2018-08-29 06:00

2018-08-29 06:00

Försvaret som glömdes bort

LEDARE

För några veckor sedan diskuterades vilken den viktigaste politiska fråga är som kommer att få minst utrymme i valet givet sin betydelse. När det nu bara är mindre än två veckor kvar till valdagen finns en god kandidat som svar på frågan: Försvaret.

Det närmsta valrörelsen kommit in på frågan var väl när Socialdemokraterna lanserade sina affischer och försvarsminister Peter Hultqvists ansikte fanns på en av dem. Förmodligen beror bristen på intresse på att partierna och media vet att försvaret inte är en vinnarfråga. Det prioriteras av två procent av väljarna. Varför lägga tid och energi på något man tror inte kommer vinna valet?

Men försvaret är alldeles för viktigt för att ignoreras under en valrörelse. Försvarsfrågan har dessutom under den gångna mandatperioden varit en het sådan som partierna har bråkat om. Det hade tett sig naturligt att fortsätta göra så. Det är inte direkt som att det finns brist på ämnen att ta upp, framförallt försvarsbudgeten.

Försvarsmakten har tidigare meddelat att det behövs en kraftig höjning av budgetanslaget från nuvarande 47 miljarder kronor till 63 miljarder 2021. Och det bara för att hindra att försvarsförmågan minskar, i form av uteblivna övningar och inställda inköp. Socialdemokraterna är villiga att höja anslagen till 60 miljarder, vilket de borgerliga helt rimligt har kritiserat eftersom det fortfarande landar för lågt.

Men det som egentligen behövs är inte bara att förhindra minskning av försvarsförmågan, utan att höja den, vilket skulle föranleda ett ännu högre anslag. En rimlig riktlinje kunde vara att åtminstone sikta på det mål på två procent av BNP som Natomedlemmar har. En inte orimlig standard med tanke på hur nära samarbetet mellan Sverige och Nato är och Sveriges eventuella framtida medlemskap däri.

Just frågan om Natomedlemskap lyser också med sin frånvaro just nu. Trots att behovet av svenskt Natomedlemskap kan beskrivas som akut. Det alldeles oavsett hur den svenska försvarsförmågan ser ut. Under den gångna mandatperioden har konflikten mellan Ryssland och västländerna ökat. Kriget i Ukraina fortsätter. Krim är fortsatt ockuperat. Detta handlar inte om något ”Långtbortistan” som Sverige i intalad säkerhet kan välja att ignorera, Ryssland är ett grannland med inte obetydligt makt och som med sitt beteende gör Östersjön mer oroligt än på länge.

Att gå med i Nato kan inte längre betraktas som bara ett alternativ utan bör ses som en ren nödvändighet och det borde därför vara av hög prioritet för alla partier med något annat än en högst naiv omvärldsanalys. I denna fråga har ju dessutom alliansen en fördel då samtliga partier är för medlemskap, till skillnad från såväl regeringen som Sverigedemokraterna.

För alliansen är den nu rådande tystnaden med andra ord en gyllene chans att visa framfötterna. Lyft fram kritiken av regeringens för låga försvarsanslag och behovet av svenskt Natomedlemskap. Tala ur skägget och visa varför en försvarsvän skall rösta borgerligt.

Det närmsta valrörelsen kommit in på frågan var väl när Socialdemokraterna lanserade sina affischer och försvarsminister Peter Hultqvists ansikte fanns på en av dem. Förmodligen beror bristen på intresse på att partierna och media vet att försvaret inte är en vinnarfråga. Det prioriteras av två procent av väljarna. Varför lägga tid och energi på något man tror inte kommer vinna valet?

Men försvaret är alldeles för viktigt för att ignoreras under en valrörelse. Försvarsfrågan har dessutom under den gångna mandatperioden varit en het sådan som partierna har bråkat om. Det hade tett sig naturligt att fortsätta göra så. Det är inte direkt som att det finns brist på ämnen att ta upp, framförallt försvarsbudgeten.

Försvarsmakten har tidigare meddelat att det behövs en kraftig höjning av budgetanslaget från nuvarande 47 miljarder kronor till 63 miljarder 2021. Och det bara för att hindra att försvarsförmågan minskar, i form av uteblivna övningar och inställda inköp. Socialdemokraterna är villiga att höja anslagen till 60 miljarder, vilket de borgerliga helt rimligt har kritiserat eftersom det fortfarande landar för lågt.

Men det som egentligen behövs är inte bara att förhindra minskning av försvarsförmågan, utan att höja den, vilket skulle föranleda ett ännu högre anslag. En rimlig riktlinje kunde vara att åtminstone sikta på det mål på två procent av BNP som Natomedlemmar har. En inte orimlig standard med tanke på hur nära samarbetet mellan Sverige och Nato är och Sveriges eventuella framtida medlemskap däri.

Just frågan om Natomedlemskap lyser också med sin frånvaro just nu. Trots att behovet av svenskt Natomedlemskap kan beskrivas som akut. Det alldeles oavsett hur den svenska försvarsförmågan ser ut. Under den gångna mandatperioden har konflikten mellan Ryssland och västländerna ökat. Kriget i Ukraina fortsätter. Krim är fortsatt ockuperat. Detta handlar inte om något ”Långtbortistan” som Sverige i intalad säkerhet kan välja att ignorera, Ryssland är ett grannland med inte obetydligt makt och som med sitt beteende gör Östersjön mer oroligt än på länge.

Att gå med i Nato kan inte längre betraktas som bara ett alternativ utan bör ses som en ren nödvändighet och det borde därför vara av hög prioritet för alla partier med något annat än en högst naiv omvärldsanalys. I denna fråga har ju dessutom alliansen en fördel då samtliga partier är för medlemskap, till skillnad från såväl regeringen som Sverigedemokraterna.

För alliansen är den nu rådande tystnaden med andra ord en gyllene chans att visa framfötterna. Lyft fram kritiken av regeringens för låga försvarsanslag och behovet av svenskt Natomedlemskap. Tala ur skägget och visa varför en försvarsvän skall rösta borgerligt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.