2018-08-10 06:00

2018-08-10 06:00

SR varken känner skam eller tar ansvar

LEDARE

Det finns mycket gott att säga om tanken bakom public service. Mindre så om den form i vilken den dagligen drabbar Sverige. En satirpodd på Sveriges Radio har hängt ut moderata riksdagsledamoten Edward Riedls barn och syskonbarn i en manipulerad bild med droger. Agerandet både före och efter händelsen vittnar om en utbredd avsaknad av ansvarskänsla i public service.

Riedl riktade kritik mot SR:s drogromantiserande satirpodd Punani 99. Programmet handlar om en ung tjej på glid med en desperat vilja att slå sig fram i sociala medier. Ett officiellt instagramkonto är också kopplat till podden för att fullända upplevelsen.

Efter Riedls kritik fick han löpa gatlopp i podden. Han häcklades i en veckas tid, alltifrån att han borde knarka till att driva med hans utseende. Podden använde till och med Riedls privata bilder från sociala medier. Det länder honom till heder att han accepterade detta som ett av politikens faktum. Det måste vara okej att driva med offentliga personer, särskilt politiker, och det även i relativt grova ordalag. Var och en har rätt att häckla politiker, men ingen har rätt att ge sig på någons barn. Detta torde alla kunna ställa upp på.

Ändå var det just vad Nanna Olasdotter Hallberg, personen bakom Punani 99, gjorde. När hon ställs till svars av Expressen försvarar hon sig med att det blev fel. ”Det var inte alls meningen att dra in hans barn eller den här andra unga tjejen. Det känns jättejobbigt”, säger hon (8/8).

Men det var inget misstag. Sanning att säga var ungdomarnas närvaro den enda anledningen till att Olasdotter Hallberg valde den bilden. Hon tog en av Riedls privata bilder där han bakade pepparkakor med sin dotter och brorsdotter, 18 respektive 13 år gamla. Den manipulerades så att det skulle föreställa kokain på bakbordet och så lades texten ”Med jul-laddet och barnen” till. Ladd är alltså slang för kokain. Detta laddades upp i poddens officiella kanaler.

Sveriges Radio gör inte saken bättre. I ett samtal mellan P3:s ansvarige utgivare Julia Blomberg och Riedl i P4 Västerbotten ber Blomberg om ursäkt, men menar samtidigt att det inte var så allvarligt eftersom det är satir.

Som av en slump riktas ju attackerna även denna gång högerut. Givetvis helt slumpmässigt, public service lider ju som bekant inte av politisk slagsida alls. Kanske är det därför de har så svårt att be om ursäkt på ett ärligt vis. Det tycker inte att det egentligen var fel. Därav undanflykterna och det faktum att podden förnyas för en säsong till utan nya direktiv eller uppmaningar.

Det går inte ens att anmäla podden eller dess sociala medieverksamhet till Granskningsnämnden som enbart hanterar material som sänts i radio eller tv. I en tid då public service använder sina 8 miljarder tvångsintagna kronor till att tillhandahålla alltmer material utanför sina traditionella plattformar är detta ett stort problem. Och det förvärras av att förmågan att ta eget ansvar verkar ha förlorats helt och hållet.

Riedl riktade kritik mot SR:s drogromantiserande satirpodd Punani 99. Programmet handlar om en ung tjej på glid med en desperat vilja att slå sig fram i sociala medier. Ett officiellt instagramkonto är också kopplat till podden för att fullända upplevelsen.

Efter Riedls kritik fick han löpa gatlopp i podden. Han häcklades i en veckas tid, alltifrån att han borde knarka till att driva med hans utseende. Podden använde till och med Riedls privata bilder från sociala medier. Det länder honom till heder att han accepterade detta som ett av politikens faktum. Det måste vara okej att driva med offentliga personer, särskilt politiker, och det även i relativt grova ordalag. Var och en har rätt att häckla politiker, men ingen har rätt att ge sig på någons barn. Detta torde alla kunna ställa upp på.

Ändå var det just vad Nanna Olasdotter Hallberg, personen bakom Punani 99, gjorde. När hon ställs till svars av Expressen försvarar hon sig med att det blev fel. ”Det var inte alls meningen att dra in hans barn eller den här andra unga tjejen. Det känns jättejobbigt”, säger hon (8/8).

Men det var inget misstag. Sanning att säga var ungdomarnas närvaro den enda anledningen till att Olasdotter Hallberg valde den bilden. Hon tog en av Riedls privata bilder där han bakade pepparkakor med sin dotter och brorsdotter, 18 respektive 13 år gamla. Den manipulerades så att det skulle föreställa kokain på bakbordet och så lades texten ”Med jul-laddet och barnen” till. Ladd är alltså slang för kokain. Detta laddades upp i poddens officiella kanaler.

Sveriges Radio gör inte saken bättre. I ett samtal mellan P3:s ansvarige utgivare Julia Blomberg och Riedl i P4 Västerbotten ber Blomberg om ursäkt, men menar samtidigt att det inte var så allvarligt eftersom det är satir.

Som av en slump riktas ju attackerna även denna gång högerut. Givetvis helt slumpmässigt, public service lider ju som bekant inte av politisk slagsida alls. Kanske är det därför de har så svårt att be om ursäkt på ett ärligt vis. Det tycker inte att det egentligen var fel. Därav undanflykterna och det faktum att podden förnyas för en säsong till utan nya direktiv eller uppmaningar.

Det går inte ens att anmäla podden eller dess sociala medieverksamhet till Granskningsnämnden som enbart hanterar material som sänts i radio eller tv. I en tid då public service använder sina 8 miljarder tvångsintagna kronor till att tillhandahålla alltmer material utanför sina traditionella plattformar är detta ett stort problem. Och det förvärras av att förmågan att ta eget ansvar verkar ha förlorats helt och hållet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.