2018-07-05 06:00

2018-07-05 06:00

Centerns lugna sken bedrar

Övermod. Centerpartiet beskrivs frekvent som en framgångssaga. Men allt är inte guld som glimmar. Partiet ligger stabilt på drygt åtta procent i opinionen, men för ett år sedan var det över tolv procent. Det ledde till hybris i partiet.

Orsaken till uppgången var Moderaternas svaghet under förra partiledaren Anna Kinberg Batra, men Centern tolkade det felaktigt som egen styrka. Missuppfattningen har bidragit till att väljarna har återvänt till Moderaterna.

Partiet går allt oftare sin egen väg. Stödet för det sågade och rättsosäkra förslaget om gymnasieamnestin för vissa ensamkommande utan asylskäl är kanske det tydligaste exemplet. Lööf ser det som att hon breddar alliansen. Men ett samarbete tål inte hur mycket som helst och ett alltför brett alternativ skrämmer bort väljare. Centerns utsvävningar minskar sannolikheten för en alliansregering och ökar den för en ren moderatregering. Centern ser stabilt ut men under ytan pyr hotet om försvunnet inflytande om partiet fjärmar sig för mycket från sina blockfränder.

Lööf och Centern måste hitta hem till sina traditionella frågor och släppa fokuset på migrationsfrågor där partiet ofrånkomligen gör mer skada än nytta. På partiets dag i Almedalen presenterade Lööf vad hon kallar ”århundradets arbetsmarknadsreform” som skall ge arbete åt 100 000 utsatta, främst nyanlända. Reformen ger dock som bäst ett halvhjärtat intryck och lär inte komma i närheten av sitt mål.

I mångt och mycket är det gammal skåpmat. Alliansens sedan tidigare presenterade inträdesjobb kombineras med att arbetsgivaravgiften tas bort för nyanlända under deras första tid på svensk arbetsmarknad. Förhoppningen är att denna tvåstegsraket skall klara av vad inget av förslagen på egen hand gör. Eftersom inget görs åt att många nyanlända saknar den kompetens som efterfrågas på svensk arbetsmarknad är det dock svårt att se att det skulle kunna leda till särskilt mycket.

Därtill skall arbetsförmedlandet läggas ut på privata företag som ersätts utefter hur väl de lyckas. Det innebär dock stora risker för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden och lär således inte ge nyanlända några stora fördelar. Detsamma gäller förslaget om reformerad anställningstrygghet.

Centern föreslår även programmet En svensk nystart som går ut på ett ”intensivt integrationsår” där nyanlända lär sig svenska, förståelse för det svenska samhället samt skall kunna få ett jobb. Det skall erbjudas till 50 000 särskilt motiverade nyanlända. Hur dessa skall sållas fram är minst sagt en gåta och frågan varifrån dessa jobb skall komma väntar fortfarande på ett bra svar.

Möjligen kommer Centerns reform att möjliggöra för ett litet antal nyanlända att få arbete. Det ger knappast skäl för rubriken århundradets arbetsmarknadsreform, men möjligen århundradets överdrift. Det lär inte göra underverk för Lööfs förtroende. Av allt att döma pekar Centerpartiets formkurva nedåt inför valet.

Orsaken till uppgången var Moderaternas svaghet under förra partiledaren Anna Kinberg Batra, men Centern tolkade det felaktigt som egen styrka. Missuppfattningen har bidragit till att väljarna har återvänt till Moderaterna.

Partiet går allt oftare sin egen väg. Stödet för det sågade och rättsosäkra förslaget om gymnasieamnestin för vissa ensamkommande utan asylskäl är kanske det tydligaste exemplet. Lööf ser det som att hon breddar alliansen. Men ett samarbete tål inte hur mycket som helst och ett alltför brett alternativ skrämmer bort väljare. Centerns utsvävningar minskar sannolikheten för en alliansregering och ökar den för en ren moderatregering. Centern ser stabilt ut men under ytan pyr hotet om försvunnet inflytande om partiet fjärmar sig för mycket från sina blockfränder.

Lööf och Centern måste hitta hem till sina traditionella frågor och släppa fokuset på migrationsfrågor där partiet ofrånkomligen gör mer skada än nytta. På partiets dag i Almedalen presenterade Lööf vad hon kallar ”århundradets arbetsmarknadsreform” som skall ge arbete åt 100 000 utsatta, främst nyanlända. Reformen ger dock som bäst ett halvhjärtat intryck och lär inte komma i närheten av sitt mål.

I mångt och mycket är det gammal skåpmat. Alliansens sedan tidigare presenterade inträdesjobb kombineras med att arbetsgivaravgiften tas bort för nyanlända under deras första tid på svensk arbetsmarknad. Förhoppningen är att denna tvåstegsraket skall klara av vad inget av förslagen på egen hand gör. Eftersom inget görs åt att många nyanlända saknar den kompetens som efterfrågas på svensk arbetsmarknad är det dock svårt att se att det skulle kunna leda till särskilt mycket.

Därtill skall arbetsförmedlandet läggas ut på privata företag som ersätts utefter hur väl de lyckas. Det innebär dock stora risker för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden och lär således inte ge nyanlända några stora fördelar. Detsamma gäller förslaget om reformerad anställningstrygghet.

Centern föreslår även programmet En svensk nystart som går ut på ett ”intensivt integrationsår” där nyanlända lär sig svenska, förståelse för det svenska samhället samt skall kunna få ett jobb. Det skall erbjudas till 50 000 särskilt motiverade nyanlända. Hur dessa skall sållas fram är minst sagt en gåta och frågan varifrån dessa jobb skall komma väntar fortfarande på ett bra svar.

Möjligen kommer Centerns reform att möjliggöra för ett litet antal nyanlända att få arbete. Det ger knappast skäl för rubriken århundradets arbetsmarknadsreform, men möjligen århundradets överdrift. Det lär inte göra underverk för Lööfs förtroende. Av allt att döma pekar Centerpartiets formkurva nedåt inför valet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.