2018-06-14 06:00

2018-06-14 06:00

Missnöjesresultat med nytt parti

ANDRALEDARE

Karlstadpartiet livskvalitet får 15 procent i kommunvalet i den opinionsmätning som NWT och SVT Nyheter Värmland låtit göra. Det är förstås ett mått på hur uppskruvad den – mestadels negativa – debatten har varit kring etablerandet av ett Muminland på Skutberget. För det är den enda anledningen till att detta missnöjesparti bildades.

De har inte ens hunnit ta fram någon övrig politik, utan är i huvudsak ett enfrågeparti. En inte alltför svår gissning är att när de väl presenterar förslag som går bortom vara anti-Mumin så kommer det att handla om att Karlstad växer för fort och att det byggs för mycket. Att Karlstad måste utvecklas för att inte hamna i bakvattnet har vissa tydligen svårt för.

Enfrågepartier blir sällan lyckade då de får svårt att enas kring alla andra politiska frågor som ett parti måste ta ställning till. Det gör att de interna slitningarna blir stora och att de blir opålitliga samarbetspartner då de andra partierna aldrig kan veta var de landar i olika sakfrågor. Den disparata samlingen i Karlstadpartiet är därvidlag inget undantag.

Det går förstås att ifrågasätta mätningens resultat. Av de drygt 1000 personerna som svarade var det nästan hälften som inte visste hur de skulle rösta, och då blir de lite svårt att tolka siffror med ett underlag på lite över 500 röster. Dessutom så visar undersökningen att Muminlandet bara är den enskilt viktigaste frågan för 6 procent av väljarna. 45 procent svarade vård och omsorg. Så Karlstadpartiet kan få svårt när det verkligen gäller. För deras del ligger hoppet att piska upp och hålla liv i missnöjesstämningarna.

Moderaterna ligger ungefär på samma nivå som i förra valet, medan det mest är Socialdemokraterna som åkt på stryk (från 36 till 27 procent), men å andra sidan så har rasar ju S i hela riket. Sverigedemokraterna, som också är ett anti-Muminparti, verkar också ha lidit då de bara får 5,6 procent i mätningen. SD borde ju annars ha kunnat samla missnöjet mot både moskén och Mumin, men det har de misslyckats med.

Kommunvalet i Karlstad får inte bara handla om Muminlandet, men de andra partierna måste nu, sent omsider, börja tala om de positiva förändringar som de vill göra på Skutberget.

De har inte ens hunnit ta fram någon övrig politik, utan är i huvudsak ett enfrågeparti. En inte alltför svår gissning är att när de väl presenterar förslag som går bortom vara anti-Mumin så kommer det att handla om att Karlstad växer för fort och att det byggs för mycket. Att Karlstad måste utvecklas för att inte hamna i bakvattnet har vissa tydligen svårt för.

Enfrågepartier blir sällan lyckade då de får svårt att enas kring alla andra politiska frågor som ett parti måste ta ställning till. Det gör att de interna slitningarna blir stora och att de blir opålitliga samarbetspartner då de andra partierna aldrig kan veta var de landar i olika sakfrågor. Den disparata samlingen i Karlstadpartiet är därvidlag inget undantag.

Det går förstås att ifrågasätta mätningens resultat. Av de drygt 1000 personerna som svarade var det nästan hälften som inte visste hur de skulle rösta, och då blir de lite svårt att tolka siffror med ett underlag på lite över 500 röster. Dessutom så visar undersökningen att Muminlandet bara är den enskilt viktigaste frågan för 6 procent av väljarna. 45 procent svarade vård och omsorg. Så Karlstadpartiet kan få svårt när det verkligen gäller. För deras del ligger hoppet att piska upp och hålla liv i missnöjesstämningarna.

Moderaterna ligger ungefär på samma nivå som i förra valet, medan det mest är Socialdemokraterna som åkt på stryk (från 36 till 27 procent), men å andra sidan så har rasar ju S i hela riket. Sverigedemokraterna, som också är ett anti-Muminparti, verkar också ha lidit då de bara får 5,6 procent i mätningen. SD borde ju annars ha kunnat samla missnöjet mot både moskén och Mumin, men det har de misslyckats med.

Kommunvalet i Karlstad får inte bara handla om Muminlandet, men de andra partierna måste nu, sent omsider, börja tala om de positiva förändringar som de vill göra på Skutberget.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.