2018-08-31 06:00

2018-08-31 06:00

Skydda valet bättre

LEDARE

Inte bara valsabotage, som störningar av tal, nedrivna affischer och nedbrända valstugor, hotar denna valrörelse. Det förekommer också desinformation, utländsk påverkan, hackerattacker och mycket annat. Men många tänker inte på att det även finns interna svagheter i valet.

Enligt Säkerhetspolisen genomförs ovanligt storskaliga attacker mot valet, såsom elektroniska belastningsattacker mot myndigheter och driften av stora mängder av automatiserade konton – botar – som på sociala medier utges för att vara verkliga personer men i själva verket är programmerade av exempelvis en främmande makt för att driva en viss agenda. Säkerhetspolisen menar också att specifika attacker kan väntas på själva valdagen, till exempel spridning av falska uppgifter om var och hur det går att rösta.

Ju mer digitaliserat samhället har blivit, desto känsligare tycks det även ha blivit med denna sorts attacker. I en tid när desinformation och falska nyheter ökar är det viktigt att vara medveten om riskerna för att kunna stå emot de krafter som ligger bakom.

Men det är förvånande att så många reagerar så yrvaket, som om utländska påverkansoperationer vore något nytt. I själva verket är det skåpmat, gamla strategier från kalla krigets tid som nu används på nytt – om de ens någonsin slutade användas. Glöm inte till exempel att Vänsterpartiet under lång tid finansierades direkt från Moskva, vars blodspengar är orsaken till att partiet ens äger sitt nuvarande högkvarter i Stockholm.

För all del, svensk finansiering av oppositionella i diktaturer brukar ju också av dessa stater kritiseras som exempel på utländska påverkansoperationer. Dock finns det en viktig skillnad mellan en demokrati som finansierar oppositionella i en diktatur och en diktatur som låter trollfabriker hacka myndigheter och sprida falska uppgifter i demokratier.

Man kan också fråga sig om inte paniken som uppstått kring falska nyheter och troll på sociala medier riskerar att slå över i ett överdrivet nit som kommer med sina egna faror, där folk till exempel avfärdar andras argument eller politiska uppfattningar som desinformation. Det har redan setts till exempel i hur Svenska kyrkan gärna avfärdar sina kritiker genom att bunta ihop dem med sådana som sprider falska uppgifter. Om sådana attityder vinner terräng så blir talet om desinformation ett bekvämt verktyg för makthavare för att vifta undan nödvändiga granskningar och giltig kritik.

Det finns dock även interna svagheter i samband med valet som borde ses över. Trots valhemligheten används fortfarande ett system där valsedlarna står fullt synligt. Det förslag som regeringens utredare presenterade förra året vore inte dumt, att köpa in en ny typ av duschliknande skärmar där alla valsedlar ryms innanför valbåset. I dag kan vem som helst se vad en väljare röstar på.

Att välja valsedlar inför allmänheten är inte bara obehagligt, det finns också allvarliga problem. Betänk en situation där en familj med stark social kontroll går för att rösta, och vissa medlemmar av rädsla för att välja fel valsedel inför den egna familjen väljer något vederbörande egentligen inte vill rösta på. Detta är också något Sverige har fått internationell kritik för. Det är kanske trots allt inte är så dumt att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) för första gången har skickat några valobservatörer till Sverige i år.

Enligt Säkerhetspolisen genomförs ovanligt storskaliga attacker mot valet, såsom elektroniska belastningsattacker mot myndigheter och driften av stora mängder av automatiserade konton – botar – som på sociala medier utges för att vara verkliga personer men i själva verket är programmerade av exempelvis en främmande makt för att driva en viss agenda. Säkerhetspolisen menar också att specifika attacker kan väntas på själva valdagen, till exempel spridning av falska uppgifter om var och hur det går att rösta.

Ju mer digitaliserat samhället har blivit, desto känsligare tycks det även ha blivit med denna sorts attacker. I en tid när desinformation och falska nyheter ökar är det viktigt att vara medveten om riskerna för att kunna stå emot de krafter som ligger bakom.

Men det är förvånande att så många reagerar så yrvaket, som om utländska påverkansoperationer vore något nytt. I själva verket är det skåpmat, gamla strategier från kalla krigets tid som nu används på nytt – om de ens någonsin slutade användas. Glöm inte till exempel att Vänsterpartiet under lång tid finansierades direkt från Moskva, vars blodspengar är orsaken till att partiet ens äger sitt nuvarande högkvarter i Stockholm.

För all del, svensk finansiering av oppositionella i diktaturer brukar ju också av dessa stater kritiseras som exempel på utländska påverkansoperationer. Dock finns det en viktig skillnad mellan en demokrati som finansierar oppositionella i en diktatur och en diktatur som låter trollfabriker hacka myndigheter och sprida falska uppgifter i demokratier.

Man kan också fråga sig om inte paniken som uppstått kring falska nyheter och troll på sociala medier riskerar att slå över i ett överdrivet nit som kommer med sina egna faror, där folk till exempel avfärdar andras argument eller politiska uppfattningar som desinformation. Det har redan setts till exempel i hur Svenska kyrkan gärna avfärdar sina kritiker genom att bunta ihop dem med sådana som sprider falska uppgifter. Om sådana attityder vinner terräng så blir talet om desinformation ett bekvämt verktyg för makthavare för att vifta undan nödvändiga granskningar och giltig kritik.

Det finns dock även interna svagheter i samband med valet som borde ses över. Trots valhemligheten används fortfarande ett system där valsedlarna står fullt synligt. Det förslag som regeringens utredare presenterade förra året vore inte dumt, att köpa in en ny typ av duschliknande skärmar där alla valsedlar ryms innanför valbåset. I dag kan vem som helst se vad en väljare röstar på.

Att välja valsedlar inför allmänheten är inte bara obehagligt, det finns också allvarliga problem. Betänk en situation där en familj med stark social kontroll går för att rösta, och vissa medlemmar av rädsla för att välja fel valsedel inför den egna familjen väljer något vederbörande egentligen inte vill rösta på. Detta är också något Sverige har fått internationell kritik för. Det är kanske trots allt inte är så dumt att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) för första gången har skickat några valobservatörer till Sverige i år.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.