2018-09-05 06:00

2018-09-05 06:00

Jättarnas kamp

ANDRALEDARE

Väljarnas stora valfrågor är alltjämt sjukvården, migrationen samt lag och ordning. De motsvaras i opinionen av de största partierna där Socialdemokraterna anses vara bäst på sjukvården, Moderaterna på lag och ordning och Sverigedemokraterna på migrationsfrågan.

S talar gärna om svensk sjukvård som främst i världen. Men beröm löser inte problemen som finns. När regeringen avskaffade alliansens kömiljard ökade vårdköerna igen. Att alliansen har återinförandet av kömiljarden som ett prioriterat sjukvårdslöfte är klokt; det var en reform med tydlig effekt som kommer att betyda mycket om den återinförs. Nog vill även S korta köerna – men genom att anställa 14 000 fler i vården. Men hur skall det finansieras? Och det är redan svårt att locka folk till vården. Om man ens skulle lyckas anställa så många är risken att många samtidigt lämnar – det blir som att hälla vatten i en läckande hink.

När alliansen började tala om att anställa 10 000 fler poliser kallade Stefan Löfven (S) det för ”sifferbingo”. Lustigt nog ägnar sig S åt samma bingo, ty det är nu ett S-löfte. Men liksom löftet om fler anställda i vården är inte 10 000 nya poliser i sig lösningen vare sig på polisens problem eller på den otrygghet som sprider ut sig. Villkoren för polisen måste bli bättre så att fler inte lämnar yrket. Men visst behövs fler poliser. För att sådana mål skall nås kan M-förslaget om betald polisutbildning bli viktigt.

Vad gäller polisens och rättsväsendets förmåga att ta itu med kriminaliteten så framstår S som en sämre kopia av M. S vill förvisso numera höja straffen, avskaffa straffrabatten och utöka kameraövervakningen precis som M – men man saknar de ytterligare spetsiga förslagen exempelvis vistelseförbud för kriminella i deras gamla kvarter eller möjligheten till omedelbar häktning av gängkriminella vid misstanke om brott.

SD för sin del har däremot en del förvisso unika men rätt udda förslag som Rot-avdrag för hemlarm, eller att Sverige skall hyra fängelseplatser utomlands för livstidsdömda utlänningar. Det är tydligt att M verkligen är partiet med gedigna reformer på området lag och ordning.

SD är inte ens bäst på invandring. Även om SD i flera år var en nästan ensam röst för reglerad, hållbar invandring har man nu, när S och M har börjat besinnat sig, gått överstyr och vill begränsa svenskt asylmottagande till att endast gälla våra grannländer och pausa mottagandet av kvotflyktingar. SD:s manifest lämnar även mycket att önska på integrationens område.

M vill både strama till migrationen och bevara kvotflyktingsystemet, samt förbättra integrationen med hjälp av kunskapstest och lärlingsjobb för nyanlända. S lägger istället allt fokus vad gäller asyl på internationellt samarbete och verkar inte våga tänka på de problem som finns i Sverige här och nu. Invandring nämns endast en gång i valmanifestet– när S nämner att arbetskraftsinvandringen skall begränsas.

Det är tydligt: inte alla partier förtjänar det förtroende de faktiskt får.

S talar gärna om svensk sjukvård som främst i världen. Men beröm löser inte problemen som finns. När regeringen avskaffade alliansens kömiljard ökade vårdköerna igen. Att alliansen har återinförandet av kömiljarden som ett prioriterat sjukvårdslöfte är klokt; det var en reform med tydlig effekt som kommer att betyda mycket om den återinförs. Nog vill även S korta köerna – men genom att anställa 14 000 fler i vården. Men hur skall det finansieras? Och det är redan svårt att locka folk till vården. Om man ens skulle lyckas anställa så många är risken att många samtidigt lämnar – det blir som att hälla vatten i en läckande hink.

När alliansen började tala om att anställa 10 000 fler poliser kallade Stefan Löfven (S) det för ”sifferbingo”. Lustigt nog ägnar sig S åt samma bingo, ty det är nu ett S-löfte. Men liksom löftet om fler anställda i vården är inte 10 000 nya poliser i sig lösningen vare sig på polisens problem eller på den otrygghet som sprider ut sig. Villkoren för polisen måste bli bättre så att fler inte lämnar yrket. Men visst behövs fler poliser. För att sådana mål skall nås kan M-förslaget om betald polisutbildning bli viktigt.

Vad gäller polisens och rättsväsendets förmåga att ta itu med kriminaliteten så framstår S som en sämre kopia av M. S vill förvisso numera höja straffen, avskaffa straffrabatten och utöka kameraövervakningen precis som M – men man saknar de ytterligare spetsiga förslagen exempelvis vistelseförbud för kriminella i deras gamla kvarter eller möjligheten till omedelbar häktning av gängkriminella vid misstanke om brott.

SD för sin del har däremot en del förvisso unika men rätt udda förslag som Rot-avdrag för hemlarm, eller att Sverige skall hyra fängelseplatser utomlands för livstidsdömda utlänningar. Det är tydligt att M verkligen är partiet med gedigna reformer på området lag och ordning.

SD är inte ens bäst på invandring. Även om SD i flera år var en nästan ensam röst för reglerad, hållbar invandring har man nu, när S och M har börjat besinnat sig, gått överstyr och vill begränsa svenskt asylmottagande till att endast gälla våra grannländer och pausa mottagandet av kvotflyktingar. SD:s manifest lämnar även mycket att önska på integrationens område.

M vill både strama till migrationen och bevara kvotflyktingsystemet, samt förbättra integrationen med hjälp av kunskapstest och lärlingsjobb för nyanlända. S lägger istället allt fokus vad gäller asyl på internationellt samarbete och verkar inte våga tänka på de problem som finns i Sverige här och nu. Invandring nämns endast en gång i valmanifestet– när S nämner att arbetskraftsinvandringen skall begränsas.

Det är tydligt: inte alla partier förtjänar det förtroende de faktiskt får.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.