2018-07-14 06:00

2018-07-14 06:00

Upp som en sol...

LEDARE

Utgångsläget var avundsvärt. Med en stor opinion mot planerna på en Muminpark på Skutberget i ryggen så såg det ut som Karlstadpartiet livskvalitet skulle kunna komma in i fullmäktige efter valet i höst. Men nu har partiet i praktiken imploderat, och det efter bara tre månader. Avhopp, förtal och mobbning är ord som använts för att beskriva hur det gått så här illa.

För tre veckor sedan så hoppade fem av sju styrelseledamöter, med ordföranden Anders Holmberg i spetsen, av i protest mot talespersonen Peter Sörensens agerande. Denne anklagades för att driva en parallell partiorganisation, att hans förslag till partiprogram var tvunget att antas och för att ha uppviglat, förtalat och mobbat andra personer i partiet. Partiets initiativtagare, naturfilmaren Bo Landin, har också ansetts som icke önskvärd av Sörensen.

Nu har reststyrelsen kallat till extra årsmöte, som hålls i dag. Frågan är vad som då kommer att hända, om partiet ens överlever eller om Sörensen och hans anhängare tar över. Utgången är kanske mindre intressant för oavsett vilket så har partiet fallit ihop. Vilka Karlstadsbor vågar efter den här turbulensen rösta på dem? Det vore som att bädda för framtida oreda, oavsett vad man tycker i Skutbergetfrågan.

Utvecklingen är i och för sig inte särskilt förvånande. Enfrågepartier har alltid problem med att de lockar till sig annars rätt så disparata grupper. När dessa sedan skall samsas är det upplagt för bråk, i synnerhet när det är starka viljor och personligheter inblandade. Dessutom så var Peter Sörensen långt innan Mumindebatten känd som en högst kontroversiell person, som inte dragit sig för att kalla meningsmotståndare både det ena och det andra (inklusive denna tidnings ledarskribent). Det kan inte ha varit okänt för Landin, Holmberg och de andra avhopparna, men ändå så satte de sig med berått mod i samma båt.

En annan uppenbar svaghet med Karlstadpartiet är att de är så ensidigt inriktade på Muminfrågan, och de närliggande som rör stadsplanering, hållbarhet och insyn. Det framgår av det partiprogram som Sörensen presenterade nyligen. Men för att ett parti skall ha någon trovärdighet så måste de presentera en helhetssyn på politiken. Vad partiet står i de frågor som brukar engagera väljarna mest – vården, skolan och omsorgen – svävar väljarna i ovisshet om, och kommer därför att köpa grisen i säcken om de trots allt skulle våga rösta på det. Givet att Karlstadpartiet har folk från både höger och vänster så är det inte så konstigt att de inte kan enas i dessa frågor, men det är ingen ursäkt.

Partiet fick 15 procent i den opinionsmätning som NWT och SVT Värmland gjorde tidigare i vår, och skulle med de siffrorna kunnat bli kommunens tredje största, men nu borde de vara glada om de ens kommer in i fullmäktige. Oavsett vilken falang som avgår med segern på årsmötet i dag så är det ett sargat parti som knappast förtjänar väljarnas förtroende. Med tanke på hur hätsk Mumindebatten varit är det dock inte så konstigt att det hela urartade så snabbt.

För tre veckor sedan så hoppade fem av sju styrelseledamöter, med ordföranden Anders Holmberg i spetsen, av i protest mot talespersonen Peter Sörensens agerande. Denne anklagades för att driva en parallell partiorganisation, att hans förslag till partiprogram var tvunget att antas och för att ha uppviglat, förtalat och mobbat andra personer i partiet. Partiets initiativtagare, naturfilmaren Bo Landin, har också ansetts som icke önskvärd av Sörensen.

Nu har reststyrelsen kallat till extra årsmöte, som hålls i dag. Frågan är vad som då kommer att hända, om partiet ens överlever eller om Sörensen och hans anhängare tar över. Utgången är kanske mindre intressant för oavsett vilket så har partiet fallit ihop. Vilka Karlstadsbor vågar efter den här turbulensen rösta på dem? Det vore som att bädda för framtida oreda, oavsett vad man tycker i Skutbergetfrågan.

Utvecklingen är i och för sig inte särskilt förvånande. Enfrågepartier har alltid problem med att de lockar till sig annars rätt så disparata grupper. När dessa sedan skall samsas är det upplagt för bråk, i synnerhet när det är starka viljor och personligheter inblandade. Dessutom så var Peter Sörensen långt innan Mumindebatten känd som en högst kontroversiell person, som inte dragit sig för att kalla meningsmotståndare både det ena och det andra (inklusive denna tidnings ledarskribent). Det kan inte ha varit okänt för Landin, Holmberg och de andra avhopparna, men ändå så satte de sig med berått mod i samma båt.

En annan uppenbar svaghet med Karlstadpartiet är att de är så ensidigt inriktade på Muminfrågan, och de närliggande som rör stadsplanering, hållbarhet och insyn. Det framgår av det partiprogram som Sörensen presenterade nyligen. Men för att ett parti skall ha någon trovärdighet så måste de presentera en helhetssyn på politiken. Vad partiet står i de frågor som brukar engagera väljarna mest – vården, skolan och omsorgen – svävar väljarna i ovisshet om, och kommer därför att köpa grisen i säcken om de trots allt skulle våga rösta på det. Givet att Karlstadpartiet har folk från både höger och vänster så är det inte så konstigt att de inte kan enas i dessa frågor, men det är ingen ursäkt.

Partiet fick 15 procent i den opinionsmätning som NWT och SVT Värmland gjorde tidigare i vår, och skulle med de siffrorna kunnat bli kommunens tredje största, men nu borde de vara glada om de ens kommer in i fullmäktige. Oavsett vilken falang som avgår med segern på årsmötet i dag så är det ett sargat parti som knappast förtjänar väljarnas förtroende. Med tanke på hur hätsk Mumindebatten varit är det dock inte så konstigt att det hela urartade så snabbt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.