2018-07-12 06:00

2018-07-12 06:00

Osmaklig brunsmetning

LEDARE

Att smutskasta är en simpel men många gånger alltför effektiv metod för att skrämma och tysta sina meningsmotståndare. Beklämmande nog så är fenomenet inte förbehållet den politiska diskussionens undervegetation, utan utövas också av allt från domprostar till S-märkta ledarsidor. Skall vi verkligen behöva stå ut med detta förgiftande av samtalsklimatet?

Under Almedalsveckan så hade domprosten i Visby stift, Mats Hermansson, det synnerligen dåliga omdömet att ringa i kyrkklockorna för att tysta en pågående diskussion utanför domkyrkan. Förutom det sedvanliga bruket att kalla till gudstjänster och uppmärksamma begivenheter som dop, bröllop och begravningar så har klockringning historiskt sett också använts som en varningssignal, att det är fara å färde. Men vad var det för fara som domprosten såg?

Jo, det var den respekterade borgerliga debattören Thomas Gür som för andra året i rad anordnade ett pop up-seminarium, denna gång på temat integration, inför närmare hundra besökare. När kyrkor ringt och varnat i sina klockor på senare tid har det varit när nazister varit i faggorna, och onekligen så hade Nordiska motståndsrörelsen dykt upp i Visby. Men nu riktade ju Hermanssons tilltag mot Gürs möte, som han därmed implicit kom att lägga i samma härad som nazisternas.

Det är snudd på ärekränkande, men tyvärr inte alldeles ovanligt från vänsterhåll när det gäller att fula ut människor vars åsikter man inte håller med om. Att direkt eller indirekt beskylla någon för att vara nazist eller rasist har varit ett effektivt medel såväl tysta andra som att få andra människor att inte lyssna. För inte kan väl domprosten mena att Gür är nazist? Att ringa i kyrkklockorna för att överrösta ett sansat politiskt samtal är ett rent maktmissbruk från Hermanssons sida, och det hjälper inte att han i efterhand sagt att beslutet var ”överilat”.

När Hermansson försöker försvara sig visar han att han talar mot bättre vetande. Allt spelades nämligen in. Det talades inte om våldtäkter kopplade till utländska män. Någon obehaglig eller hotfull stämning var det inte heller. Deltagare har snarast liknat det vid ett lågmält (Gür hade ingen talaranordning) akademiskt seminarium, med många deltagare i linnekavajer.

Socialdemokratiska Aftonbladets ledarsida vill nu inte vara sämre. Ledarskribenten Jonna Sima skrev i tisdags och hyllade Mats Hermansson för dennes tilltag. Texten är medvetet försåtlig då den hänvisar till nazisternas närvaro i Visby, och sedan tar upp ”högerdebattören” Gürs ”oanmälda seminarium”, för att avsluta med ”att fler borde ha antirasistiska reflexer som domprosten”. Utan att skriva det rent ut lyckas hon med konststycket att brunsmeta Thomas Gür och de som deltog på hans möte.

När det går riktiga nazister på gatorna som hotar och misshandlar människor så gör man bekämpandet av dem en björntjänst genom att ge sig på andra. Folk kan ju sluta lyssna om du ropar ”vargen kommer” för många gånger.

Under Almedalsveckan så hade domprosten i Visby stift, Mats Hermansson, det synnerligen dåliga omdömet att ringa i kyrkklockorna för att tysta en pågående diskussion utanför domkyrkan. Förutom det sedvanliga bruket att kalla till gudstjänster och uppmärksamma begivenheter som dop, bröllop och begravningar så har klockringning historiskt sett också använts som en varningssignal, att det är fara å färde. Men vad var det för fara som domprosten såg?

Jo, det var den respekterade borgerliga debattören Thomas Gür som för andra året i rad anordnade ett pop up-seminarium, denna gång på temat integration, inför närmare hundra besökare. När kyrkor ringt och varnat i sina klockor på senare tid har det varit när nazister varit i faggorna, och onekligen så hade Nordiska motståndsrörelsen dykt upp i Visby. Men nu riktade ju Hermanssons tilltag mot Gürs möte, som han därmed implicit kom att lägga i samma härad som nazisternas.

Det är snudd på ärekränkande, men tyvärr inte alldeles ovanligt från vänsterhåll när det gäller att fula ut människor vars åsikter man inte håller med om. Att direkt eller indirekt beskylla någon för att vara nazist eller rasist har varit ett effektivt medel såväl tysta andra som att få andra människor att inte lyssna. För inte kan väl domprosten mena att Gür är nazist? Att ringa i kyrkklockorna för att överrösta ett sansat politiskt samtal är ett rent maktmissbruk från Hermanssons sida, och det hjälper inte att han i efterhand sagt att beslutet var ”överilat”.

När Hermansson försöker försvara sig visar han att han talar mot bättre vetande. Allt spelades nämligen in. Det talades inte om våldtäkter kopplade till utländska män. Någon obehaglig eller hotfull stämning var det inte heller. Deltagare har snarast liknat det vid ett lågmält (Gür hade ingen talaranordning) akademiskt seminarium, med många deltagare i linnekavajer.

Socialdemokratiska Aftonbladets ledarsida vill nu inte vara sämre. Ledarskribenten Jonna Sima skrev i tisdags och hyllade Mats Hermansson för dennes tilltag. Texten är medvetet försåtlig då den hänvisar till nazisternas närvaro i Visby, och sedan tar upp ”högerdebattören” Gürs ”oanmälda seminarium”, för att avsluta med ”att fler borde ha antirasistiska reflexer som domprosten”. Utan att skriva det rent ut lyckas hon med konststycket att brunsmeta Thomas Gür och de som deltog på hans möte.

När det går riktiga nazister på gatorna som hotar och misshandlar människor så gör man bekämpandet av dem en björntjänst genom att ge sig på andra. Folk kan ju sluta lyssna om du ropar ”vargen kommer” för många gånger.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.