en annan person så länge en tredje person med eget ID närvarar och intygar vederbörandes identitet. En ordning som lätt kan missbrukas. Långa köer på valdagen har gjort att en del röstande vänt på klacken och struntat i att rösta.

Postnord hade fall med förtidsröster som inte levererades i tid, och valmyndighetens egen hemsida kraschade i samband med rapportering av valresultaten på självaste valkvällen. I ett valdistrikt i Västra Götaland blandades rösterna till riksdagen och landstinget ihop, vilket påverkade mandatfördelningen mellan blocken innan det upptäcktes. Här i Värmland har det rapporterats om hur en stor grupp av förtidsröstande i Filipstad som leddes av ett par män som både gav folk deras valsedlar och följde med dem bakom valbåsen.

Bland det mest anmärkningsvärda bör nämnas SVT:s direktsända avståndstagande i valrörelsens slutskede från ett uttalande som Jimmie Åkesson gjorde om integration under den stora partiledardebatten. Att statlig television gör en sådan politisk markering i ett val är högst anmärkningsvärt, och något som snarare brukar förknippas med mindre demokratiska länder. Socialdemokratiska företrädares spridande av propaganda på arabiska om Moderaterna och Sverigedemokraterna var också ett av de grövsta övertrampen. Det är inte alls otänkbart att lögnerna i detta material – som bland annat påstod att Moderaterna ville stänga alla moskéer – har påverkat hur väljare röstat.

Sammantaget är det bekymrande. Ett demokratiskt val skall inte kunna komprometteras. De risker och svagheter som visat sig detta val ger anledning till att reformera den svenska valordningen. Bland annat borde valhemligheten säkras och möjligheterna att fiffla med röster eller att utge sig för att vara någon annan stoppas. Men även partierna och media måste betänka sitt eget ansvar.

Vissa mer konspirationsteoretiskt lagda spekulerar nu om systematiskt valfusk. Det är att ta det hela alldeles för långt. Men onekligen finns det sådant som måste bli bättre till nästa val.

Detta val har präglats av en utbredd medvetenhet om det svenska valsystemets brister. För första gången har Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) haft valobservatörer på plats i Sverige. Inte utan anledning. Valsedlar som ligger öppet för allas beskådan försvårar valhemligheten. En valförrättare med aktivistisk agenda skulle också utan större kreativitet kunna mixtra med förtidsröster. Till Riksenheten mot korruption har det också kommit in 30 anmälningar om valfusk.

På sina håll har det vittnats om flera personer som gemensamt gått in bakom skärmarna för att rösta. Det har rapporterats om fall där folk som gått för att rösta redan har registrerats – vilket vid närmare eftertanke inte är helt förvånande med tanke på att i princip vem som helst kan utge sig för att vara en annan person så länge en tredje person med eget ID närvarar och intygar vederbörandes identitet. En ordning som lätt kan missbrukas. Långa köer på valdagen har gjort att en del röstande vänt på klacken och struntat i att rösta.

Postnord hade fall med förtidsröster som inte levererades i tid, och valmyndighetens egen hemsida kraschade i samband med rapportering av valresultaten på självaste valkvällen. I ett valdistrikt i Västra Götaland blandades rösterna till riksdagen och landstinget ihop, vilket påverkade mandatfördelningen mellan blocken innan det upptäcktes. Här i Värmland har det rapporterats om hur en stor grupp av förtidsröstande i Filipstad som leddes av ett par män som både gav folk deras valsedlar och följde med dem bakom valbåsen.

Bland det mest anmärkningsvärda bör nämnas SVT:s direktsända avståndstagande i valrörelsens slutskede från ett uttalande som Jimmie Åkesson gjorde om integration under den stora partiledardebatten. Att statlig television gör en sådan politisk markering i ett val är högst anmärkningsvärt, och något som snarare brukar förknippas med mindre demokratiska länder. Socialdemokratiska företrädares spridande av propaganda på arabiska om Moderaterna och Sverigedemokraterna var också ett av de grövsta övertrampen. Det är inte alls otänkbart att lögnerna i detta material – som bland annat påstod att Moderaterna ville stänga alla moskéer – har påverkat hur väljare röstat.

Sammantaget är det bekymrande. Ett demokratiskt val skall inte kunna komprometteras. De risker och svagheter som visat sig detta val ger anledning till att reformera den svenska valordningen. Bland annat borde valhemligheten säkras och möjligheterna att fiffla med röster eller att utge sig för att vara någon annan stoppas. Men även partierna och media måste betänka sitt eget ansvar.

Vissa mer konspirationsteoretiskt lagda spekulerar nu om systematiskt valfusk. Det är att ta det hela alldeles för långt. Men onekligen finns det sådant som måste bli bättre till nästa val.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.