2018-09-08 06:00

2018-09-08 06:00

Borgerligt är ansvarsfullt

LEDARE

Det är jämnt nu mellan det rödgröna icke-blocket och alliansen. Vikten av att rösta ansvarsfullt blir därmed tydligare. Slösa inte bort rösten på att visa missnöje. I detta läge är det nödvändigt att den som vill se politisk förändring röstar borgerligt. De rödgröna utgör inte ens ett enat regeringsalternativ. Samma gamla visa, sönderfallen i splittrade trudelutter, kommer hjälpa föga.

Många vill rösta på Sverigedemokraterna av besvikelse. Men man kan tycka att den där missnöjesmarkeringen redan har gått fram. Hursomhelst blir en röst på SD bortkastad. SD kan inte i någon realistisk regeringskonstellation. Varken Stefan Löfven (S) eller Jimmie Åkesson (SD) har per automatik rätt att styra och ställa bara för att deras partier blir stora.

Det intressanta är inte så mycket enskilda partiers storlek som koalitionernas styrka – och framförallt om sammansättningen är sådan att regeringsalternativet tolereras av riksdagen. Här har de borgerliga en ordentlig fördel. Men för att en borgerlig regering skall bli så effektiv som möjligt måste den också bli stabil. Varje röst är betydelsefull. Förvisso handlar valet om mer än en stabil regering. Det primära är politiken. Men en stabil regering är viktigt just för att den önskvärda politiken skall kunna föras.

Om de rödgröna får fyra år till kommer de göra vad de gjort mest – höja skatterna och misslyckas med integrationen, skolan, polisen och sjukvården. Missnöjesröster på SD riskerar att hindra borgerliga reformer på dessa områden. SD vill i kontakten med borgerliga väljare odla bilden av sig som ett konservativt parti, samtidigt som LO-kollektivets medlemmar istället skall få uppfattningen att SD är ett slags folkhemsparti. I själva verket är SD varken genuint konservativt eller socialdemokratiskt. SD är ett nationalistiskt parti, vars huvudsakliga intresse är migrationen. Ett sådant snävt parti har inte vad som krävs för lösa samhällets alla utmaningar.

De borgerliga partierna däremot har en gemensam reformplan för vad som måste göras på en bred front. De privata företagen, som utgör det ekonomiska blodomloppet i landet, måste få bättre villkor. Sjukvårdsköerna skall kortas på nytt med hjälp av kömiljarden, som vi redan vet fungerar. Miljöpolitiken skall flytta fokus från symbolpolitik och straffbeskattning av svenskar till grön innovation. Tryggheten skall säkras med fler poliser och hårdare straff som motar brottslingarna i grind. Skolan behöver få nya läroplaner med stärkt betoning på kunskap.

För ett samhälle med en stor mängd problem av skilda slag att lösa krävs det en regering som har just en bredd i sina lösningar. Allt handlar inte om migration och den ultimativa lösningen på allt är inte att höja skatten. De borgerliga partierna är det ansvarsfulla alternativet i detta val.

Många vill rösta på Sverigedemokraterna av besvikelse. Men man kan tycka att den där missnöjesmarkeringen redan har gått fram. Hursomhelst blir en röst på SD bortkastad. SD kan inte i någon realistisk regeringskonstellation. Varken Stefan Löfven (S) eller Jimmie Åkesson (SD) har per automatik rätt att styra och ställa bara för att deras partier blir stora.

Det intressanta är inte så mycket enskilda partiers storlek som koalitionernas styrka – och framförallt om sammansättningen är sådan att regeringsalternativet tolereras av riksdagen. Här har de borgerliga en ordentlig fördel. Men för att en borgerlig regering skall bli så effektiv som möjligt måste den också bli stabil. Varje röst är betydelsefull. Förvisso handlar valet om mer än en stabil regering. Det primära är politiken. Men en stabil regering är viktigt just för att den önskvärda politiken skall kunna föras.

Om de rödgröna får fyra år till kommer de göra vad de gjort mest – höja skatterna och misslyckas med integrationen, skolan, polisen och sjukvården. Missnöjesröster på SD riskerar att hindra borgerliga reformer på dessa områden. SD vill i kontakten med borgerliga väljare odla bilden av sig som ett konservativt parti, samtidigt som LO-kollektivets medlemmar istället skall få uppfattningen att SD är ett slags folkhemsparti. I själva verket är SD varken genuint konservativt eller socialdemokratiskt. SD är ett nationalistiskt parti, vars huvudsakliga intresse är migrationen. Ett sådant snävt parti har inte vad som krävs för lösa samhällets alla utmaningar.

De borgerliga partierna däremot har en gemensam reformplan för vad som måste göras på en bred front. De privata företagen, som utgör det ekonomiska blodomloppet i landet, måste få bättre villkor. Sjukvårdsköerna skall kortas på nytt med hjälp av kömiljarden, som vi redan vet fungerar. Miljöpolitiken skall flytta fokus från symbolpolitik och straffbeskattning av svenskar till grön innovation. Tryggheten skall säkras med fler poliser och hårdare straff som motar brottslingarna i grind. Skolan behöver få nya läroplaner med stärkt betoning på kunskap.

För ett samhälle med en stor mängd problem av skilda slag att lösa krävs det en regering som har just en bredd i sina lösningar. Allt handlar inte om migration och den ultimativa lösningen på allt är inte att höja skatten. De borgerliga partierna är det ansvarsfulla alternativet i detta val.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.