2018-07-28 06:00

2018-07-28 06:00

Nato till undsättning

LEDARE

Vådan av att i alltför stor utsträckning förlita sig på utländska resurser för bekämpningen av de omfattande skogsbränderna illustreras nu med all önskvärd tydlighet av att de två italienska brandbekämpningsflygplanen nu lämnar Sverige. Behoven i det branddrabbade Grekland, där över 80 personer fått sätta livet till, är större. Det är fullt förståeligt och en riktig prioritering av EU:s koordinationscenter.

Men samtidigt så blir vår egen utsatthet pinsamt uppenbar då vi själva saknar mycket av egen förmåga att bekämpa bränderna. Och nu finns farhågor för att det skall börja brinna ordentligt även i södra Sverige, så mycket att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) satt upp en taktisk reserv i Växjö. Samarbete med andra länder är bra och nödvändigt, men det får inte ske på bekostnad av egna insatser. I Sverige har vi förlitat oss på utländsk hjälp och därför trott att vi kan nedrusta vår egen förmåga.

Nu kan försvarsalliansen Nato komma oss till undsättning. På torsdagen gav statsminister Stefan Löfven (S) beskedet att regeringen har bemyndigat MSB att be om hjälp inom ramen för Natos Partnerskap för fred, som är ett samarbete mellan Nato och länder utanför alliansen där 21 länder ingår. I praktiken har PFP:s betydelse minskat ända sedan partnerlandet Ryssland annekterade Krim. Men nu kan Sverige alltså komma att begära hjälp från länder inom partnerskapet. Turkiet skall redan ha skickat ett skopande plan av samma typ som de italienska. Ukraina har också nämnts som ett tänkbart land att hjälpa till.

Det är gott och väl att fler länder ställer upp, nu också inom ramen för Nato-samarbetet. Men frågan är varför det dröjde fram tills nu för regeringen att begära denna hjälp. Även hjälpen från EU:s civilskyddsmekanism kunde ha begärts tidigare. Hade vi haft egna resurser, till exempel skopande plan, så kanske spridningen av bränderna hade kunnat begränsas på ett tidigt stadium. Det är något som en framtida utvärdering får visa.

Klart är dock att vi inte har mäktat med att skydda oss tillräckligt. Vår helikopterflotta inom både försvarsmakten och andra civila myndigheter, som Sjöfartsverket, har inte varit tillräckligt förberedd för brandbekämpning. Beredskapen hos MSB var också, enligt en granskning gjord av Dagens Nyheter, inte tillräcklig. Detta är anmärkningsvärt för om det är en myndighet man kan begära är redo för kriser, även om dessa sker mitt under sommarsemestrarna, så är det just MSB.

De här skogsbränderna visar för svenska folket hur dåliga vi är på att sköta om det som ändå skall vara en av statens viktigaste kärnuppgifter. Samtidigt lever vi i ett högskatteland där vi utan vidare slänger skattepengar på en massa tveksamma och slösaktiga projektet. Nog borde vi kunna kräva att det finns pengar till fullgod brandberedskap, inklusive flyg. Inte konstigt att väljarmissnöjet med de politiska partierna är så stort som det är.

Men samtidigt så blir vår egen utsatthet pinsamt uppenbar då vi själva saknar mycket av egen förmåga att bekämpa bränderna. Och nu finns farhågor för att det skall börja brinna ordentligt även i södra Sverige, så mycket att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) satt upp en taktisk reserv i Växjö. Samarbete med andra länder är bra och nödvändigt, men det får inte ske på bekostnad av egna insatser. I Sverige har vi förlitat oss på utländsk hjälp och därför trott att vi kan nedrusta vår egen förmåga.

Nu kan försvarsalliansen Nato komma oss till undsättning. På torsdagen gav statsminister Stefan Löfven (S) beskedet att regeringen har bemyndigat MSB att be om hjälp inom ramen för Natos Partnerskap för fred, som är ett samarbete mellan Nato och länder utanför alliansen där 21 länder ingår. I praktiken har PFP:s betydelse minskat ända sedan partnerlandet Ryssland annekterade Krim. Men nu kan Sverige alltså komma att begära hjälp från länder inom partnerskapet. Turkiet skall redan ha skickat ett skopande plan av samma typ som de italienska. Ukraina har också nämnts som ett tänkbart land att hjälpa till.

Det är gott och väl att fler länder ställer upp, nu också inom ramen för Nato-samarbetet. Men frågan är varför det dröjde fram tills nu för regeringen att begära denna hjälp. Även hjälpen från EU:s civilskyddsmekanism kunde ha begärts tidigare. Hade vi haft egna resurser, till exempel skopande plan, så kanske spridningen av bränderna hade kunnat begränsas på ett tidigt stadium. Det är något som en framtida utvärdering får visa.

Klart är dock att vi inte har mäktat med att skydda oss tillräckligt. Vår helikopterflotta inom både försvarsmakten och andra civila myndigheter, som Sjöfartsverket, har inte varit tillräckligt förberedd för brandbekämpning. Beredskapen hos MSB var också, enligt en granskning gjord av Dagens Nyheter, inte tillräcklig. Detta är anmärkningsvärt för om det är en myndighet man kan begära är redo för kriser, även om dessa sker mitt under sommarsemestrarna, så är det just MSB.

De här skogsbränderna visar för svenska folket hur dåliga vi är på att sköta om det som ändå skall vara en av statens viktigaste kärnuppgifter. Samtidigt lever vi i ett högskatteland där vi utan vidare slänger skattepengar på en massa tveksamma och slösaktiga projektet. Nog borde vi kunna kräva att det finns pengar till fullgod brandberedskap, inklusive flyg. Inte konstigt att väljarmissnöjet med de politiska partierna är så stort som det är.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.