2018-06-15 06:00

2018-06-15 06:00

Oförsvarligt på Gotland

LEDARE

Region Gotland säger nej till försvarsmaktens begäran att få använda hela Tofta skjutfält. Det är bara en i raden av flera beslut där enögda lokalpolitiker utan förståelse för försvarets behov sätter käppar i hjulet för Sveriges nationella säkerhetsintressen. Kommunalt självstyre i all ära, men nu måste staten ta befälet.

Så sent som i förra månaden återinvigdes Gotlands regemente, P18, under närvaro av såväl kung Carl XVI Gustaf och statsminister Stefan Löfven (S). Förbandet är förlagt till Tofta skjutfält söder om Visby och ironiskt nog så huserar Region Gotland (som utgör både kommun och landsting) i de gamla regementslokalerna på Visborgsslätt i Visby.

För att kunna öva effektivt nu när den strategiskt viktiga ön återmilitariserats så vill försvaret kunna använda också den södra delen av skjutfältet för att skjuta skarpt. Något som torde vara självklart på ett skjutfält. Men det tycker inte den politiska majoriteten, ledd av Socialdemokraterna, i Region Gotland som gör tummen ned. Moderaterna, Centern och Liberalerna reserverade sig.

Regionen handlar här fullkomligt oansvarigt och bryr sig uppenbarligen inte ett dugg om det militära förband som är tänkt att skydda ön och dem själva. Hur fredsskadade har Gotlandspolitikerna blivit? I underlaget till beslutet står det att de inte ”utan vidare [kan] godta att situationen i omvärlden” motiverar de olägenheter som mer skjutövningar medför. ”Andra platser i landet” är därför ”bättre lämpade”.

Hur inskränkt får man vara egentligen? Det här handlar om rikets försvar, inte om vilket bygglov eller strandskydd som helst. Men det är inte första gången Region Gotland varit helt okänsliga för våra nationella försvarsbehov. Ryssarna fick bygga ut hamnen i Slite när gasledningen Nordstream 1 lades ned i Östersjön, och inledningsvis så ville de tillåta ryssarna att komma tillbaka för Nordstream 2 innan påtryckningar från regeringen satte stopp. Men till Karlshamn tänker Blekingepolitikerna släppa in ryssen.

Svensk säkerhets- och försvarspolitik får inte hållas som gisslan av okunniga och enkelspåriga lokalpolitiker. I det här fallet måste det kommunala självstyret inskränkas, och det är något som regering och riksdag snarast måste ordna. Och varför inte försöka komplettera det en lag mot säkerhetshindrande verksamhet, även om det sker av oaktsamhet.

Men detta är långt ifrån försvarets enda problem just nu. Det talas vitt och brett från politiskt håll om upprustning, men i verkligheten ser det annorlunda ut. ÖB Micael Bydén krävde så sent som i mars 10 extramiljarder för att kunna leverera det som politikerna i försvarsgruppen (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Centern) beställt inför 2020. Men några nya pengar har inte kommit.

Försvarsmakten har nu fått akut pengabrist. I går så skrev Hela Hälsingland att försvarsmakten därför fått ställa in sin medverkan under årets Almedalsvecka, något som annars brukar kosta 1-2 miljoner kronor. De senaste åren har populära inslag varit närvaron av stabsfartyget HMS Carlskrona eller ubåtsräddningsfartyget HMS Belos i Visbys hamn. Blotta frånvaron borde få de närvarande politikerna att inse hur illa ställt det är och snarast skjuta till de medel som krävs för att försvarsmakten skall kunna öva och fullgöra sina uppgifter.

Så sent som i förra månaden återinvigdes Gotlands regemente, P18, under närvaro av såväl kung Carl XVI Gustaf och statsminister Stefan Löfven (S). Förbandet är förlagt till Tofta skjutfält söder om Visby och ironiskt nog så huserar Region Gotland (som utgör både kommun och landsting) i de gamla regementslokalerna på Visborgsslätt i Visby.

För att kunna öva effektivt nu när den strategiskt viktiga ön återmilitariserats så vill försvaret kunna använda också den södra delen av skjutfältet för att skjuta skarpt. Något som torde vara självklart på ett skjutfält. Men det tycker inte den politiska majoriteten, ledd av Socialdemokraterna, i Region Gotland som gör tummen ned. Moderaterna, Centern och Liberalerna reserverade sig.

Regionen handlar här fullkomligt oansvarigt och bryr sig uppenbarligen inte ett dugg om det militära förband som är tänkt att skydda ön och dem själva. Hur fredsskadade har Gotlandspolitikerna blivit? I underlaget till beslutet står det att de inte ”utan vidare [kan] godta att situationen i omvärlden” motiverar de olägenheter som mer skjutövningar medför. ”Andra platser i landet” är därför ”bättre lämpade”.

Hur inskränkt får man vara egentligen? Det här handlar om rikets försvar, inte om vilket bygglov eller strandskydd som helst. Men det är inte första gången Region Gotland varit helt okänsliga för våra nationella försvarsbehov. Ryssarna fick bygga ut hamnen i Slite när gasledningen Nordstream 1 lades ned i Östersjön, och inledningsvis så ville de tillåta ryssarna att komma tillbaka för Nordstream 2 innan påtryckningar från regeringen satte stopp. Men till Karlshamn tänker Blekingepolitikerna släppa in ryssen.

Svensk säkerhets- och försvarspolitik får inte hållas som gisslan av okunniga och enkelspåriga lokalpolitiker. I det här fallet måste det kommunala självstyret inskränkas, och det är något som regering och riksdag snarast måste ordna. Och varför inte försöka komplettera det en lag mot säkerhetshindrande verksamhet, även om det sker av oaktsamhet.

Men detta är långt ifrån försvarets enda problem just nu. Det talas vitt och brett från politiskt håll om upprustning, men i verkligheten ser det annorlunda ut. ÖB Micael Bydén krävde så sent som i mars 10 extramiljarder för att kunna leverera det som politikerna i försvarsgruppen (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Centern) beställt inför 2020. Men några nya pengar har inte kommit.

Försvarsmakten har nu fått akut pengabrist. I går så skrev Hela Hälsingland att försvarsmakten därför fått ställa in sin medverkan under årets Almedalsvecka, något som annars brukar kosta 1-2 miljoner kronor. De senaste åren har populära inslag varit närvaron av stabsfartyget HMS Carlskrona eller ubåtsräddningsfartyget HMS Belos i Visbys hamn. Blotta frånvaron borde få de närvarande politikerna att inse hur illa ställt det är och snarast skjuta till de medel som krävs för att försvarsmakten skall kunna öva och fullgöra sina uppgifter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.